Sverigedemokratisk ungdom i Göteborg.
1 av 2
Sverigedemokratisk ungdom i Göteborg. - Foto: ADAM IHSE / EXPONERA / SCANPIX
Polisen håller koll på motdemonstranter vid en SDU-demonstration i Göteborg i april i år.
2 av 2
Polisen håller koll på motdemonstranter vid en SDU-demonstration i Göteborg i april i år. - Foto: ADAM IHSE / EXPONERA / SCANPIX

SD skyller attackerna på vänstern

"Polisen är en politisk myndighet och det måste till en vilja till att stoppa vänsterelementen men den viljan finns inte i dag."


Polisen utreder attackerna

I Eskilstuna har polisen valt att lägga locket på. Attacken mot Therese Borg kommenteras inte längre i media och när Nyheter24 frågar varför de inte uttalar sig ges inget svar.

Bert Hultman arbetar med grova brott på länskriminalen i Sörmland och den som har hand om attacken mot SD-politikern i Gnesta. Han säger att de än så länge inte har några misstänkta men att de inte kan utesluta att händelsen har kopplingar till det som hände i Eskilstuna.

ESKILSTUNA/GNESTA Den senaste tiden har flera SD-politiker utsatts för vad de kallar politiskt våld. Och inom Sverigedemokraterna är de eniga om att det är vänstern som ligger bakom attackerna. En av de som utsatts för fysiskt våld är Sverigedemokraternas kanslichef - Mikael Valtersson - då han misshandlades efter ett torgmöte i Norrköping anordnat av SDU.

– Jag kan inte peka ut någon men jag misstänker att det är personer från autonoma vänstern, säger Mikael Valtersson, till Nyheter24.

Den senaste attacken mot en Sverigedemokrat i hemmet ägde rum på måndagsnatten där en kommunfullmäktigeledamot i Gnesta utsattes för försök till mordbrand.

Men även SD-politikern Therese Borg från Eskilstuna har blivit attackerad i hemmet. Natten till den 20 augusti fick hon två vardagsrumsfönster krossade av stenar och på dörren satt ett tydligt meddelande där AFA Eskilstuna tog på sig handlingen.

– Jag misstänker att det är politiskt. Tittar man på statistiken är det autonoma grupper som ligger bakom den här typen och AFA hör ju dit, säger Therese Borg, till Nyheter24.

När Mikael Valtersson misshandlades efter torgmötet i Norrköping var SDU-ordförande Gustav Kasselstrand även på plats. Han tycker att det är ett stort problem att polisen inte skyddade dem tillräckligt bra.

– Det är extrema grupper från vänsterkanten som ligger bakom det här, säger han och fortsätter.

– Polisen är en politisk myndighet och det måste till en vilja till att stoppa vänsterelementen, men den viljan finns inte i dag.

När Nyheter24 söker partisekreterare Björn Söder för en kommentar säger presschefen Martin Kinnunen att han inte vill prata. Men i ett pressmeddelande säger han sig vara orolig över utvecklingen.

AFA
/
/
/
/
/
SDU
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Galaxens mest massiva svarta hål har hittats

Dålig pension? Så dämpar du ångesten över ekonomin: "Svårt"

Många längtar efter dagen som de får gå i pension, men hur gör man om pengarna inte räcker till? Nyheter24 har pratat med Viktorija Milosevska, överläkare i psykiatri, som berättar hur man ska hantera ångest över ekonomin.

Pensionärer köpte 87 vapen – kände sig otrygga

När Tullverkets kontrollgrupp öppnade en misstänkt försändelse från Tyskland fann de ett 80-tal olagliga elchockvapen. Men beställarnas ålder förvånade. Genomsnittsåldern hos de identifierade mottagarna var 69 år.

Börsen i Köpenhamn i lågor – spira kollapsar

En kraftig brand har utbrutit på den historiska byggnaden Börsen i Köpenhamn. Spiran på byggnaden har kollapsat, och kraftiga flammor ses slå ut från byggnadens tak.

Mötte knivman med stolpe – kan få medborgarskap

En besökande fransman försökte stoppa knivmannen som dödade flera personer i ett köpcentrum i Sydney i helgen. Nu kan han belönas med medborgarskap, föreslår Australiens premiärminister Anthony Albanese.

Svenska EU-politiker vägrar redovisa kvitton

Utöver en miljonlön får svenska EU-parlamentariker 700 000 kronor per år i "kontorsersättning". Men S, M, KD och SD vägrar redovisa hur pengarna har använts.