Bloggbevakning goes Fotbolls-EM

Om det mot förmodan är någon som missat det, så pågår det ett EM i fotboll just nu. 
Och vad har det med sociala medier att göra, tänker kanske en del av er spontant?
En hel del faktiskt. På gott och ont, skulle man kunna säga men för att inte förvandla det här till mer av en fotbollsblogg än influencerblogg så tänker jag att jag samlar ihop allt fotbollsrelaterat EM-material i det här inlägget, så kan vi gå tillbaka till att rasa över resor, smygreklam och mobilfipplande i nästa inlägg.

Först ut är den otroligt glädjande Instagramuppdateringen som Danmarks Christian Eriksen gjort från sjukhuset i Köpenhamn.
Det var i matchen mot Finland som Eriksen plötsligt kollapsade på planen med hjärtstillestånd. Inför publiken, spelarna och tv-tittarna utfördes hjärt och lungräddning på spelaren som återfick medvetandet efter att den medicinska personalen använt en hjärtstartare på honom.
Vad som orsakade hjärtstilleståndet är fortfarande oklart, och Eriksen är kvar på sjukhus för vidare undersökningar.

Jag hade hoppats att rättegångarna och de fällande domarna för hat, hot och rasism mot Jimmy Durmaz i fotbolls-VM hade fått folk att inse att det man skriver i stundens hetta – exempelvis till en fotbollsspelare – kan komma att ha riktigt allvarliga konsekvenser, men icke.
Efter att Sveriges Marcus Berg missat en målchans så fylldes hans Instagram, precis på samma sätt som Jimmy Durmaz gjorde, av hat, hot och kommentarer där man vill avkräva Berg hans svenska medborgarskap pga att han inte gjorde mål i gårdagens match.
Det fina i kråksången är de rutiner som verkar finnas på plats nu, för att fånga upp dessa kommentarer och användare, någonting som både förbundet och polisen saknade förra gången. De verkar ha lärt sig en hel del från det som drabbade Jimmy Durmaz under VM.
Jimmy Durmaz är även en av de som tydligt visar sitt stöd till Berg i kommentarsfältet.

Jimmy Durmaz: Fortsätt gör det du gör broder du vet vilka o vem du ska lyssna o bry dig om !!! Kör hårt nästa match igen vi behöver er alla för att ta oss så långt som möjligt !!! ❤️❤️❤️
Bildkälla: Marcus Berg Instagram

TikTok är global sponsor för fotbolls-EM 2020 och är därmed också den första digitala underhållningsplattformen att sponsra en UEFA-turnering.
Anledningen till att TikTok gått in som sponsor är de vill bli den plats där fans kan följa fotbollsprofiler, dela de bästa fotbollsvideorna och skapa sina egna speciella ögonblick, reaktioner och målfiranden, och plattformen har, tillsammans med UEFA  skapat nya funktioner, inklusive AR-effekter, hashtagg-utmaningar, TikTok lives och ljud.
UEFA har även givit TikTok tillgång till sitt stora bibliotek med historiska ögonblick för användarna att skapa eget content av.
Huruvida fotbollsfansen kommer välja TokTok framför andra plattformar under hela EM återstår att se.
Vad TikTok betalat för sitt partnerskap är ännu okänt, så även vad värdet av exponeringen i slutänden beräknas bli.

Av er som läser här och även följer fotbolls-EM – vilken/vilka plattformar (om någon) använder ni för att följa, kommentera och dela innehåll relaterat till mästerskapet?

69 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

  Har noll intresse ärligt talat.

  Jag undviker allt som har med fotboll att göra.
  Vuxna människor som springer och sparkar på en boll. Patetiskt!

   Jag har inte mycket intresse av fotboll heller, men du verkar ju som en sympatisk människa så kul för dig.

    Sympatier visar jag till dom som behöver det.

     Eller så kan man bara tänka att alla tycker om olika och så är det bra med det.

      Jamen exakt. Du och jag tycker olika. Jag tycker fotboll är patetiskt och det gör tydligen inte du. Olika tyckande.

       Kan förstå att man inte gillar sport, det gör inte jag heller. Men att tycka det är patetiskt med sport/fotboll är att ta det till en helt nivå ?

        Hehe bara padel man får tycka är löjligt och patetiskt?

         Mest bara orimligt att tycka att en sport är patetisk.

          Fast.. padel ÄR patetiskt.

