Gustav Fridolin får hård kritik av moderaterna Camilla Waltersson Grönvall.
1 av 5
Gustav Fridolin får hård kritik av moderaterna Camilla Waltersson Grönvall. - Foto: tt bild/riksdagen.se
Camilla Waltersson Grönvall.
2 av 5
Camilla Waltersson Grönvall. - Foto: tt bild
Gustav Fridolin.
3 av 5
Gustav Fridolin. - Foto: tt bild
4 av 5
- Foto: riksdagen.se/tt bild
5 av 5
- Foto: Grafik: Letti Freivalds/Nyheter24

Moderaterna till attack mot regeringen om skolidrotten: "De skyller ifrån sig"

Moderaterna går till hård attack mot regeringen gällande idrott i skolan. Men har de inte samma idé?


Just nu är debatten om mer idrott i skolan hetare än hetast. Och från regeringens sida verkar det inte vara några konstigheter – det blir fler timmar idrott och hälsa i skolan.

– Det vi vet av forskning är att mer rörelse ger bättre studieresultat, och därför finns det också i dag en politisk enighet om att vi behöver förändra skolan så att fler rör på sig, säger utbildningsminister Gustav Fridolin till Nyheter24.

Men Alliansen är inte ett dugg övertygade. Redan innan valet kom moderaterna, som då satt i regeringsställning, med ett förslag om att öka antalet timmar i skolan; från 500 till 600 timmar.

– Det är Alliansen som lyft frågan om mer idrott i skolan och vi har inte sett några förslag från regeringens håll. De skyller ifrån sig genom att Alliansen och regeringen har kommit överens om att föra gemensamma samtal om grundskolans timplan längre fram. Men om de verkligen ville se mer idrott skulle de kunna stödja vår motion här och nu, säger moderaternas skolpolitiske talesperson Camilla Waltersson Grönvall till Nyheter24.

Moderaternas Camilla Waltersson Grönvall och ministern Gustav Fridolin. Bild:TT

Men Gustav Fridolin tycker inte att det är konstigt att Alliansen kritiserar regeringen.

– De brukar göra det, säger Fridolin och skrattar.

Vill komma överens med Moderaterna

Med andra ord har moderaterna ett förslag som regeringen tycker är bra, och som man planerar att genomföra, Men han hoppas att kunna nå en överenskommelse med oppositionen redan i år, men att det finns en anledning till att det tar lite tid.

– Timplaner är inte lätt att ändra. Skolorna måste kunna anställa fler lärare för att timplanerna ska kunna ändras, de måste justera organisationen och så vidare. Och vi ska sätta oss ner och komma överens med oppositionen för att komma fram till en långsiktig lösning för en förändrad timplan, säger Gustav Fridolin till Nyheter24.


Grafik: Letti Freivalds/Nyheter24

VILL DU OCKSÅ DUBBLA SKOLIDROTTEN? LÄS MER HÄR:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Vill du ha mer idrott i skolan?
Tack för din röst!