Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Stark kritik mot S-toppens uttalande: "SD har tagit vår politik"

S-toppen vägrar svara på frågan gällande uttalandet.
1 av 2

S-toppen vägrar svara på frågan gällande uttalandet.

Twitter/TT Bild/Montage

Integrationsminister Erik Ullenhag (FP) uppmanar Socialdemokraterna att ta avstånd från Ahlin.
2 av 2

Integrationsminister Erik Ullenhag (FP) uppmanar Socialdemokraterna att ta avstånd från Ahlin.

Faksimil Twitter

Nyheter | 13/06/2014 14:11

Socialdemokratiske riksdagsledamoten Urban Ahlin är starkt ifrågasatt efter ett uttalande om att SD tagit S:s politik i frågan om arbetskraftsinvandring.

Det var i måndags som socialdemokratiske riksdagsledamoten och utrikespolitiske talesperson, Urban Ahlin, sa i en intervju med P4 Skaraborg att "vi hade den politiken innan Sverigedemokraterna ens fanns" gällande frågan om arbetskraftsinvandring.

Bakgrunden är att det enligt en undersökning som P4 Skaraborg gjort visat sig att var femte skaraborgare tycker att Sverigedemokraterna har den bästa politiken för invandring och integration och att Socialdemokraterna kommer på andra plats.

Det förklarar Ahlin med att Socialdemokraterna vill begränsa invandringen från länder utanför EU.

Till P4 Skaraborg säger han:

– Jag tror att väljarna har noterat att vi socialdemokrater tycker att man ser över om det inte finns möjlighet för någon av de som redan finns i Sverige får de jobben, innan man går utanför Europas gränser.

– Vi hade den politiken innan Sverigedemokraterna ens fanns.

Möts av skarp kritik

Ahlins uttalande har blivit starkt kritiserat. På fredagen twittrade politiker, mediepersonligheter och journalister och ifrågasatte Ahlins uttalande om att SD tagit S:s politik.

En av dem som reagerat är integrationsminister Erik Ullenhag, (FP) som twittrar om att S partiledning bör ta avstånd från uttalandet:

Här är några av fredagens reaktioner på Twitter:

Själv twittrar Ahlin:

Han svarar dock inte på någon av kritiken på Twitter.

I stället fortsätter han:

När Nyheter24 senare når honom, svarar han att han haft dålig internetuppkoppling och inte hunnit se frågorna.

På frågan om uttalandet i intervjun med P4 Skaraborg säger han:

– Jag har inte sagt att vi har samma eller ens liknande politik. När journalisten ville bunta ihop oss i S med SD svarar jag att vi har haft vår politik långt innan ens SD bildades. Vi i S anser att arbetskraftsinvandring behövs i många branscher men vill se till att svenska kollektivavtal ska gälla. 

Fler till Sverige för att jobba

Antalet personer som kommer från länder utanför Europa till Sverige för att jobba har ökat med en tredjedel sedan 2008 då Alliansen tillsammans med Miljöpartiet förenklade för personer utanför EU att komma och jobba.

Både SD och S har riktat kritik från nya regler och vill försvåra för personer utanför EU att få jobb. Enligt Urban Ahlin är det därför som skaraborgarna, i ovan nämnda undersökning, ger nästan lika mycket stöd till SD som till S.

Nyheter24 har vid upprepade tillfällen försökt nå Urban Ahlin och Socialdemokraterna.