Paula Rosas fälls för vilseledande reklam av RO.

Paula Rosas (influencern) förstår absolut anmälans poäng. Bakom missen ligger den mänskliga faktorn då bild erna togs med en månads mellanrum och influencern glömde att hon på den ena hade utan/med mascara. Uti från influencerns perspektiv fungerade produkten utmärkt och gav både längre och fylligare fransar så ingenting i texten är missledande, men förstår absolut jämförelsebilden. Influencern och uppdragsgivaren kommer givetvis att se över gemensamma rutiner för att undvika liknande situationer i det fortsatta samarbetet. Influencern är villig att vidta åtgärder om det gäller att ändra jämförelsebilden eller dylikt.


Minns ni det här inlägget från i somras, där jag tog upp Paulas reklam för Xlash, och hur hon hade målat ”efterbildernas” fransar med mascara, samtidigt som ”förebilderna” var utan?
En av mina följare anmälde reklamen till Reklamombudsmannen och nu har deras yttrande kommit, där reklamen fälls för att vara vilseledande.
Att Paula svarat på en kommentar under inlägget där hon bekräftar att hon har mascara på fransarna på den ena bilder räcker inte, enligt RO.

Så här försvarade Paula sina bilder:

Enligt influencern var det den mänskliga faktorn som gjorde att influencern glömde att hon på den ena bilden hade utan och på den andra med mascara då bilderna togs med en månads mellanrum.
Enligt influencern fungerade produkten utmärkt och gav både längre och fylligare fransar så ingenting i texten är missledande. // Paula Rosas

Absolut att hon kan ha glömt huruvida ”förebilden” var med eller utan mascara, men borde hon inte ha sett det när hon satte ihop sitt inlägg och då tagit en ny ”efterbild”?
Det låter som en dålig ursäkt och en efterhandskonstruktion, lite som den Martin Melin bjöd på i det här inlägget, 

Hade det inte varit bättre att försvara användandet av mascara som en medveten handling, även om den var vilseledande, istället för att framstå som att man har NOLL koll på vad man publicerar på bloggen?
Och då särskilt vad gäller inlägg där man med sin trovärdighet försöker få sina följare att köpa saker.
Då kan man inte hålla på så här, publicera reklam och sen inte ha en aning om vad den innehåller om man blir ifrågasatt. Det är väl bättre att göra något medvetet som man tror ska fungera, trots att slutresultatet inte blev så bra, än att framstå som totalt ”clueless”.

Hur professionellt är det?
Vill man verkligen köpa någonting av en påverkare som framställer sig själv på det här viset?
Varför ska man köpa någonting som en påverkare marknadsför när denne tydligt visat för alla och en var att de inte har koll på de allra mest basala delarna av en reklam och kan råka publicera lite vad som helst?
Det är väl bättre att säga ”jag trodde det här skulle fungera och bli bra” än att ursäkta sig med att man glömt bort vad man gjorde i den första halvan av reklamsamarbete men att det är lite skitsamma egentligen…
För det är väl det hon säger i sitt yttrande?
Ta på dig misstaget istället för att framstå som att du har noll koll, det är i alla fall vad jag tycker.

Mjaaaa, vilseledande reklam är illa, men jag tycker nog nästan att Paulas förklaring här ovan är snäppet värre faktiskt.
Vad tycker ni?
Är det jag som överreagerar eller inser inte Paula vad det är hon faktiskt skriver här ovan?

59 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

  Och influencers vill att man ska ta deras jobb seriöst när dom själva uppenbarligen inte gör det

   Exakt ?

  Hoppas att KV också fäller henne. Den ursäkten var ju verkligen arrogant i mitt tycke.

  Just Paula som person samt hennes reklam och marknadsföring har alltid känts så oärligt. Jag har väldigt svårt för henne som person.

   Har du träffat henne mycket? Tänker eftersom du har svårt för hennes person så måste du ha interagerat en del med henne?

   Nej du har inte svårt för hennes som person, du har svårt för den bild av henne du ser i sociala medier. Du känner henne inte och har förmodligen aldrig träffat henne.

    Bilden av henne som hon själv ger ut på sociala medier är dock en del av henne som person.

    Är detta du, Paula? 🙂 Varför så upprörd?

    Det är ganska talande när sättet man väljer att framställa sig på sociala medier (där man kan välja att visa sina allra bästa sidor utan att ifrågasättas) är så illa. Men du kanske tror att en interaktion med dig under 5 minutter hade ändrat den uppfattningen? Vid de två event som jag har träffat Paula/dig, då hände ingenting i alla fall. Kanske tredje gången gillt…. Kanske inte.

     Nej, jag är inte Paula.
     Jag tycker bara det är orimligt taskigt att uttala sig om någons person, som man inte känner.
     Säg att du inte gillar sättet hon skriver på, saker hon gör osv men om du inte känner henne vet du inget om hennes person.

     Säger inget om Paulas tramsiga ursäkt till missen, den köper jag inte heller. Hade varit rimligare att erkänna att bilderna antagligen togs samma dag för att det var snabb deadline men att tidigare användning av xlash har gett effekt eller något.

