Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

AFA

Antifascistisk aktion, AFA, såg först dagens ljus under 1930-talet då Tysklands kommunistiska parti använde gruppen för att försvara sig mot nazistpartiet. 

Det internationella nätverket som är militanta antifascister finns över hela världen men är särskilt stora i England, Tyskland, Spanien och Italien.

I Sverige startades AFA år 1993, och nätverket har genom åren uppmärksammats stort i media. Detta främst då de använt metoder som våld och vandalism för att uppnå sina mål. 

Under tillexempel Göteborgskravallerna år 2001 så var AFA drivande på barrikaderna. Enligt Ahn-Za Hagström på Säpo har AFA under de senaste åren flyttat fokus.

– Man angriper sina meningsmotståndare, framför allt från den motsatta extremistmiljön, vitmaktmiljön i det här fallet, i deras hemmiljö. Det kan vara med hjälp av brandbomber, molotovcocktails, att man sätter fordon i brand, ammoniak genom brevlådor, yxor i dörren, omfattande skadegörelse - i syfte att få de här personerna att lämna sina politiska engagemang, berättade Anh-Za i en intervju med Expressen.

AFA rönte även stor uppmärksamhet när de försvarade en antirasistisk demonstration i Kärrtorp år 2013. 

År 2015 protesterade AFA mot Svenskarnas Partis demonstration inför valet 2014. 15 påstådda AFA-medlemmar åtalades efter upploppen, och 13 dömdes till fängelse.

I Sverige finns AFA bland annat i Stockholm, Malmö, Göteborg, Gävle, Jönköping, Lund och Uppsala. 

AFA i Stockholm
AFA i Stockholm år 2015. Bildkälla: Fredrik Persson/TT Bild