Almtunas sportchef Martin Öhrstedt tycker att lagets egen hall är livsfarlig.
1 av 3
Almtunas sportchef Martin Öhrstedt tycker att lagets egen hall är livsfarlig. - Foto: Bildbyrån / Björn Tilly
Västerås NHL-duon Mikael Backlund, längst fram, och Patrik Berglund vill få bort de hårda plexiglasen från hockeyallsvenskan.
2 av 3
Västerås NHL-duon Mikael Backlund, längst fram, och Patrik Berglund vill få bort de hårda plexiglasen från hockeyallsvenskan. - Foto: Bildbyrån / Joel Marklund
Västerås ABB Arena är en av de arenor som fortfarande har kvar det hårda glaset. På bilden får dock VIK:s Johan Larsson tackla Henrik Hetta i "mjuka" Malmö Arena.
3 av 3
Västerås ABB Arena är en av de arenor som fortfarande har kvar det hårda glaset. På bilden får dock VIK:s Johan Larsson tackla Henrik Hetta i "mjuka" Malmö Arena. - Foto: Nils Jakobsson / BILDBYRŅN

"Plexit är under all kritik"

Efter Nyheter24:s avslöjande – nu välkomnar Västerås debatten om hårda plexiglas i hockeyallsvenskan. Klubbarna vill få bort skräckplexit från sina arenor: "Det är under all kritik".


Det är inte bara att byta plexi...

Notan för att byta skydd kan landa på runt 800 000 kronor – i bästa fall. Risken finns dock att det nya glaset inte passar den gamla sargen och då krävs en ombyggnation. Att byta både sarg och glas kan kosta mellan två och tre miljoner kronor.

Dessutom ägs de flesta allsvenska arenor av kommunerna, vilket kan göra det extra svårt att få till en förändring.

I går kunde Nyheter24 berätta att nio av 14 arenor i hockeyallsvenskan fortfarande är utrustade med härdat glas. Västerås NHL-stjärna Mikael Backlund riktade skarp kritik mot detta och vill att de hårda glasen ska bytas ut mot de mjukare sorterna akrylat eller polycarbonat.

De nio klubbarna delar hans åsikt. Västerås klubbchef Anders Eklund vill nu att debatten kommer igång på allvar.

 – Jag har jobbat här i sex år och inte hört om denna debatt på den här nivån tidigare, förrän ni tog upp det i går. Jag pratade med Patrik Berglund och han ger samma bild som "Mickis", säger Anders Eklund till Nyheter24.

"Borde ligga i kommunens intresse"

Enligt Eklund har kommunen sedan en tid tillbaka planerat att sätta in mjukare sarg och glas redan till nästa säsong. Men för de andra klubbarna i allsvenskan kommer det att ta betydligt längre tid för att få till en förändring

– I dagsläget ser det inte ut att hända något hos oss – tyvärr. Vi planerar en ny arena i Uppsala och då ska vi sätta in det mjukare glaset, men i vår nuvarande arena är det inte inplanerat. Men det borde ligga i kommunens intresse att ha säkrare sarg. Det kan man faktiskt kräva, säger säger Almtunas sportchef Martin Öhrstedt till Nyheter24.

"Det är livsfarligt"

Öhrstedt ser allvarliga brister med den sarg och det glas som just nu finns i Gränbyhallen.

– Jag tycker att det är under all kritik. Det är indirekt livsfarligt med tanke på vad det kan föra med sig för skador. Vi hade några hjärnskakningar förra året och när vi har dessutom har ungdomar som spelar här så är det klart att man ska ha sarg och plexiglas som är lämplig.

Uppsala kommun vill dock inte uttala sig.

– För att kunna ta ställning till en sådant krav så vill vi ha en diskussion om det här. Vi har inte tillräckligt med underlag för att ha en synpunkt i frågan. Men vi ser fram emot att få en sådan dialog med kravställaren, alla säkerhetsfrågor är viktiga frågor, säger Sten Larsson, idrottschef.

SÅ TYCKER DE ANDRA KLUBBARNA:

Torsten Yngvesson, Karlskoga:
– Något måste göras. Jag frågade kommunen i somras hur det låg till med plexit, hur de tänkte och fick till svar att de nog inte kommer byta förrän det kommer några direktiv från ligan. Jag har förståelse för att det inte gjorts, det handlar om stora pengar. Men visst kommer jag ta upp frågan igen.

Mats Johansson, Karlskrona:
– Vi ska försöka ha en arena som är så bra möjligt och hitta bättre lösningar. Jag tror det är en tidsfråga innan reglerna ändras för härdat glas. Vi har inte tagit upp det med kommunen, men kommer att göra det nu när debatten är igång.

Lars Andersson, Örebro:
– Vi hade en ombyggnad av vår arena i flera år och den här kunskapen fanns inte när det nya glaset beställdes. Men frågan har varit uppe och vi vill ha ett annat glas, men sargen är ju ny så det blir inget just nu. Vi är bara hyresgäster.

Jerry Andersson, Troja-Ljungby:
– Det är många områden i vår arena som måste bli bättre, det saknas omklädningsrum och andra saker. Det är en punkt på agendan, att få kommunen att byta glas. Men det är först nu den aktualiseras. Samtidigt sitter förbundet och fattar massor med beslut, men det är tufft för många kommuner när förbundet bestämmer hur det ska vara. Det finns certifiering för arenor i dag. Allt sker inte över en natt när det gäller kommuner, det är skattepengar vi pratar om.

Martin Svenson, Oskarshamn:
– Vi har varit förskonade från skador men givetvis bör man göra något. Vi har uppmärksammat kommunen på att det kan komma direktiv från hockeyallsvenskan eller förbundet på att något måste göras. Det kommunalekonomiska läget är tufft så jag har full förståelse för att man väntar. Vi är glada över att de öppnat dörren för att byta.

Nyheter24 har sökt ansvariga i Tingsryd och Mora för en kommentar.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!