     Sen, inte riktat till dig utan snarare allmänt, undrar jag även över företagets del. De borde ju godkänt materialet, hur kunde de vara nöjda med bilderna? Hur kan de inte se att fransarna är likadana på båda bilderna men med mascara på ena? Längden är identisk. Den med mascara ser ju till och med sämre ut.

   Jag tycker Paula är trevlig som person, i alla fall de gånger vi stött på varandra.
   Däremot ställer jag mig kritisk till henne som påverkare, särskilt vad gäller sådana här saker.

    Kommentaren var svar till A.s! 🙂

    Tycker absolut man kan och ska vara kritisk till beteenden och man kan absolut säga att man inte gillar det någon gör.
    Men kommentarer här om Bella och Paula (och fler men de jag kom på rakt av) kommer ofta in på att folk konstaterar att de inte gillar dem som personer vilket bara är en taskig grej att säga och som i majoriteten av fallen säkert inte stämmer (för att de aldrig ens träffat eller pratat med dem).

  Tack till dig som anmälde.
  Du gjorde en skillnad.
  Rätt ska vara rätt.
  Frågan är om Paula lärt sig nått…

  Det känns lite som anything goes med influencers. Fel kan alla råka göra ibland, men att inte ens lägga mer tid på en vettigare förklaring än det där säger bara att personen antingen är underbetald eller överbetald på sitt jobb, och i det här fallet gissar jag på det senare.

   De här bloggerskorna, sk ”influencers” har som yrke att tjäna pengar på reklaminlägg.
   Men man måste vara väldigt dålig på sitt yrke när man inte ens kan reklammarkera korrekt. Det är ju inget svårt eller kvalificerat jobb.

  Pajas

  Känner Anna Book Magdalena Graafs kille? Tänker att hon kommenterar med ”❤❤❤❤❤” på hans instagram post om sin kärlek till Graaf. Känns rätt tydligt att Book gör det för att försöka bli vän med Graaf igen. Men kanske är helt fel ute.

   Book är väl o kommenterar hos typ allt o alla.
   Allt för att försöka synas

    Såg ni hennes senaste storys? ”Här kramas de och här kramas de och här hjälper Roberto ned tanten för trappen”.
    Jag älskar hur Tookan får mig att få rysningar av obehag ??

   Magdalena följer ju Anna igen så dom har väl blivit sams…Verkar som Anna m familj kände L. Marti sen innan.

   Va har hänt mellan Magdalena och Loui tro? Verkar vara nåt knas.

    Ja, vad händer?

   Måste vara jobbigt ändå för My att Anna gör så.

    Är väl en chans för My att komma in i värmen hos Maggan igen…

  Kommentaren var svar till A.s!
  Tycker absolut man kan och ska vara kritisk till beteenden och man kan absolut säga att man inte gillar det någon gör. Men kommentarer här om Bella och Paula (och fler men de jag kom på rakt av) kommer ofta in på att folk konstaterar att de inte gillar dem som personer vilket bara är en taskig grej att säga och som i majoriteten av fallen säkert inte stämmer (för att de aldrig ens träffat eller pratat med dem).

  Svårt att ta detta yrke på allvar. Många yrken har lagar och regler att förhålla sig till och för de allra flesta får dessa då högsta prioritet. Verkar dock inte gälla influenseryrket, där anmälningar tas med en klackspark, förmodligen för att de inte leder till några negativa effekter.
  Skulle önska att alla företag som använder influensermarketing som en av sina kanaler, skulle skriva in i avtal att det är influenserns skyldighet att följa gällande lag och praxis vad gäller att markera inlägg på lämpligt sätt (reklam/samarbete etc), samt vad följderna blir om de inte gör det (reducering av arvode exempelvis). Att en influenser fälls påverkar ju hela inläggets trovärdighet och således även hur företaget/produkten, som inlägget handlar om, uppfattas.

   Ja som yrke samlar det verkligen nästan uteslutande folk som inte verkar förstå, vilja veta eller höra annat än bara det positiva. Att kränga allt som tänkas kan utan att egentligen ta det seriöst gör att pengarna antagligen det enda som betyder nåt.

  Suck, sluta tramsa och ge kännbara straff i form av böter som är baserad på inkomst då kommer det inte ”glömmas” göra rätt.

  OT men Bookens stories nu? ? Hur orkar hon.

   Vad händer i hennes huvud idag?

   Berätta, är tyvärr blockad av den enda anledningen att jag klickade på följ…? Fattar verkligen inte varför.

    Bara googla ”insta storys viewer ” så kommer flera alternativ upp där du kan se allas konton anonymt.

  SvD skriver idag om Caia och att man genom bolaget Qliro blir erbjuden blancolån när man handlar i nätbutiken.

   Så är det väl i princip i alla webshoppar som använder Klarna eller Qliro..? Knappast unikt för Caia eller?

    Exakt! Caia användes bara som exempel. Effektivt för då kan tidningen använda Biancas namn och bild för mer uppmärksamhet.

