Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Obama till Khadaffi: Följ resolutionen eller lid konsekvenserna

Obama lämnar podiet.
1 av 2

Obama lämnar podiet.

AF/Scanpix

Barack Obama säger Khadaffi ett varningens ord.
2 av 2

Barack Obama säger Khadaffi ett varningens ord.

AP/Scanpix

Arkiv | 18/03/2011 21:06

I ett tevesänd presskonferens försäkrar Obama att inga marktrupper kommer sättas in: Vårt mål är att försvara det libyska folket och hålla Khadaffi ansarig.

WASHINGTON, D.C. För en halvtimme sedan höll USA:s president Barack Obama en presskonferens om situaionen i Libyen, Muammar Khaddafi samt den FN-resolution som antogs i går kväll.

Obama fokuserade starkt på det folkliga upprorets krav på demokratisk och frihetlig förändring och att Khadaffi har förlorat det legitima styret över landet. Obama nämnde också upprepade gånger att USA inte agerar ensamma i denna situation utan agerar i en koalition med bland annat Storbritannien och Frankrike.

Utrikesminister Hillary Clinton flyger imorgon till Paris för samtal med USA:s europeiska partners om icke-flygzonens tillämpande. Frankrike och Storbritannien kommer att ta eldningen i att verkställa internationell lag. 

Obama talade till det amerikanska folket angående USA:s inblandning:

– Vi har många internationella åtaganden särskilt i Afghanistan, men vi kan inte stå bi i en sådan här situation. Och vi agerar inte ensamma.

Nedan följer utdrag ur talet:

– Överste Khadaffi varnades och uppmanades med skärpa av USA, EU och det internationella samfundet att upphöra med våldet och dödandet av sitt eget folk. Han valde att ignorera varningen. Inför marschen mot Benghazi sa han: "Ingen nåd kommer att visas." Han visar ingen nåd mot sitt eget folk och tusentals kan dö. Hela regionen kan destabiliseras. Det libyska folkets ropar på hjälp och de demokratiska värderingarna står handfallna.

– Vårt fokus är klart. Icke-flygzonen ska backas upp av det internationella samfundet med hjälp av militär kraft. Khadaffi har ett val. Resolutionen måste mötas och villkoren är inte förhandlingsbara. Ett eld upphör måste genomföras omedelbart. De libyska truppernas marsch mot de stora städerna måste upphöra, strömmen och vattnet måste slås på och man måste låta den humanitära hjälpen komma fram dit den behövs.

– Vi kommer inte att sätta in marktrupper. Vi ska inte gå bortom målet att försvara det libyska folket. Vi sökte inte den här utvecklingen, och vi agerar inte ensamt. USA ska inte påtvinga några politiska krav, det libyska folket ska avgöra sitt eget öde.