       Varför skulle det vara mer patetiskt att spela fotboll än att hoppa höjd eller spela basket?
       Eller är det bara patetiskt för att du inte gillar det?

  Dags att vi inför legitimering (typ Bank-ID) för sociala medier!

   Haha speciellt här

   Och när vi ändå håller på så tycker jag vi kan ge staten rätt att även sätta upp kameror i våra hem.

    Lugn nu, det har dom redan.

    Mm för det är ju samma sak.

     Om du ger dom fingret kommer dom snart ta hela handen.

      ?det fingret?
      ?

   Varför tror så många svenskar att man kan lagstifta bort allt på bekostnad av frihetliga fundament, och få en kärleksfull värld?

   Så kan de åsiktsregistrera oss när de ändå håller på.

  Folk är idioter. Man blir övertygad gång på gång.

  Håller verkligen med Johanna, det måste vara tid för legitimering när man skall skriva något på sociala medier. Helt galet hur vissa kan skriva och till och med hota.

   Tiki-Taka är iaf den mest glädjedödande fotboll jag någonsin skådat. Och här har man hånat ”tråkig” defensiv Skandinavisk fotboll i decennier och så snedpassas det till förbannelse i en timme. Vet spanjorerna att det är mål som räknas, inte ball possession. Bara för att gnälla lite. 😉 Heja Isak och Olsen förresten!

   Ja, det är helt galet hur människor är fria att uttrycka sina åsikter på nätet utan att behöva legitimera sig först. Usch o fy.

  Undviker att kommentera fotboll med okända på sociala medier. Det går inte att diskutera med ”soffexperter”. Håller mig till att diskutera det med de jag känner istället.

   Lustigt hur många som är experter men inte ens skulle platsa i ett korplag själv.

    Ja. Jag vet t.o.m flera som är ”experter” utan att någonsin ha rört en fotboll. Jag är fotbollsdomare och fd elitspelare, så det kan bli lite provocerande när folk som tror sig veta bäst faktiskt inte vet bäst, men man har lärt sig hålla tyst.?

  Älskar fotboll! Men diskuterar det endast med mina bröder och nån kompis som är intresserad. Skulle aldrig få för mig att kommentera eller dela något om det. Läser massor i de stora tidningarna och på twitter, men är inte intresserad av vad typ mina ”vänner” på Facebook och instagram skriver om fotbolls-em.

  Älskar fotboll! Men kommenterar aldrig. Folk är hopplösa.

  Fotboll är ju så tråkigt så klockorna stannar, trodde faktiskt att man skulle få slippa att bli matad om detta EM här på Bloggbevakning…

   Det går inte att ha en blogg där allting passar alla.

    Nä men det här är en blogg om bloggar? Eller ska cam ta upp allt som finns nu helt plötsligt?

     Det här är en blogg om sociala medier.

      Ja förlåt jag fastnade på namnet

      Bra att du förtydligar det, det står t.o.m i din bloggbeskrivning men det verkar vara extremt få som förstår det.

   Så bara för att du tycker fotboll är jättetråkigt så hade du förväntat dig att camcam och alla läsare skulle tycka exakt samma?

  Älskar sport, älskar fotboll.
  Älskar den här sommaren.

  Nu 4 veckor fotboll, snart 4 veckor OS!

   Jag älskar inte sport men älskar fan mästerskap! Sådan jävla stämning! Saknar sommaren 2018 ? (förutom skogsbränderna och torkan)

   Jag läste ÖS och blev glad i typ en sekund innan jag insåg att det innebar fler ÖS i veckan i sommar ?

    *inte innebar..
    Det går visst lika bra att skriva som att tänka idag…

   OS är 23:e juli till 8:e augusti. Älskar man sport vet man det.

  Ser bara fotboll och hockey när det är VM/EM. Kommenterar dock aldrig förutom lite olika utrop till den som sitter bredvid mig i soffan?

  Ingen av oss andra tio miljoner svenskar gjorde heller mål på Spanien igår, så varför ska bara Marcus Berg få skit? Alla utom de som var på planen igår är dessutom så jävla kassa att vi inte ens får chansen att göra det, avkräv medborgarskapet från oss i stället.
  Töntar!

   Förvisso men sist jag kollade så fick inte jag betalt i miljoner för att göra mål på fotbollsplanen.

   Med det sagt så förstår jag inte hur man kan bli så upprörd över ett missat mål i fotboll.

   En urfånig jämförelse, det är inte mitt jobb att vara fotbollsproffs.

   Men, självklart skriver man inte hat och hot på nätet på det här sättet, det är fullständigt oacceptabelt! (Att slå sig för pannan hemma i tv-soffan är däremot fullt okej, det är trots allt hans jobb att göra mål – men vi kan alla ha en taskig dag på jobbet.)

  Polisanmälningar och massa skriverier när offentliga Män får hat och hot, men när offentliga kvinnor får hat och hot är det tyst. Blir till och med polisanmälningar och samhället lägger helt plötsligt ner resurser …..

   och när kvinnorna säger något åker dom dit på förtal

    Japp! Märks vilka samhället prioriterar.

     Så det kan va’!

  ?

  Jag ser bara fotboll när de snygga lagen spelar. Tyskland tex ???

   Och jag kollar Italien av samma orsak haha

   My good, spanjorerna igår ?

   Schweiz målvakt… ?

  Är helt ointresserad av fotboll och kommer inte se en enda match, men tycker att alla gnällspikar är det värsta med EM. Låt folk ha lite kul, trots att det bara är ”vuxna människor som sparkar på en boll” i era ögon.

  Det är så skönt att se att Christian Eriksen är på bättringsvägen! Vi satt och såg matchen där han segnade ner och erftersom vi båda är läkare förstod vi ju direkt. När man sedan dessutom hade den dåliga smaken att zooma in honom (och dessutom hans förtvivlade fru!) och det syntes hur man utförde HLR ville jag bara gråta. Nu gick det ju bra och det tack vare att alla direkt förstod allvaret och att det skedde på en plats och vid ett tillfälle som man väl får säga ändå är optimatlt om man drabbas av ett hjärtstillestånd. Tack och lov för det!

  Men det är ju närmast otroligt hur detta sedan har avhandlats! Då har man alltså diskuterat att det skulle kunna vara så att Christian Eriksen just vaccinerat sig mot covid-19 och därför drabbats av den biverkning som i utomordentligt få fall rapporterats hos unga män efter vaccination. Inget säkert samband mellan vaccinering och biverkning har etablerats och ingen har avlidit men ändå visste dessa foliehattar att jodå – det var förklaringen! Att Inters läkare gick ut och berättade att Eriksen inte hade covid och inte var vaccinerad hjälpte förstås inte eftersom dessa människor inte kräver det vi andra gör för att kunna veta säkert utan vänder och vrider på allt, helt utan logik, så att det passar för stunden. Att Inter påstod att Eriksen inte var vaccinerad berodde på att de inte ville skrämma alla sina andra spelare som nu snart skulle dö de också. Och om Eriksen själv skulle komma och påstå att han var ovaccinerad så berodde det bara på att han tystats av mutor. Jag har faktiskt aldrig sett dessa tokstollar i aktion tidigare, det var onekligen en speciell upplevelse. En hade till och med kommenterat på Eriksens Instagram, jag såg det själv och skrivit ungefär att han borde ”erkänna” att han vaccinerat sig.

  My God! Att det tidigare hänt flera gånger just att elitidrottsmän avlidit under utövning av sin sport, inte minst av just hjärtstillestånd, verkade inte bita på dessa antivaccare.

  Men nu såg jag också bilden på Christian Eriksen och det värmde! Jag tror dock att hans karriär är över, det tror jag blir läkarnas råd. Är det bara en inflammation kan den förstås läka ut och visar EKG efter det normala värden kan det ju funka, men jag tror att han kommer att sluta. Och i det läget är ju fotbollen inte viktig – men här ser vi fram emot många fina stunder framför teven under sommaren.

   Eller så slutar vi spekulera i hans framtida karriär. Vi får helt enkelt se. Är stort fan av både honom och Inter och så sett vore det tråkigt om karriären är över men tycker inte vi ska spekulera. Läkarna kommer göra sitt jobb.

    Nja, nu kunde jag skriva som jag gjorde just därför att jag själv är läkare. Men självklart vore det kul om han kunde fortsätta.

     Det spelar ingen roll om du ”är” läkare. Det passar sig inte att spekulera i såna saker.

     Har du tillgång till alla provresultat mm bara för att du är läkare? Vet du vad som sagts bakom stängda dörrar? Han föll ihop med hjärtstopp, det är allt du vet så sluta bete dig som att du skulle ha en aning.

