Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Den ryska björnen

Sport | 30/04/2009 15:30

Är Ryssland på väg mot en ny storhetstid?

Tidigare var Sovjetunionen en fruktad hockeynation. Under 1980-talet kallades laget för "The big red machine". Mest kända är den legendariska kedjan KLM: med Krutov, Larionov och Makarov. Tillsammans med backarna Fetisov och Kasatonov bildade man en oslagbar femma: "the great five".

Sovjetunionen vann VM bland annat 1978, 1979, 1981, 1982, 1983, 1986, 1989 och 1990.

1991 upplöstes Sovjetunionen och som Ryssland tog man sin första VM-seger 1993.

Ryssland har ett OS-silver och två VM-guld. Det senaste kom förra året, och tipsen innan ishockey-VM i Schweiz var att laget skulle försvara sin titel i år. Hittills har man vunnit alla sina matcher och inleder sitt mellangruppspel i dag. Mot Sverige.

Sverige har sju raka förluster mot Ryssland, senaste segern i VM kom för fem år sedan.

Hur ska den ryska björnen stoppas?

Genom att bryta upp deras starka spel och tvinga dem till misstag, enligt Tre Kronors manager Mats Näslund. Ryssarna är duktiga individuellt, får man dem att börja dribbla med pucken kan det skapas chanser.

Ryssland har i VM en stor fördel av att ha i princip samma lag som man hade under Czech hockeygames veckan innan VM. Laget har blivit sammanspelt och målfarligt.

Det ryska laget har också en ordentlig dos stjärnor, även om några inte anslutit till laget då de fortfarande spelar Stanley Cup.

En ny KLM-kedja skulle vara KOM. Kovaltjuk, Ovetjkin och Malkin. Ovetjkin spelar i Washington Capitals tillsammans med Nicklas Bäckström. En av världens bästa målvakter har Ryssland i Nabokov, som sällan har en dålig match. Han stod för stort spel under förra VM och nominerades till bästa målvakt i NHL 2008.

Är det kanske dags för en ny era av hockeydominans från öst? KHL utmanar NHL lönemässigt och spelarmässigt. Hockeyintresse och -kunnande finns det gott om i landet. Och pengar att pumpa in i ligan och lagen.

Vad ska stoppa den ryska björnen?

Skrivet av: