Ute?

- 19/03/2012, 11:37 -
Lilla Prinsen och Ferna spelar på En Ohelig Landsortsfylla. Foto: Isabelle Minou
1 av 2

Lilla Prinsen och Ferna spelar på En Ohelig Landsortsfylla. Foto: Isabelle Minou

2 av 2

Erik "Lilla Prinsen" Lööf om hur ens dumheter helt plöstsligt är så mycket mer publika.

Denna text är en krönika med åsikter som är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Ett ganska vanligt samtalsämne dagen efter en blöt utekväll är alkolås på mobilen. Säg den som aldrig ringt ett ogenomtänkt samtal på fyllan eller skickat fel sms till fel person, självklart vid fel tidpunkt, För 10 år sen så stannade det där, det hände inte så ofta att man kom hem och hade ork eller lust att starta upp sin stationära dator och börja surfa runt på internet. Men nu, med så kallade smartphones, så är det alltför lätt att komma åt sociala medier vilket gör att så fort du har druckit och börjar fingra på mobilen så riskerar du inte bara att göra bort dig för en person. Det är plötsligt enkelt att göra bort dig för alla dina vänner, din familj och ditt jobb på en och samma gång. Allt som behövs är en känslomässig statusuppdatering gjord efter ett gräl med bästa vännen (Allt blir så fel när man bara vill vara snäll), en like på en bild som du inte borde lika (Exet på semester i Thailand. I bikini) Eller det som får mig att kallsvettas söndagarna igenom. En incheckning.

Jag kan stå för det mesta jag gjort på Facebook. Jag tyckte inte det var så hemskt när timeline kom. Till och med att bli facerapad av mina vänner känns helt okej, vi kan skratta åt det ihop och jag kan hämnas vid ett senare tillfälle. Vad jag däremot hatar mest av allt är när fylle-erik loggar in. Då pratar vi inte en facerape om att jag kissat i byxan eller har dragit på mig en ny könssjukdom. Nej, då pratar vi något mycket värre. Jag skryter. Jag använder den lilla knappen för den lilla människan.

Det är ingen slump att det mest populära stället i Sverige att checka in på är Arlanda flygplats. Vi vill visa våra medmänniskor att vi är på väg någonstans, antingen i världen eller i livet. Med samma sorgliga resonemang så får jag alltså för mig att en incheckning på V eller Gubbrummet ska göra någon avundsjuk eller ännu bättre, hylla och gratulera mig ibland kommentarerna.

Så jag trycker. Just då efter X antal öl och hemliga handslag för att ta en in till det magiska VIP-rummet känns den där check-in knappen som högsta vinsten.

Dagen efter kommer skammen. Jag har på eget bevåg inför 1,417 vänner ännu en gång blivit påkommen med att skryta och framställa mig själv i goda dager. För visst är det så, ingen checkar någonsin in hos sin psykolog, hos STD, eller på ICA Ringen. Sociala medier handlar oftast om att visa livet från den ljusa sidan och check-in funktionen är det ultimata verktyget för det ändamålet.

Vad man dock lätt glömmer bort är att livet kanske inte ser så ljust ut om det enda som syns i ens logg är check-ins på krogen. Så jag rensar min logg och tänker att det var sista gången. Hädanefter ska jag bara checka in på Statoil Herrljunga och Nyckelvikens naturreservat.

Alkolås på mobilen kommer inte hända. Jag tror inte det är prio ett för utvecklarna att underlätta våra söndagar. Men vad som däremot inte kan vara så svårt att utforma är ett enkelt test innan man får logga in på Facebook. Som det där oerhört irriterande testet när man registrerar sig på en ny sida och de ska skilja människor från robotar, stava till två helt oläsliga overkliga ord ex: TreiaDs Roturm.

Allt som behövs är samma test men med uppmaningen att stava till tre väldigt läsbara verkliga ord: TÄNK EFTER FÖRE.