Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

"Vill klippa till den som påstår att jag är oengagerad"

- 08/11/2012, 07:42 -
Challe Berglund blir förbannad när han får höra att folk tycker att han verkar oengagerad.
1 av 4

Challe Berglund blir förbannad när han får höra att folk tycker att han verkar oengagerad.

Olle Liljeblad

Trots att det är går tungt på isen tycker Berglund det är viktigt att koppla av vid sidan av hockeyn.
2 av 4

Trots att det är går tungt på isen tycker Berglund det är viktigt att koppla av vid sidan av hockeyn.

Olle Liljeblad

Berglund tror att hans lag är på gång nu...
3 av 4

Berglund tror att hans lag är på gång nu...

Nils Jakobsson / Bildbyrån

... Efter en tung höst.
4 av 4

... Efter en tung höst.

Bildbyrån / Nils Jakobsson

Nyheter24 har träffat Djurgårdens tränare Challe Berglund som berättar om fiaskot, pressen och sin nya ledarstil.

STOCKHOLM. Djurgårdens revanschsäsong har börjat överraskande uselt. Klubben ligger på nionde plats i Hockeyallsvenskan och allt fler fans och experter kräver förändring. Mitt i stormen står den lojale Charles "Challe" Berglund. Nyheter24 har träffat 47-åringen som vägrar visa sig sårbar.  

– Jag följer inte debatten och läser ingenting. Jag är inte så intresserad av att läsa sportjournalistik. Det är inte sportjournalistik för mig, det är rubrikskapande, säger Berglund till Nyheter24.

Berglund slår sig ner vid ett bord på ett café ett stenkast från Globen. Djurgårdens tränare och sportchef har en tuff vår och höst bakom sig. Kritiken har varit hård mot Djurgårdslegendaren – men själv känner han inte av pressen.

– Jag har inte några problem med att bli uthängd eftersom jag inte uppmärksammar det. Det skulle väl vara om folk påtalar det. Det enda jag bryr mig om är resultaten.

Vad gör du för att koppla av utanför hockeyn?

– Vad gör du själv när du är hemma?

Kollar på teve och sånt.

– Njäe, kolla på teve är jag inte så mycket för. Att kolla på trav är avkoppling för mig. Jag har ATG Live som jag kan slå på varenda kväll. Man är här länge på dagarna, sen kommer man hem, äter middag och ska i väg på fritidsaktiviteter med dottern.

Hur många timmar lägger du på hockeyn per dag?

– Det är olika, det dyker upp saker hela tiden. I går åkte jag hem kvart i åtta, i morse var jag här halv sju. Men jag är inte här halv sju varje morgon och jag åker inte hem kvart i åtta varje kväll. Det är ett väldigt flexibelt jobb. Det händer saker hela tiden som man måste ta tag i.

Går det att stänga av helt när du är hemma? 

 – Det finns någonstans i bakhuvudet hela tiden, men jag tror ju att det är viktigt att man försöker stänga av det. Man försöker göra det, men det är inte alltid helt lätt.

Djurgårdens stora problem är produktionen framåt. 36-årige Kristofer Ottosson är bäst i laget med elva poäng på 19 matcher. Som en jämförelse har hockeyallsvenskans och Örebros poängkung Jared Aulin gjort 23 poäng.

– Jag har byggt upp det här laget och har trott och tror fortfarande på spelarna. Vi har de komponenter som krävs och vi jobbar dagligen på att försöka lokalisera vad som inte fungerar och förbättra det. Man bygger övningar utifrån hur man vill att spelet ska se ut.

Trots tabelläget sviker inte fansen sitt lag. Djurgården är det lag med bäst publiksnitt i hockeyallsvenskan. På nio hemmamatcher har man i snitt haft 5680 personer på matcherna.

– Det är helt otroligt. Förutom att vi ligger dåligt till i tabellen så är det jobbigaste att inte kunna leva upp till de förväntningar och önskemål som fansen har.

Hur stort tålamod tror du fansen har innan de slutar gå på era matcher?

– Det vet jag inte, jag vill inte sitta och gissa om sånt. Det enda vi kan fokusera på är att vi spelar bättre. Spelar vi bättre och vinner fler matcher så finns det inga problem med det.

Challe har alltid varit känd för sitt heta temperament. Men den här säsongen har han anammat en lugnare ledarstil – ett önskemål från spelarna.

– Jag fick höra av spelarna efter sju-åtta omgångar att det blev lite för uppjagat i båset. Jag kan stå och skrika där nere, men jag tror inte det blir bättre resultat av det. Man stressar bara upp spelarna.

Han säger att han utvecklades mycket av det lediga året som expert på Viasat.

– När man stod mellan båsen var det väldigt intressant att se hur lagen reagerade när det brann till på en tränare. Det var utvecklande eftersom jag var ganska het i båset i både Timrå och Modo.

Den lugnare Challe kan uppfattas som oengagerad. Något som fått kritik för att vara.

– Det är ett påhopp för mig. Den som påstår det ska jag fan klappa till. För är det något jag är, så är jag jävligt engagerad, säger Challe och fortsätter:

– Ingen har sagt till Roger Melin att han är oengagerad i båset. När man tittar på Roger, som gör ett fantastiskt jobb, så kan man undra om han har vilopuls där nere hela tiden. Men vad är skillnaden? Resultatet. Om det hade gått bra hade ingen sagt det där om mig.

Kommer gamle Challe tillbaka någon gång?

– Det brinner i mig ibland, men då är man inte objektiv och kan inte hålla koll på vad som händer. Då tar adrenalinet över. Spelarna får gärna ha det i kroppen, men jag måste försöka tänka klart och vara lugn.

Se när Challe släppte loss i en teveintervju för några år sedan: