Stockholm

AFA

Antifascistisk aktion, AFA, såg först dagens ljus under 1930-talet då Tysklands kommunistiska parti använde gruppen för att försvara sig mot nazistpartiet. 

Det internationella nätverket som är militanta antifascister finns över hela världen men är särskilt stora i England, Tyskland, Spanien och Italien.

I Sverige startades AFA år 1993, och nätverket har genom åren uppmärksammats stort i media. Detta främst då de använt metoder som våld och vandalism för att uppnå sina mål. 

Under tillexempel Göteborgskravallerna år 2001 så var AFA drivande på barrikaderna. Enligt Ahn-Za Hagström på Säpo har AFA under de senaste åren flyttat fokus.

– Man angriper sina meningsmotståndare, framför allt från den motsatta extremistmiljön, vitmaktmiljön i det här fallet, i deras hemmiljö. Det kan vara med hjälp av brandbomber, molotovcocktails, att man sätter fordon i brand, ammoniak genom brevlådor, yxor i dörren, omfattande skadegörelse - i syfte att få de här personerna att lämna sina politiska engagemang, berättade Anh-Za i en intervju med Expressen.

AFA rönte även stor uppmärksamhet när de försvarade en antirasistisk demonstration i Kärrtorp år 2013. 

År 2015 protesterade AFA mot Svenskarnas Partis demonstration inför valet 2014. 15 påstådda AFA-medlemmar åtalades efter upploppen, och 13 dömdes till fängelse.

I Sverige finns AFA bland annat i Stockholm, Malmö, Göteborg, Gävle, Jönköping, Lund och Uppsala. 

AFA i Stockholm
AFA i Stockholm år 2015. Bildkälla: Fredrik Persson/TT Bild
Visa resten ↓

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.