Den ryska björnen

Är Ryssland på väg mot en ny storhetstid?


Tidigare var Sovjetunionen en fruktad hockeynation. Under 1980-talet kallades laget för "The big red machine". Mest kända är den legendariska kedjan KLM: med Krutov, Larionov och Makarov. Tillsammans med backarna Fetisov och Kasatonov bildade man en oslagbar femma: "the great five".

Sovjetunionen vann VM bland annat 1978, 1979, 1981, 1982, 1983, 1986, 1989 och 1990.

1991 upplöstes Sovjetunionen och som Ryssland tog man sin första VM-seger 1993.

Ryssland har ett OS-silver och två VM-guld. Det senaste kom förra året, och tipsen innan ishockey-VM i Schweiz var att laget skulle försvara sin titel i år. Hittills har man vunnit alla sina matcher och inleder sitt mellangruppspel i dag. Mot Sverige.

Sverige har sju raka förluster mot Ryssland, senaste segern i VM kom för fem år sedan.

Hur ska den ryska björnen stoppas?

Genom att bryta upp deras starka spel och tvinga dem till misstag, enligt Tre Kronors manager Mats Näslund. Ryssarna är duktiga individuellt, får man dem att börja dribbla med pucken kan det skapas chanser.

Ryssland har i VM en stor fördel av att ha i princip samma lag som man hade under Czech hockeygames veckan innan VM. Laget har blivit sammanspelt och målfarligt.

Det ryska laget har också en ordentlig dos stjärnor, även om några inte anslutit till laget då de fortfarande spelar Stanley Cup.

En ny KLM-kedja skulle vara KOM. Kovaltjuk, Ovetjkin och Malkin. Ovetjkin spelar i Washington Capitals tillsammans med Nicklas Bäckström. En av världens bästa målvakter har Ryssland i Nabokov, som sällan har en dålig match. Han stod för stort spel under förra VM och nominerades till bästa målvakt i NHL 2008.

Är det kanske dags för en ny era av hockeydominans från öst? KHL utmanar NHL lönemässigt och spelarmässigt. Hockeyintresse och -kunnande finns det gott om i landet. Och pengar att pumpa in i ligan och lagen.

Vad ska stoppa den ryska björnen?

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Ali: "Tensta har inte haft något fotbollsproffs"

2 timmar sedan

Minst tolv svenskar i NHL-slutspel

2 timmar sedan
Minst tolv svenskar, förmodligen betydligt fler, kommer att få spela NHL-slutspel. Det står klart sedan Florida, Boston, Carolina och Dallas har ordnat biljett efter tidigare klara New York Rangers.

Häckens CL-resa över: "Vi var inte ens nära"

igår 22:52
Häckens Champions League-resa har varit imponerande. Men nu är den över. Paris Saint-Germain vann returmötet i Paris med 3–0 och är vidare till semifinal med sammanlagt 5–1. Vi var inte riktigt nära i dag, säger mittfältaren Filippa Curmark till SVT.

Får sparken – sägs ha haft relation med spelare

igår 22:02
Leicester City sparkar huvudtränaren Willie Kirk. Brittiska medier uppger att skälet är att 45-åringen har haft en relation med en av spelarna i laget, som för tillfället ligger nia i damernas Super League.

Larsson tillbaka från sjukdom – stoppade Frölunda

igår 21:48
Tillbaka från sjukdom. Då höll Filip Larsson nollan i Leksands hemmamöte med Frölunda. Fortsätter vi så här blir det bra, säger han efter 2–0-segern i den fjärde SM-kvartsfinalen.

Skellefteå till semifinal – målvakt storspelade

igår 21:16
Skellefteå är klart för SM-semifinal i ishockey efter fyra raka vinster mot Linköping. Västerbottningarna vann med 2–0 på bortais efter storspel av målvakten Linus Söderström.