Nyheter24 räknar ner till hockey-VM genom att låta Tre kronors scout Rikard Grönborg kartlägga utmanarna till guldet. I dag: Ryssland.
1 av 4
Nyheter24 räknar ner till hockey-VM genom att låta Tre kronors scout Rikard Grönborg kartlägga utmanarna till guldet. I dag: Ryssland. - Foto: Joel Marklund / Bildbyrån
Evgeni Kuznetsov kan VM:s genombrottsman.
2 av 4
Evgeni Kuznetsov kan VM:s genombrottsman. - Foto: Joel Marklund / Bildbyrån
Evgeni Malkin...
3 av 4
Evgeni Malkin... - Foto: Joel Marklund / Bildbyrån
...Och Pavel Datsyuk blir ryssarnas storstjärnor i VM, enligt Grönborg.
4 av 4
...Och Pavel Datsyuk blir ryssarnas storstjärnor i VM, enligt Grönborg. - Foto: Joel Marklund / Bildbyrån

Scouten om Ryssland: "Jobbar inte ihop i motgång"

Hockey-VM i Stockholm och Helsingfors närmar sig med stormsteg. Nyheter24 räknar ner med hjälp av Tre Kronors motståndarscout Rikard Grönborg. Under luppen i dag: Ryssland.


Rysslands VM-facit

STOCKHOLM. Ett stjärnspäckat Ryssland kommer till VM. Men utmaningen blir att spela ihop ett lag för nye förbundskaptenen Zinetula Bilyaletdinov. Rikard Grönborg, motståndarscout och förbundskapten för Tre Kronors J18-landslag, ger dig en inblick i Rysslands VM-lag.

Så spelar Ryssland:

"Ryssland spelsätt är baserat på individuella beslut och "skills" på isen. De vill kontrollera matcherna genom att ha mycket puck och utmana motståndarna med fart. Ryssarna är väldigt farliga i spelvändningar och i en mot en-spelet."

Så bygger de sin VM-trupp:

"De har en bra blandning av NHL, KHL, äldre mer rutinerade och unga spelare. Sen har de såklart spelare av absolut världklass som Pittsburghs Evgeni Malkin och Pavel Datsyuk som på egen hand kan avgöra matcher."

Lagets styrka...:

"Styrkan ligger just att i de har en fantastisk högsta nivå på alla spelare och när de kuggar i så blir de väldigt svårslagna."

...och svaghet:

"Den största svagheten kan också ligga i att de är individualistiska och inte jobbar som ett lag när de får motgångar."

Främste stjärnan:

"Evgeni Malkin som vann NHL:s poängliga i överlägsen stil är av absoluta världklass."

Han får sitt genombrott:

"En annan Evgeni, nämligen Kuznetsov, som har dominerat två junior-VM i rad."

Han kan floppa:

"Jag tycker inte att det finns någon specifik spelare som man kan peka på, men jag tror de som lag kan få en svår resa om det inte kuggar i. Coachen och gamle storspelaren Zinetula Bilyaletdinov främsta uppgift är att få laget att spela ihop och dra åt samma håll."

Så ska motståndarna handskas med dem:

"Det bästa sättet är att vara på ryssarna och göra varje situation jobbig för dem. Eftersom de gärna söker öppna ytor för sina tekniska färdigheter gäller det att slutföra tacklingar och jobba klart i alla närkamper."

Så går det för dem:

"På pappret är det en av guldkandidaterna. Jag tror att de spelar VM-final."

Ryssarna är ökända för att ofta vara ett lag med många stjärnor som har svårt att samarbeta. Kommer Bilyaletdinov få ordning på Malkin, Datsyuk och gänget?

- En väldigt bra fråga. Vad jag har hört om Zinetula Bilyaletdinov så är han "my way or the highway" och har haft framgång med klubblag tidigare och vunnit mästerskap med sin filosofi. Till hans fördel är att han har coachat i NHL och kan hockeyn som NHL-spelarna är vana vid.

Experten Niklas Wikegård tycker till om Ryssland:

"Har ett tungt lag. I och med att de har så många stjärnor så handlar det om hur de får ihop truppen, de måste få gruppen att funka tillsammans. Men det är definitivt en guldkandidat."

/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Stark start av Stark – blågul fajt om OS-plats

2 timmar sedan

Ali: "Tensta har inte haft något fotbollsproffs"

idag 06:30
Vägen till elitfotbollen har varit krokig, men Taha Ali vill inte ha resan ogjord. Malmö FF-stjärnan ser det som sin uppgift att vara en förebild för alla som jagar en dröm. Stora profiler från våra områden behöver engagera sig, säger 25-åringen.

Minst tolv svenskar i NHL-slutspel

idag 06:19
Minst tolv svenskar, förmodligen betydligt fler, kommer att få spela NHL-slutspel. Det står klart sedan Florida, Boston, Carolina och Dallas har ordnat biljett efter tidigare klara New York Rangers.

Häckens CL-resa över: "Vi var inte ens nära"

igår 22:52
Häckens Champions League-resa har varit imponerande. Men nu är den över. Paris Saint-Germain vann returmötet i Paris med 3–0 och är vidare till semifinal med sammanlagt 5–1. Vi var inte riktigt nära i dag, säger mittfältaren Filippa Curmark till SVT.

Får sparken – sägs ha haft relation med spelare

igår 22:02
Leicester City sparkar huvudtränaren Willie Kirk. Brittiska medier uppger att skälet är att 45-åringen har haft en relation med en av spelarna i laget, som för tillfället ligger nia i damernas Super League.

Larsson tillbaka från sjukdom – stoppade Frölunda

igår 21:48
Tillbaka från sjukdom. Då höll Filip Larsson nollan i Leksands hemmamöte med Frölunda. Fortsätter vi så här blir det bra, säger han efter 2–0-segern i den fjärde SM-kvartsfinalen.