      Mm exakt, alltså ska man inte spekulera i andra saker pga respekt så låt bli detta också liksom. Han läser knappast här, men tycker det är riktigt fel att sitta och leka expert bara för att man ”är läkare”. Det blir bara löjligt att hålla på så.

   Fast jag var ändå överväldigad av all kärlek och support han fick motta och som fortfarande strömmar in i form av fina kommentarer där klippet på hans kollaps visas eller berättas om. Världen har många, många goda fina människor.

    Absolut, det var den andra sidan av det och även på hans Instagram har ju enormt många uttryckt sina förhoppningar om hälsa och bättring. Jag tycker att dina ord var så kloka, det är lätt ibland att bli väldigt trött på alla troll på nätet som vräker ur sig hat och om inte direkt det mest är otrevliga. De får ett sådant utrymme, de syns så väl – och det är förstås det som driver dem, att med ett klick kunna få ur sig sina elakheter på ett sätt de aldrig tidigare i historien klarat måste ju vara en våt dröm för dem. Ibland är det lätt att glömma att de faktiskt bara utgör en liten minoritet, trots allt – vilket sådana här händelser visar.

  Efter att Durmaz blev översköljd av rasism slutade jag diskutera på soc media. Då hamnade jag j en diskussion med några fullkomligt kränkta män som inte tyckte om att jag anser att vita inte kan drabbas av rasism på samma sätt som mörkhyade här i Sverige. Nu pratade jag om strukturell rasism då. Jag som är mörk i huden kan ju tex jämföra med min blonde sambo hur ofta vi genom livet utsatts pga vår respektive hudfärg, men kände att de ville verkligen få känna sig kränkta. Visst finns det sådana som My Martens son som hamnar med nästan bara invandrare i klassen men de flesta helsvenska män i 40-50årsåldern lär knappast ha gjort det.

  Orkar liksom inte diskutera med puckon. Nu var det ju Berg som missade målet, hade det varit Isak eller Quaison lovar jag att hatet hade varit fokuserat på deras hudfärg. Det är ju också en stor skillnad, tror knappast de ljushyade blir attackerade på grund av hur de ser ut. Den skillnaden tror jag inte alla förstår. Menar såklart inte att någon ska behöva drabbas, men för oss som är mörka så finns det en medvetenhet om att vårt utseende skapar ännu mer hat.

   Men är det en väsentlig diskussion? Vita ”kan” inte utsättas för strukturell rasism- klart vita ”kan” tänker jag, det beror väl helt på vilka strukturer du avser. Men varför är det en viktig diskussion och är det inte bättre titta på det enskilda fallet istället för att bestämma vem som är och inte är offer för rasism på förhand? Var vill man komma med det statement undrar jag.

  Boll

  Väldigt intressant att jämföra Finland och Sverige här. Så Finland spelar sitt första EM någonsin, och i den första matchen händer incidenten med Eriksen. Ingen hade tippat på det men efter många om och men gör Finland matchens enda mål trots att Danmark haft många fler målchanser (alla räddade av den finska målvakten) Vad gör Finland? Jo tonar ner den historiska vinsten, poängterar gång på gång att fotboll inte är det viktigaste och att allas tankar är hos Eriksen. Meanwhile i Sverige blir det hatstorm varje gång någon misslyckas. Vad beror detta på? Är det att Sverige går in med inställningen att de är bäst? Värt att nämna är också andra ”misslyckanden” för Sverige den senaste månaden och hur det rapporterats. Sverige fick ovanligt låga poäng i Eurovision och medierna skrev om hur man krossats av Finland och bittra påståenden att vinnarlåten var ”finesslöst bröl”. Sedan misslyckas Sverige att kvala in i slutspel i hockey-VM och samma där, det talas om ”största fiaskot i modern tid”. Vad har hänt med det svenska medieklimatet??

  Fotbollsdyrkare som jag är använder jag mest Twitter för fotbollsinfo men den plattformen är väldigt svajig och alldeles för mycket troll. Fått upp mycket fotbollsvideos på officiella TikTok-konton senaste dagarna vilket jag tycker är superkul. Twitter är mer intressant vad gäller transferfönster, etc. medans klipp och uppdateringar är bättre på TikTok.

   Vad kul! Tack för info. 🙂
   Ska göra en djupdykning i TikToks Uefa-innehåll.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.