SVTs Mötet om Claes Malmbergs nidvisa i Parlamentet

När Claes Malmberg sjöng en nidvisa om ”orten” med melodin från ”I ett hus vid skogens slut” i Parlamentet så var det många som reagerade, bland annat Nattalie Ström Bunpuckdee som driver Instagramkontot @insaneninja7.
Efter det så ramlade det in en och annan negativ kommentar (för att uttrycka det milt) till Malmberg, vilket fick mig ifrågasätta det konstruktiva i att den som kritiserar uttrycker sig på ett sätt som är hundra resor värre än det de kritiserar. 
Logiken där är inte glasklar.

Nu har de båda mötts i SVTs program ”Mötet” som går ut på att två meningsmotståndare sitter ner och diskuterar mellan fyra ögon och förklarar och bemöter sina eller den andres citat.
Jag är imponerad av sättet Claes Malmberg gör detta på. Han visar en enorm respekt och ödmjukhet inför hela den här situationen, och försöker varken försvara sig eller vifta bort kritiken. Istället uttrycker han en tacksamhet mot Nattalie som tar sig tid att sitta ner med honom och hans okunskap.
Ett otroligt fint avsnitt av ”Mötet”, nog faktiskt det bästa hittills, av de jag sett.

Har ni sett det?
Vad tyckte ni?
Är det rimligt att kalla nidvisan ett hatbrott eller var det ett försök till satir som föll mer än platt?

96 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

  Hela situationen är löjlig. Det är parlamentet, grövre skämt är välkommet. Vi svenskar har alltid skämtat på det sättet, alla som har en ”konstig” dialekt eller beter sig på ett utstickande sätt skämtas det om. Smålänningar, 08or, skåningar, karlstad bor… mellanklass på charter, överklass som grillar. Folk får dra ur pinnen i röven och förstå skillnaden på vad som sägs oprovocerat ute på gatan och vad som sägs i ett humorprogram.

   Mellanklass 😂 Medelklass..

   Håller verkligen med.

   Det är väl därför svenskar älskar Johan glans tex. Mer lagom humor hittar man inte. Inte direkt jättekul men upprör verkligen inte en enda heller. Toppen.

   Tacka vet jag Jimmy Carr.

    Fast svenskar älskar ju även Betnér, Babben, Petra Mede, finnen jag inte kommer på namnet på osv som alla har grövre skämt, så vet inte riktigt vad du vill säga med det faktiskt. Johan Glans kör ju sina medel skämt för att det funkar med hans utseende. Han är, som han själv säger, byggd som en liten skolflicka. Han har kört samma race sen 90 talet just för att det fungerar för honom och gör att han sticker ut i mängden. 🤷🏼‍♀️

     Babben och Mede är väl knappast så ”över gränsen”? Betnér kommer ju undan för att han är vänster.

     Vem kan möjligtvis bli upprörd av Babbens eller medes skämt??

     Blir bara moddad när jag svarar här. Är det namnet på b kanske?

     Min poäng är att varken B*bbens eller Petras skämt upprör någon. Vem kan bli kränkt av deras humor?

      Har du missat stormen kring Petra Mede för bara några veckor sen?

     Svenskar älskade även ”Svenska Nyheter” när Jesper hade det och det var ju ganska grovt stundvis (för att vara Svt!!!). Självdistans och humor är så viktigt imo.

   Nu blir jag KRÄNKT över att du kallar mig 08:a och inte Stockholmare😭🥺😢🤬🤯🥵

    Sorry, är bara en blåst blondin så mina 3 hjärnceller kom inte på ordet stockholmare.

    Bara lantisar säger 08:a, sorry…

     Tycker 08 är något var och varannan Stockholmare hade i sina internet-alias i ungdomen, aldrig hört någon lantis säga det, men stockholmare verkar gilla att titulera sig så. 😂

    Vi Göteborgare kallar er 99:or, eftersom ni inte är helt 100…😜

     Haha det var faktiskt lite kul! //stockholmaren

   Men man skulle inte skämta eller göra nåt med satir ang den svenske polisen som sköts ihjäl för nån/några månader sen. Så även om jag håller med dig tycker jag inte att det är så svart eller vitt… det är inte bara att säga ”man får skämta om vad man vill”. För det får man inte. Och vart går gränsen, var är det som gör att just denna satir är ok men inte nåt om tex den svenske polisen?