     Hm jo så är det nog….

    Har aldrig hänt mig när jag använt Klarna eller Qliro, har dock aldrig handlat av Caia.

    Eh vad pratar du om? Klarna erbjuder väl knappast Blancolån till sina kunder. Faktiskt så erbjuder de istället sparkonton med något så ovanligt som inlåningsränta. Klarna är en betaltjänst där du kan välja att dela upp dina betalningar eller betala allt på fakturan.
    Det Qliro gör är att lura svaga grupper att konsumera mera genom att erbjuda dem avbetalning och blancolån upp till 200 000 kr för en hög ränta. Att ett oseriöst företag som Qliro samarbetar med företag som Caia där influenser marketing är central beror på att det är många unga och låginkomsttagare som lockas av dessa produkter. Cyniskt utnyttjande är vad det är.

    Nej det är inte alla betaltjänster som erbjuder blancolån och Klarna är inte en av dom.

  Anna Book är för rolig, hon lägger upp hur gjort tiramisun hon postat femtioelva bilder på och upprepar hur hon inte följt något recept utan gjort det på ”mitt sätt” och gått på smak och konsistens. Sen kan man googla ”tiramisu recept”, första träffen är från ica.se och naturligtvis är det exakt samma recept som det Anna lagt upp, bara något utökat för fler personer…. Tror Anna Book att hennes läsare är fullkomligt dumma?

   Nej i ICAs recept står det att den ska vila i kylen i minst 5 timmar men i tiramisun à la Anna ska den vila minst 6 timmar i kylen ?‍♀️

   Alltså det är ju inte jättemånga ingredienser i en teramisu så det är nog lätt att recepten liknar varandra.

   Alltså varför är det viktigt att poängtera att man absolut inte läst något recept utan utgått från hur man sett folk göra tidigare? Självklart har hon kollat något recept för att åtminstone se ungefärliga mått på ingredienserna om det är första gången hon gör en tiramisu.

    Alltså hur ofta ser man någon stå och baka en tiramisu, alltså hela processen haha

     Anna har obegränsat med tid.

    Tror hon vill framstå som jätteduktig i köket så att hon ska bli erbjuden att få vara med i något program typ hela kändissverige bakar

    Ja naturligtvis. Sockret och äggvitan och äggulorna måste ju vispas till en viss konsistens och har man inte ett recept blir ju proportionerna fel. Då blir ju den vita smeten för lös eller för hård. Självklart har hon utgått från ett recept när det gäller den delen.
    Resten har hon säkert höftat ihop, det är ju bara att doppa kexen i kaffe liksom.

    Hon vill väldigt gärna framstå som en fantastiskt duktigt kock och bagare och bli erbjuden att vara med i något matlagningsprogram i tv.
    Har hon inte redan varit med i hela Sverige bakar?

   Tiramisu kan man göra utan recept. Hallåå!!!

    Så hur avgör du hur mycket socker du ska ha till äggen? Det är då inget jag kan avgöra sådär ”spontant”.

   Tycker ni som kollar hennes insta, skrattar åt henne och sen går in på icas recept för att jämföra – är rätt…..märkliga.

    Ok.

    Jag skrev första kommentaren här och jag tyckte det var konstigt att hon i sitt inlägg tjatade om hur hon gjort på sitt sätt och absolut inte följt ett recept. Så jag tog fem sekunder av min dag att googla ”tiramisu recept” och hittade Icas eftersom det är första träffen på Google…. Inte svårare än så. Tycker nog Anna Book är märkligare som tycks vilja skryta om sin förmåga att göra tiramisu utan recept.

  ”Jag glömde bort och missade att det var mascara på efterbilden. Reagerade heller inte på det när det var massor som kommenterade de men jag valde att inte publicera de kommentarerna” xD

  Svårt att ta influensers seriöst när de inte ens försöker göra ett bra jobb.

  Vill hellre att hon fälls i någon nämnd för att hon skriver ”utav”.

  OBS: ovanstående innehåller alltså ett så kallat skämt och kan vara kränkande för människor som saknar förmåga att 1. uppfatta det 2. hantera stilnivåer i svenska språket.

   Jag har egentligen inget emot Paula, tycker hon verkar vara en toppenmamma och skön tjej, men klarar inte av att hon skriver att hon ’arbetar’ istället för ’jobbar’, haha vet inte men det låter så fel i mina öron även om jag vet att det är korrekt svenska. Man arbetar i trädgården, man jobbar med sociala medier. Tycker jag. Hej!

   Avskyr för övrigt även att Kenza alltid säger ’röv’, ’rumpa’ heter det om man inte säger babian innan.

   Eller att hon konsekvent skriver ”vart” istället för ”blev”? Alltså i varenda mening hon använder dem, Är det ett stilgrepp och i så fall varför? Det var ju sådant läraren i mellanstadiet tog ur en?

  Vad händer egentligen när man fälls av RO?

   Inget….

   Man blir omnämnd på Bloggbevakning.

  Jösses, penga k*t. Hon har tappat allt!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *