Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

SD skyller attackerna på vänstern

Sverigedemokratisk ungdom i Göteborg.
1 av 2

Sverigedemokratisk ungdom i Göteborg.

ADAM IHSE / EXPONERA / SCANPIX

Polisen håller koll på motdemonstranter vid en SDU-demonstration i Göteborg i april i år.
2 av 2

Polisen håller koll på motdemonstranter vid en SDU-demonstration i Göteborg i april i år.

ADAM IHSE / EXPONERA / SCANPIX

Nyheter | 31/08/2011 13:57

"Polisen är en politisk myndighet och det måste till en vilja till att stoppa vänsterelementen men den viljan finns inte i dag."

ESKILSTUNA/GNESTA Den senaste tiden har flera SD-politiker utsatts för vad de kallar politiskt våld. Och inom Sverigedemokraterna är de eniga om att det är vänstern som ligger bakom attackerna. En av de som utsatts för fysiskt våld är Sverigedemokraternas kanslichef - Mikael Valtersson - då han misshandlades efter ett torgmöte i Norrköping anordnat av SDU.

– Jag kan inte peka ut någon men jag misstänker att det är personer från autonoma vänstern, säger Mikael Valtersson, till Nyheter24.

Den senaste attacken mot en Sverigedemokrat i hemmet ägde rum på måndagsnatten där en kommunfullmäktigeledamot i Gnesta utsattes för försök till mordbrand.

Men även SD-politikern Therese Borg från Eskilstuna har blivit attackerad i hemmet. Natten till den 20 augusti fick hon två vardagsrumsfönster krossade av stenar och på dörren satt ett tydligt meddelande där AFA Eskilstuna tog på sig handlingen.

– Jag misstänker att det är politiskt. Tittar man på statistiken är det autonoma grupper som ligger bakom den här typen och AFA hör ju dit, säger Therese Borg, till Nyheter24.

När Mikael Valtersson misshandlades efter torgmötet i Norrköping var SDU-ordförande Gustav Kasselstrand även på plats. Han tycker att det är ett stort problem att polisen inte skyddade dem tillräckligt bra.

– Det är extrema grupper från vänsterkanten som ligger bakom det här, säger han och fortsätter.

– Polisen är en politisk myndighet och det måste till en vilja till att stoppa vänsterelementen, men den viljan finns inte i dag.

När Nyheter24 söker partisekreterare Björn Söder för en kommentar säger presschefen Martin Kinnunen att han inte vill prata. Men i ett pressmeddelande säger han sig vara orolig över utvecklingen.