    Enligt vem skulle man inte det? Jag har missat den satiren, vem gjorde den? Haha alltså inte dryga frågor utan seriösa.

    Alltså vad jag menar är att debatten är mer nyanserad än att man bara kan säga ”plocka ut pinnen ur röven, man får skämta om var man vill”. För det stämmer inte i praktiken. Och om det inte stämmer i praktiken, vart går gränserna och vem sätter dem, vad avgör vad som är okej eller inte?

     Sa jag ju inte alls. Jag sa att man måste förstå skillnaden på vad som sägs oprovocerat ute på gatan alltså IRL och vad som sägs i ett humor program. Att Petra Mede inte går att pattkn*ulla funkar i en roast, men funkar inte att säga till henne om man stöter på henne på ica. Läs gärna igenom vad jag faktiskt skriver innan du svarar.

     Blablabla

     Tänker att det är en viss skillnad att skämta om en enskild individ än en hel företeelse där ingen särskild blir utpekad?
     För tyvärr så är det så många som blivit skjutna i gängkrigen.

     Generellt gillar jag inte humor som gör sig lustig på någon annans smärta vare sig det är någon som halkar och slår sig eller värre. Jag personligen tycker fler borde undvika det. Som sagt särskilt när vi går ner på individnivå.

     Med Claes upplevde jag dock att han drev med de som orsakar smärtan och inte de som blev utsatta för den. Och det tycker jag är ett mycket bra sätt att bemöta dem på. Ta ifrån dem deras status så att de ramlar ner ett par pinnhål.

     Hänger du med på hur jag tänker?

      Han skämtade om gängen. Shottaz i detta fall. Inte om de som bor i förorten. Alla vet att 99,99% av alla som bor där är vanliga, icke kriminella människor.

     Man gjorde väl inte satir över de som skjutits i claes fall heller utan om de som sköt. Jämför med att någon skämtar om den som sköt polisen.

    Klart att man FÅR skämta om vad man vill, ingen kan säga något annat. Vad händer om jag skulle dra ett skämt om låt säga förintelsen? Kommer skämt-polisen och sätter mig i skämt-finkan? Nej. Vi kan all vara överens om att visa skämt på vissa ställen vid vissa tidpunkter kan vara jävligt olämpliga men de är inte otillåtna på nått sätt.

     Nja, du får inte göra dig skyldig till hatbrott, även om du hävdar att det är ett skämt.

      Nu är ju inte han skyldig till hatbrott heller bara för att hon vill få det till det.

    Vad finns det för skämt kring det då? Finns flera komiker som inte skulle vika sig för att skämta om det, men måste ju finnas något att skämta om. En grund liksom. Och hur kan du vara så säker på att satir om polisen inte skulle vara ok? Det har ju inte gjorts? Kan tänka mig att om polisen som myndighet fuckar upp riktigt rejält så kommer skämt komma även om det. Typ hur dum är man som kör moppe in i fiendes revir.

    Det är många mils skillnad på gängmedlemmar som skjuter ihjäl varandra och en polis som dödas i tjänst!

    Din kommentar är ett skämt va? ett troll? för du kan inte riktigt vara så korkad…

    Att skämta om en specifik persons död, oavsett som den personen är polis, gängkriminell eller ”svensson-svensson”, spelar ingen roll, ingen normal människa skämtar om en specifik människas död. Däremot finns det massor av skämt om polis i allmänhet. Precis som man skämtar om gängkrimenella och ”svensson-svensson” i allmänhet.

    Jag var på stand-up i onsdags där Petrina Solange och Johannes Finnlaugsson skämtade om polisen som blev mördad. Just putting it out there

     Och Eric med downs syndrom som sköts av polis. Den händelsen har det gjorts satir om. På SVT dessutom

   Ja inte tycker jag det är hat. Men en del vill nog se det bara se det i svart.

   Överklass som grillar? Vad är skämtet där?

    Fredde i solsidan-typen

    Deras monster-grillar

  Jag förstår inte hur en del orkar sitta på Instagram och bli upprörda över precis allting.

   Arbetslös, har inget annat för sig i livet. Sorgligt.

  Så överdrivet. Ett skratt förlänger livet!

   Men verkligen.

   ”Gotta sig i tragedier?” Eh…?

  Har inte sett. Däremot har jag nyss lyssnat på Pascal Engmans bok Kokain. Uppläsare på Stortyel är Stefan Sauk. Lyssnare som inte vill höra ”gangsters venska” bör låta bli. Bra bok och Stefan är en mycket bra uppläsare.

   Stefan Sauk är outhärdlig. På alla sätt…

   Älskar Sauk som uppläsare i vanliga fall men i Kokain så går det bara inte. Både skånskan och orten-språket han försöker härma gör det helt omöjligt att lyssna färdigt. Men ärligt kan vi inte bara vara klara med allt om orten nu, allt handlar ju för fan om det, filmer, serier, böcker, nyheter o ja tillochmed Parlament broooor. Tacka vet jag Maria Wern o Beck, Bonusfamiljen o Solsidan.

  Hon är rolig på fest antar jag 🥳

  Hon ser inte ut att ha asiatiskt påbrå, varför kallar hon sig för ”ninja” på instagram då? Trodde hon inte gillar att man gör narr av andra kulturer.

  Förövrigt var det inte Claes som skrev ”nidvisan” utan det har någon annan som skriver manuset till Parlamentet, varför får inte denne skiten som Claes får?
  Ser även att Camilla har skrivit Claes fel

   ”Bunpuckdee” låter väl ändå som ett efternamn med asiatiskt påbrå? Kan tänka mig rent spontant att hon är halv-thai.

    Då ska hon väl inte kulturexploatera japansk kultur, om hon nu är så fin i kanten? Att hon är ”asiat” är inget skäl, det är som om en grek skulle ta sig rätten att kalla sig för same bara för att hen är europé.

   Hon är halv thai.

    Eftersom ninja är japansk så tar hon från någon annans kultur, vilket enligt henne inte är okej att andra gör, men okej när hon själv gör det?

  Fy fan vilket drev hon dragit igång mot honom baserat på ingenting. Helt oproportionerligt!

  Fan vilket rabalder. Claes ska inte behöva förklara ens.

  Tycker att man får skämta om nästan allt och det enda som jag tycker är trist med denna låten är att det ska vara en ”vaggvisa”.
  Det är jävligt sorgligt faktiskt. Hade inte brytt mig öht om det var något annat men just att det skulle vara en visa för barn känns sorgligt.

   Var det inte för att visa dessa ”tuffa killar” att de inte beter sig som vuxna rakryggade män utan som småglin? Driva med deras egen önskade status??

  Ärligt talat tror jag att Claes insåg att han inte hade något val än att ta dialogen. Vad hans personliga åsikt sedan är vet ingen.

  Jag är mest upprörd över att visan var så himla himla dålig. Ska man göra något sånt kan man väl åtminstone göra det bra.

  Det här handlar väl framför allt om att det lätt blir osmakligt att skämta om utsatta grupper.

   Men skämtade han inte främst om gängkriminella?

   Är gangsters en utsatt grupp?

   Som utflyttad svensk sen länge blir jag ofta förundrad över hur kränkta många svenskar blir på allt möjligt. Satiren kommer att dö i Sverige om några år och ordet ironi att strykas som ord. Snart finns bara sköra små snöflingor i mitt gamla barndomsland som väljer att misstolka och förfäras över allt de hemska som kan sägas. Löjligt!

   Får man skämta om gamlingar? Förekommer ju ofta att man gör sig lustig över deras mentala och fysiska problem. Vi vet ju att de är väldigt utsatta i samhället (bla efter Corona att dess liv inte värdesätts på samma sätt – precis som menas här med människor i förorten) och att de dehumaniseras när man driver om dem. Fallet detta under samma?

   Visan hånade kriminella gäng. Inte deras offer, vilka är de utsatta. De slog alltså mot de som förtjänar det.

  Jag är mest kränkt över hur hon väljer att stava sitt namn.

  ”Hans okunskap.” Blir trött på att det ska kallas okunskap när man inte håller med. Tolkningsföreträde är ett annat löjligt ord.
  Kriminella kan ju sluta skjuta varandra och oskyldiga så slipper de få Orten-stämpel. Invandrare kan sköta skolan, plugga vidare och få bra jobb som alla andra. Väljer man att inte sköta sig får man skylla sig själv om folk tröttnar och/eller skämtar om dem. Vad är värst, ett skämt eller en skjutning?
  Och konstigt nog är alla skjutna guds bästa barn. Även om de själva sköt någon annan först.

  Mycket bra att de fick mötas tycker jag. Respekt åt dem båda! Är mycket viktigt att kunna diskutera när skämt faller platt såhär och varför det inkommit kritik

  Tycker gärna det kan göras en visa om Anders Ö. ”Snickaren som jagar bus tutar nu och kör i rus . Våld han är emot så länge ingen kvinna sätter ner sin fot”

   Vill du skämta om medelålders män som grupp som beter sig så glofbilar och allt, go ahead tycker jag.

   Att hänga ut en idivid som dessutom redan fått ett ganska hårt (men enligt mig bra) straff, det är illvillig pennalism som jag ser det.

    Tycker inte det är att hänga ut en individ. Han däremot har mycket att tänka på. Lite som Paolo Roberto, sätter sig på en piedestal, men ramlar av i en jävla fart.

     Ok, då tänker vi lite olika ang skämt. Att namnge någon tycker jag är en variant av att hänga ut och spä på eventuella drev.

     Håller helt med om att han har mycket han borde tänka igenom. Men en skampåle tror jag personligen inte är vägen till det.

   Jag tycker Anders skulle fått vara kvar i tv. ok en paus men sen få komma tillbaka.

    Bra med nolltolerans.

  Några punkter: hon heter inte Bunpuckdee, bara Nattalie Ström – gissar hon utåt lagt till sin (thailändske? Iaf namnet är därifrån)pappas namn så det blir tydligt att hon är invandrarbarn. Hon, född här, talar samma svenska som Malmberg imiterade i visan. Komik. Och så okunskapen: Malmberg är buddhist. Hon borde ha läst på.
  Jag börjar bli rejält trött på alla dessa ”orteninstagrammare” inkl brottsliga rappare som ska göra karriär på ett påstått utanförskap. Varför är de inte jäkligt förbannade på skitlangarna? Varför ska vi vita få skit för att deras egna skjuter ihjäl varandra? Vårt samhälle erbjuder gratis universitetsutbildning och betalda doktorandstudier – utnyttja det istället. Varenda afrikan vet att kunskap är vägen ut ur skiten.

  Snälla sluta med de ledande frågorna i dina inlägg. Så oprofessionellt.

  Moddas jag helt idag? Testar testar.

  Älskade Clas sång 🤣😂

  Det här med att välja sina strider….

  Jag såg eftersom jag inte tyckt att Claes M är en person med sjuka värderingar, däremot så i programmet sa han i en kommentar som jag definitivt inte står bakom. Men jag vet också att det inte är direktsänt och jag känner att kanske produktionen kunde klippt bort det? Då jag själv sitter i en hetsig konversation med min släkt så kan nog vi alla släppa en dråplig kommentar som inte är illa menad på någotvis. Jag lever i en ”regnbågsfamilj” där jag blev moster till en dotter som valde att bli en son, en moster till mörkhyade barn och själv inte är helsvensk då min pappa är invandrare. Som sagt, ser till mig och vår familj där vi har högt i tak men våra hjärtan finns definitivt inte hos vare sig KD eller SD.

  Inte sett, kommer inte se. Men tycker hela grejen är fruktansvärt töntig. Det är pinsamt hur lätt folk blir kränkta.

  Så otroligt less på alla lättkränkta pk-svenskar. Det var ett skämt, i parlamentet har man skämtat om känsliga ämnen förut. Svenskar är utan tvekan det värsta PK-folket i världen !!

   Det är ju inte precis svenskar som är kränkta här…

    Jo det är faktiskt precis vad det är.

  Är verkligen det värsta med gängkriminalitet att någon skämtar om det? Kanske ska lägga den energin där den kan göra nytta.

  Vem ska sätta gränsen för vad man ska kunna skämta om?

   Ingen för man får skämta om allt.

  Orkar inte. Det är PARLAMENTET folk! Men vad bra, då kan vi sluta skämta om allt. ALLT. Hur kan man ens vara så lättkränkt? Chilla.

  Men snäälla! Avgå alla lättkränkta människor.Flytta ut i skogen och släng era telefoner/datorer…så jävla löjligt!
  Mer skämt åt folket!

  Hon är ju själv en stor orsak till problemen i samhället, hon säger ”vi (orten) emot dem (icke orten)”, ”vita emot icke vita”, hon vill att någon annan ska lösa alla problem medans hon sitter i solen och spelar in videos till instagram.
  Hon anklagar vita för att vi har stora problem med kriminella i samhället, hon blir glad när en gärningsman är vit, osv. Hon är inte riktigt klok…
  Riktigt illa smak i munnen fick jag när hon sitter och pratar om ariska vita och att allt är deras fel, jag har aldrig hört en normal människa prata om ariska vita, det är bara nazister som snackar så…

  Så är det ju med skämt och satir (eller brukade vara iaf innan … allt blev annorlunda i samhället), att ibland gillar men det och ibland inte. Skämt blir oftast bäst när de uttrycker nåt som är sånt man inte i vanliga fall ”vågar” göra eller säga, eller river med sig själv på nåt sätt. Se bara Black Adder engelska komedigruppen, INGET av det dom gjorde skulle vara OK eller PK idag men det är jätteroligt. Styrkan i att ha självdistans och låta andra skämta om nåt som du är eller står för måste komma tillbaka till samhällen och människor. Detta gråtande och mesande och kränkande är för svårt att ta på allvar. Och allt detta att man liksom ska hitta på plötsligt att Claes M är rasist, står för hatbrott osv. när dom som säger detta VET att han är en komiker. Det är så sjukt och tröttsamt att det har blivit så populärt att vara ”offer” hela tiden.

  Jag funderar lite på varför inte det blev ramaskri när Carl Stanley ”langade fika” ( sök på youtube) i parlamentet. Han är väl också vit man ?

   Om en ung vit man drar ett skämt då är det ett skämt, om en medelålders vit man drar ett skämt, då är det rasism, det trodde jag alla visste 😉

  Rasism är inte ok åt något håll. När belyser man rasismen mot det svenska? ”Svenne” , ”Kalles kaviar” osv? Jag kan säga att det finns enorm rasism mot svenskar med där man hånar och kränker. Det vill jag också se i debatten. Jag har bevittnat det så många ggr. Inte något av det är ok.

   Förstår inte vad det skulle tillföra i debatten? Det är klart att det inte är okej att håna andra men att kalla detta för rasism var att dra det lite väl långt.

  Man blir alltså upprörd över att ”våra bröder” blir skojade med men man blir inte upprörd över att de skjuter och langar narkotika. Ja ja det gäller att lägga sympatierna rätt…
  Vill man göda kriminalitet så har hon väl träffat rätt i sina åsikter.

   Verkligen. Hennes sympatier borde vara mer med Claes än med hennes ”bröder” som skjuter HENNES grannar och skadar HENNES bostadsområde. Det är inte sådana som Claes som är hennes fiende.

  Ledsen men hon verkar inte alls förstå eller ha en förmåga att förstå. Eller så söker hon bara strålkastarljuset. Man får skämta om kriminella idioter.

   Hon har sökt strålkastarljuset i flera år, tar varje chans hon får för att synas lite.

  Nu har jag sett ”Mötet” och egentligen ska man väl inte ge det här tramset mer uppmärksamhet men att, som hon, påstå att de flesta i förorten är icke-vita (icke-svenska nåt sånt??) är rent nys. Det är inte varken det ena eller det andra. Det finns fler förorter än Hjulsta men att föreslå den här bruttan att vidga sina vyer är kanske för mycket begärt. Och att man driver med sättet de pratar, ja sluta prata så då och tala ordentlig svenska. Såå svårt är det inte. Nej, vill man rida på vågen -stackars mej å vad vi är utsatta- så kan man ju göra det. Som vanligt, alltid någon annans fel. Rasistkortet är lätt att dra när man bara har det i kortleken.

  För att Claes är en fin människa som aldrig har gjort någon hemlighet av att han sympatiserar med antirasister, feminister och att han är vänster ut på politiska skalan. Hade hon vetat det hade hon kunnat höra av sig till honom själv. Men då får man ju inte lika många likes och får inte vara med i TV och göra reklam för sin poesi.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *