Torsdag 30 Jun
Stockholm

"Mer skolidrott leder bara till mer mobbing"

Markus Mattila tycker inte att dubbla timmar skolidrott är en bra idé.
1 av 3
Markus Mattila tycker inte att dubbla timmar skolidrott är en bra idé. Foto: Privat/TT
Han menar att det vore bättre att engagera ungdomar i fysiska aktiviteter utanför skolan.
2 av 3
Han menar att det vore bättre att engagera ungdomar i fysiska aktiviteter utanför skolan. Foto: TT NYHETSBYRÅN
Markus Mattila har inte bra erfarenheter från skolidrotten.
3 av 3
Markus Mattila har inte bra erfarenheter från skolidrotten. Foto: Privat

DEBATT. Markus Mattila skriver att fler timmar skolidrott bara skulle innebära mer mobbing. Han föreslår större satsningar på föreningslivet och att vi borde uppmuntra ungdomar till att aktivera sig i sport- och idrottsföreningar.

Kommentera (4)
Kopiera länk
Dela
Läs mer
Om skribenten

Markus Mattila är socialdemokrat och opinionsbildare.

Följ honom på Twitter: @Markus_Mattila

Alla har vi våra erfarenheter från skolidrotten. Vissa har goda erfarenheter där skolidrotten kan ha fått vissa att sträva efter att bli elitidrottare, för andra har det kantats av mobbing, trakasserier och dåligt självförtroende. Jag är i grunden positiv till skolidrotten, men den måste ta en annan skepnad än vad har är i dag. Gå från den prestationsinriktade idrotten till att i stället handla om social utveckling och samarbete.

Jag har min egen historia från både högstadiet och gymnasiet när det gäller skolidrotten. Jag personligen har aldrig varit en idrottande människa och alla är vi olika. Som osäker 14-åring fick jag under idrottslektionerna ofta höra hur kass jag var på fotboll, eller att jag var långsam när vi skulle ha idrott utomhus och vi skulle springa i elljusspåret. Detta ledde i slutändan till att jag på gymnasiet helt slutade gå på gymnastiklektionerna, i efterhand ett dumt beslut.

Så att öka tiden för skolidrott med det dubbla är för mig ett hån mot alla som har kämpat på idrotten, men som har fått kritiska kommentarer och ren mobbing emot sig.

Så vad bör man göra i stället?

Satsa mer från statligt håll på föreningslivet. Främja ungdomar till att aktivera sig i sport/idrottsföreningar. Mer teoretisk undervisning i skolan om hälsa/psykiskt välmående.

Det är bara ett fåtal exempel på vad man från samhällets sida kan göra för att få ungdomar och barn att röra på sig. Men jag tror inte att ökade skolidrottstimmar är rätt väg att gå. Det kommer snarare att bli kontraproduktivt och skrämma iväg elever från att röra på sig.

Mer satsningar på föreningslivet främjar folkhälsan.

Inte mer mobbing.

Markus Mattila,
Socialdemokratisk
debattör och opinionsbildare

Håller du med?
Tack för din röst!
Kommentera (4)
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.