Berglund in i VM-truppen

- 22/04/2009, 22:20 -

Landslagsledningen ville först varken bekräfta eller dementera.

Men Patrik Berglund själv tvekade inte. Han ska spela VM med Tre Kronor.

Däremot är det fortsatt osäkert kring lagkompisen i St Louis, Alexander Steen.

Tre Kronors ledning ville först inte meddela om St Louis utslagna svenskar är aktuella för VM-truppen. Klubben förlorade fjärde raka Stanley cup-matchen mot Vancouver natten till onsdagen.

Först på kvällen kom ett kortfattat meddelande från Ishockeyförbundet om att Patrik Berglund är uttagen - då hade centerstjärnan själv redan berättat om uttagningen och börjat packa.

– Jag vet hur stort ett VM är och jag vet vad som krävs. Jag ska spela med stort hjärta, sade den 20-årige St Louis-spelaren till Vestmanlands läns tidnings nätupplaga.

– Jag har fullt upp med att ordna allt, men det ska bli kul att spela VM.

Berglund, som gjort succé under sin debutsäsong i NHL, spelade förra säsongen i allsvenskan med Västerås. Han var med att ta silver med Sverige i junior-VM, men har bara två landskamper sedan tidigare med Tre Kronor.

Däremot är det fortsatt tveksamt om det blir något VM för Färjestadsmålvakten Jonas Gustavsson, som inte var med när den svenska VM-truppen på onsdagen reste till Schweiz.

Gustavsson var tvungen att tacka nej till landslagets VM-genrep i Tjeckien senaste helgen på grund av familjeskäl och är osäker på om han kommer att åka till VM. Sjukdom i familjen gör att han stannar hemma i Karlstad, men han kan eventuellt komma att ansluta senare.

– Jag tar det fortfarande dag för dag. Vi får se om jag exempelvis kan åka fredag, säger han till Aftonbladet på nätet.

Sverige spelar sin första match på lördag mot Österrike. VM-lagen får anmäla 23 spelare till den första gruppspelsomgången och ytterligare två till den andra. Till första matchen måste 15 utespelare och två målvakter anmälas.

Nästa svenskgäng som riskerar att slås ut i Stanley cup är Columbus-trion Kristian Huselius, Christian Bäckman och Fredrik Modin. Columbus ligger under med 0-3 i åttondelsfinalen mot Detroit och nästa match spelas natten mot fredag svensk tid.

Skrivet av: