Tisdag 16 Aug
Stockholm

Tre av fyra rektorer vill ha mer idrott i skolan

1 av 6
2 av 6
3 av 6
4 av 6
5 av 6
6 av 6

Det ska vara mer idrott i skolan. I alla fall om du frågar rektorerna.

Kommentera (1)
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Enligt en enkätundersökning som Nyheter24 har genomfört vill en stor majoritet av landets rektorer ha mer idrott i skolan. Vi har frågat rektorer över hela landet och hela 73 procent av rektorerna tycker att det skulle behövas mer idrottsverksamhet i skolan.

De flesta vill se minst tre timmar med riktiga idrottslektioner i veckan, vilket är ett pass mer än vad det är nu.

– Det har funnits en tro på teoretiska ämnen på bekostnad av ämnen som bild och idrott, menar Hans-Åke Norrby, rektor på Hovåsskolan.

Norrby menar att övertron på de teoretiska ämnena inte har gynnat skolan – tvärt om. Mer kreativitet och rörelse i skolan menar han hade gynnat både eleverna och resultaten.

– Den starka svängningen åt mer fokus på de teoretiska ämnen och kunskapskontroller i skolpolitiken de senaste 10 åren har varit negativ för skolan. Allt som går i "motsatt riktning", mot mer kultur, rörelse och mer elevstyrda val är bra. Det skulle minska stressen för många och skulle stärka fler elevers självkänsla. Det skulle därmed också bidra till en mer likvärdig skola för alla elever, säger han.

Bildkälla: Bildbyrån

Många rektorer svarar att de gärna vill se eleverna röra på sig varje dag. Det kanske inte behöver handla om ett helt idrottspass varje dag, men en kort promenad eller lite "röris".

– De yngre barnen kan ha 20 minuters "röris" på morgnarna, där de kan gå ut på skolgården och röra lite på sig, menar Linda Deltinger, rektor på Söderkullaskolan.

En ännu större del av rektorerna tror fysisk aktivitet gynnar andra ämnen i skolan, och att mer idrott hade varit välkommet.. Av våra tillfrågade svarade hela 77% att de tror att fysisk aktivitet kan gynna eleverna i andra områden i skolan.

#1000timmar

Under två veckors tid kommer Nyheter24 att driva kampanjen #1000timmar för att fördubbla skolidrotten i den svenska grundskolan. Som det ser ut i dag har den svenska grundskolan, med sina 500 timmar utslaget på hela skoltiden, nästan minst idrott och hälsa i hela Europa.

Det vill vi tillsammans med flera svenska kända profiler ändra på. Skriv på du också – för starkare, friskare och smartare barn.

VILL DU OCKSÅ DUBBLA SKOLIDROTTEN? LÄS MER HÄR:

Vill du ha mer idrott i skolan?
Tack för din röst!
Kommentera (1)
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.