Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

"Även utlevande flickor ska ha skydd för sin sexuella integritet"

- 04/06/2014, 10:00 -
Professorn är för en samtyckeslagstiftning.

Professorn är för en samtyckeslagstiftning.

TT Bild/SU/Montage

Vad är okej och inte vid sex? I dag tycks det inte vara särskilt tydligt när det kommer till vare sig samhällets eller lagens syn på saken. Något som en samtyckeslagstiftining skulle kunna komma att ändra på. Det menar Madeleine Leijonhufvud, professor i straffrätt.

Madeleine Leijonhufvud är professor emeretia i straffrätt vid Stockholms universitet och en av förespråkarna för en samtyckeslagstiftning. 

Enligt Leijonhufvud är det absolut viktigaste med en sådan lag signalen den sänder ut – till både offer och förövare. Även om fler till en början inte nödvändigtvis kommer att fällas så kommer lagen ändå att ha en normerande effekt kring hur samhället ser på vad som är okej och inte vid sex. 

– I vår tid borde det vara självklart att det i lag slås fast att ingen är tillgänglig för sex om han eller hon inte har visat en vilja till det, säger Leijonhufvud till Nyheter24 och fortsätter:

– Alla, även utlevande unga flickor, ska ha skydd för sin sexuella integritet.

Leijonhufvud är inte helt nöjd med dagens lagstiftning. Hon menar i första hand att sexualbrottskapitlet skulle behöva inledas med ett förbud mot att utföra eller kräva en sexuell handling av en person som inte frivilligt deltar. 

– "Deltar" markerar att sex inte är något en individ gör med användning av en annan människa, säger Leijonhufvud. 

"Ska räcka med att mannen varit grovt oaktsam"

En annan lösning, menar Leijonhufvud, är att ha kvar våldtäkt som huvudbrott och komplettera detta med med en skrivelse om frivilligt deltagande, det vill säga samtycke. I dag krävs det att sex sker under hot, med våld eller att offret varit i en särskilt utsatt situation. 

– För det brottet ska det räcka med att gärningsmannen varit grovt oaktsam och inte insett att den andra personen inte ville ha sex, men borde ha insett det. 

Mannen skulle få annan typ av frågor

En vanlig kritik förespråkare av en samtyckeslagstiftning får höra är att en sådan lag skulle göra att mycket fokus läggs på offret vid rättegångar. 

– Fokus ligger redan i dag i hög grad på offret, säger Leijonhufvud och fortsätter:

– Hon får frågor om klädsel och tidigare sexuella relationer, trots att det inte är relevant.

Det viktiga, menar Leijonhufvud, är att även om kvinnan med en samtyckeslag fortfarande skulle bli tillfrågad kring till exempel sexuella preferenser, så skulle mannen få en annan typ av frågor.

– Mannen skulle med en sådan lag få frågor kring hur han gjorde för att försäkra sig om att kvinnan ville samma sak. 

Som det ser ut nu så ställs inte den typen av frågor i våldtäktsmål. Däremot så pratar man ofta om kvinnors sexuella beteende samtidigt som man undviker att prata om mäns.

– Vid våldtäktsmål är det rätt att kvinnan ska få svara på huruvida mannen brydde sig om vad hon sa eller gjorde, inte förhöras om hur rädd hon var, vilket sker i dag.

Många menar också att antalet fällande domar inte skulle öka med en samtyckeslag. Vad tror du? 

– Avsikten med en lag som denna är att påverka människor. Att ändra beteende och alltså få färre övergrepp, säger Leijonhufvud. 

– Då blir det färre åtal och därmed färre fällande domar. 

Leijonhufvud menar också att det med en samtyckeslagstiftning fortfarande skulle finnas fall där ett övergrepp inte går att bevisa, men det är inget skäl att tillåta vad man vet är ett ytterst skadegörande agerande. 

– Det kommer att påverka vår syn på sex. I dag är det stor oklarhet kring vad som är okej och inte vid sex.

– En samtyckelagstiftning kommer en ge en klar signal. En signal som kan vara en fungerande grund för sex- och samlevnadsundervisningen, till exempel. I dag sviker vuxenvärlden de unga. 

NYHETER24 TAR STÄLLNING #FÖRSAMTYCKE

LÄS MER: "Vi är för samtycke" 

Samtyckeslag, för eller emot? 

"Samtycke borde vara en självklarhet" 

Sanna blev våldtagen: "Det var väl inte så farligt?" 

Är du för en samtyckeslagstiftning?