Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Y+M recenserar Valborg i Uppsala

- 04/05/2012, 14:26
1 av 2

2 av 2

När Stockholm besöker Uppsala skapas rubriker. När Y+M besöker Uppsala under Valborg skapas stora rubriker.

Att släppa lös två neonblodade discodjur från storstan på Valborgsfirande i Uppsala är som ett recept på förödelse. Y+M recenserar studentfestandet under Sveriges eldigaste helg.

Efter en snabbsökning på Wikipedia kan det konstateras att anledningen till varför man firar Valborg är ganska diffus. Eller något om häxor, onda andar och eld. Men egentligen är det ingen som riktigt vet varför man ställer till med detta otroliga spektakel. När man kommer till Uppsala är det dock ganska uppenbart att ingen bryr sig om detta faktum. Valborg är helt enkelt en orsak för en riktigt fet fest. Och vem ifrågasätter en sån sak?

För att belysa riktigt hur fet denna fest verkligen är, bör nästan den fulla omfattningen av den schemalagda festen redogöras. Det hela börjar egentligen på Kvalborg, dagen innan Valborg (om inte dagen innan Kvalborg är en torsdag – för då börjar kalaset på denna dag – Skvalborg). Detta så att man kan vara riktigt uppvärmd och alldeles lagom bakfull då det är dags för huvudattraktionen av Valborgshelgen – själva Valborg. Allting avrundas sedan på sista festen för helgen Finalborg – festen dit enbart de verkliga krigarna kvalificerar. (Vi var såklart där).

Under denna helg finns vissa förhållningsregler som bör följas slaviskt:

#1: Var alltid minst fem timmar tidig till alla fester. Öppettiderna på Nationerna funkar ungefär likadant som aktiemarknaden – om ett jättestort gäng cavear och bestämmer sig för att det är dags, då är det kört för resten. Därför bör du också alltid vara redo att springa vid första tecken på rörelse. Och vara minst enochsjuttiofem centimeter. Om du inte vill bli trampad till döds. Annars ha ashöga platåskor.

#2: Ha alltid på dig shorts. Även om temperaturen snittar fyra grader. Och det faktiskt snöade för en vecka sen. alltid på dig Ray Bans. Alltid. Det gör inget att alla andra har exakt samma briller som dig, det är bara ett skumpavisir.

#3: Tro inte att det här med att spruta skumpa är nånting stekigt. En flaska kostar en hundralapp används som en vattenpistol för stora barn, inte en statusmarkör. (Note to self: Måste komma ihåg att ringa Mille och föreslå att han inför samma system på White Room)

#4 Bli inte ledsen om det visar sig att halva festen äger rum i kön. Stureplanskösystemet har inte kommit till Uppsala, utan istället tillämpas nån kombo at kreatursvallning och survival of the fittest. Överlever man inte kön är man helt enkelt inte tillräckligt taggad och förtjänar alltså inte att komma in.

Det otroliga i ekvationen är att trots detta är det kul. Extremkul. En teori vi tror starkt på är att alla Sveriges snygga 25-åriga och precis lagom skäggiga män migrerar till Uppsala denna helg. Och såna tycker vi om. En annan, är att resultatet av så många skandalöst taggade människor på en och samma plats ger en sjukt bra stämning som inte återfinns någon annan stans. Som genomsyrar hela helgen. Det är bara på Valborg i Uppsala man får chansen att fakeslåss med inplastade knivar på någon konstig hybrid av ICA och Tonys Pizzeria, hångla på solindränkta takåser, äta cheeseburgare på take-away med taxichaufförer som heter Karim, smida onda planer för nationskrig genom flagg-stöld, festa från klockan nio på morgonen till klockan noll-tre på natten, springa segervarv med nystulna bengal-fackor med sjumeterslågor, studsa bubbel-lullig i indieskumpa-regn i gassande sol med 800 likvärdigt lulliga personer till Big Bad Wolf, och platsa på framsidan av Uppsala Nya Tidning Valborgsmorgonen 2010 under den lysande rubriken VALBORGSSEX (se bifogat bildbevis).

Resultat 5t av 5t

Anledning? En fett bra försmak av sommaren.