Dubbelt i Instagram

 

I vår tidskrift Byggnadskultur ska du alltid kunna lita på att du får matnyttig kunskap, debattartiklar och nyheter byggda på fakta som stämmer. Här har vi brustit denna gång, vi gjorde fel.
I lördags publicerade vi artikeln ”Från Ellen Key till Bianca Ingrosso” där vi skrev att Petra Tungården inte anlitat en antikvarie vid renovering av sin lägenhet. Det stämde inte och vi ber om ursäkt för det. //Byggnadsvårdsföreningen

Byggnadsvårdsföreningen ber till slut om ursäkt till Petra Tungården för sin missvisande artikel (som du kan läsa mer om här, här och här).

Therese Lindgren har lunchat med sina bankkontakter och pratat inflation, Bregott, löner och om att få pengarna att räcka till nu när priserna på matvaror inte verkar sjunka igen.
Har du till fullo förstått det här och vet du vad ett paket Bregott kostar i runda slängar?

 

 

95 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

  Cirka 60-65 kronor. Jag handlar på extrapris och fryser in🙂 Nu senast massor av paket på mitt ica nära för 25 kr pga kort datum.

   What? 75 kr på Hemköp som jag svängde förbi på lunchen. Kände att jag inte kunde köpa till det priset, särskilt om bönderna ändå inte får mer betalt

    Tror det ligger på typ 65 på willys? Ska kolla nästa gång jag är där😅

     Tack! Behöver tips. Frös in flera paket för några månader sen när Ica hade en drive för 40 kr men de är slut nu 😟

      65.90 enligt deras hemsida 🙂

       45 på Bregott hos Coop just nu, om man är medlem åtminstone.

    Heeelt galet. 75 spänn för ett paket Bregott! Slutade själv med Bregott & liknande för länge sen, tycker det blir kaka på kaka med annat pålägg på mackan. Pröva, man vänjer sig fort. Det behövs en bojkott, för handlarna kommer fortsätta höja omotiverat mycket och det äckliga är att just bönderna får inte mer, medan de redan rika handlarna skor sig på situationen.Har själv slutat köpa vissa livsmedel, inte nödvändigtvis för att jag inte kan köpa det, men det känns bara helt galet att köpa tex.tomater som man dessutom vet knappt smakar nåt, för ca 70 spänn kilot..

     Verkligen rostad macka med endast ost är så gott ta någon skiva extra bara 👍

      Tveksamt spartips :p Om ett paket Bregott kostar typ 60 kr så är ju kg priset 120 kr. Dvs knappast särskilt mycket dyrare än ost, utan billigare än de allra flesta ostar….dessutom väger nog en skiva ost betydligt mer än ett lager smör.

     Fast jag behöver inget annat pålägg🙃
     Smör for life🙌

     Så bra skrivet – jag hajade verkligen till häromdagen när jag printade en prislapp på en paprika. 50 KRONOR!

     Lade tillbaka den direkt och tänkte att salladen till maten blir lika god med andra grönsaker.

      Frysta grönsaker innehåller mer näring än färska. Perfekt nu också när färska kostar guld.

       Men de smakar tyvärr riktigt trist. Och konsistensen är deprimerande. Frysta grönsaker är djävulens påfund.

   Ursäkta! Köpte ett paket idag och det var 79 spänn! Brukar aldrig notera priser men när ett paket grädde kostar över 30 kronor och smör är värd guld så börjar man ju reagera.

    Köper Gårdsgoda från Valio för ca 53:-
    Är exakt samma innehåll och smak som Bregott. Finns även i rena smörpaket från Valio som är betydligt billigare än Arlas smör.

   Jag har börjat köpa Garants smör & raps istället. Smakar som Bregott, köper bara Bregott nu om det är på extrapris och billigare än Garants version.

    Coops smör och raps är också riktigt bra!

    Köpte det för ett tag sedan men blev så besviken, tyckte inte alls det var lika gott som bregott 😢

  Ja, det har jag. De nya räntorna är nog också här för att stanna. Tiden då banker lånade ut pengar till minimiränta och gav ”friår” till långtagare där många slapp amortera känns long gone!

   Finns det typ experter med den teorin? Är så rädd det ska vara så… Jag börjar undra om det är värt det att ha bostadsrätt. Har flyttat från hyresrätt där vi allt som allt låg på 11 000 kr/månad och nu i bostadsrätt är vi uppe på 24 000 kr/månad. Jag tycker det känns bisarrt…

    Ingen kan såklart säga säkert, men att vi ska ha så låga räntor som vi haft är nog över. Det ”normala” förr var att räntan låg på runt 3% och folk kunde inte överlåna som de gjort under flera år nu.

     Ja, 3 % har ju alltid setts som standard. Tycker man att 3 % känns skyhögt bör man nog avstå.

    Du får tänka in vinst du kommer göra vid eventuell försäljning också det är en investering osv

     Jo fast jag struntar helt ärligt i vinst då jag har en bostad jag vill leva i ja kanske inte hela livet men nästan? :/

      Det kostar pengar att låna pengar… Förstår inte hur det kan komma som en överraskning för någon.

       En överraskning när räntan har varit typ på 0 i evigheter ja

        Men det är väl en självklarhet att det inte skulle fortsätta så föralltid, menar jag

    Att ha (nostads)lån under tider av mycket inflation är ju egentligen fördelaktigt.

    Men sen i längden blir det också skevt att jämföra med hyresrätterna priser eftersom även hyran kommer gå upp, bara att det blir eftersläp. Även hyresbolagen har ju lån..

     Har så svårt att se det som fördelaktigt när banken håvar in tusentals kronor bara sådär varje månad :/ Vet att hyresrätterna också kommer få högre hyror men det går ju mycket långsammare, rör sig om några hundralappar per månad, inte typ 7000 kr på en gång…

    Känns det bisarrt att den som har höga lån ska betala mer än den som hyr? Inte nog med att de som har råd med en fet konstantinsats för att köpa lägenhet långsiktigt kommer att sitta på en investering medan de som hyr faktiskt inte fåt tillbaka någonting på pengarna som spenderas – Det ska dessutom vara billigare för er att betala för lägenheten än för oss andra att hyra?

     Handlar inte om någon slags ideologi jag har här, utan att folk överlag alltid har valt att ha bostadsrätt om möjligt för dem, då det varit fördelaktigt såsom billigare månadsavgift än hyra. Jag har noll intresse av bostadskarriär/göra vinst via försäljning, utan vill bara ha en trygg bostad jag trivs med.

      Ditt personliga intresse är ju sekundärt, jag förstår bara inte resonemanget bakom att man tycker att det ska vara näst intill gratis att låna stora mängder pengar som i längden ger en en ekonomisk fördel gentemot andra, men som bara de som redan sitter på kapital har tillgång till. Att tycka att det är bisarrt att det plötsligt inte är billigare att tjäna pengar på bostadskarriär än att bara förse sig med tak över huvudet i en hyresrätt fattar jag inte riktigt.

      Med det sagt förstår jag att situationen är jättekämpig för många, man borde aldrig ha tillåtit folk att överbelåna sig på ett sätt som innebär att de inte klarar av den här typen av räntehöjningar, och jag önskar såklart ingen att behöva vända på kronorna för att ha råd med sitt boende. Men att jämföra med de som bor i hyresrätt – vilket generellt är de som har det sämre ställt ekonomiskt än de med bostadsrätter – och beklaga sig över att man inte ens tjänar på att vara rikare än dem längre är en inställning jag har svårt för.

       Du tolkar in massor av saker som jag aldrig nämnt. Detta är ju ingen debatt på typ SVT så jag utgår bara från mig själv. Sedan låter det plötsligt som att jag har lånat 15 mille och bor på Östermalm och bara gnäller haha… Jag jobbar inom vården och är en helt vanlig människa som efter att ha växt upp fattigt, jobbat svinhårt, har råd med en helt vanlig bostadsrätt i en mindre stad. Ja det har känts jobbigt att gå från boendekostnad på 10 000 kr till 24 000 kr per månad – är det så svårt att förstå? Ja jag funderar ibland på att återgå till hyresrätt, inte för att jag är överbelånad och inte klarar av att betala boendekostnaden, men för att de flesta nog har en gräns på hur mycket de vill lägga på sin bostad? Och ja jag är kanske skitkonstig som tycker det är tungt med 5% räntekostnad när den legat på typ 0% i hur många år som helst.
       Men jag ser det inte som du, utan tycker att det är bra när ”medelsvensson” kunnat köpa och bo i bostadsrätt istället för att bara de allra rikaste 10% av befolkningen har råd med det. Det finns jättemånga där ute, jag bl.a. som har noll intresse för en ”bostadskarriääääär” och bara vill ha ett tryggt trevligt boende att leva sitt familjeliv i. Konstigt när man utmålas som girig för det.

        Nej då, jag förstår absolut att det är tungt för många som sagt. Och självklart ser jag det som en bra sak om medelsvensson har råd att köpa boende – Men det är ju, tyvärr, inte riktigt det som varit fallet. Medelsvensson har fått tillåtelse att låna alldeles för mycket pengar för att köpa boenden som de i realiteten inte har råd med. Bostädspriserna har ju inte varit rimliga bara för att folk har fått tilåtelse att låna. Folk har inte haft råd.

        Jag menar inte att du är girig för att du tycker att höjningen är tuff, det har jag full fårståelse för. Jag menar inte ens att du har girig. Jag menar att jag inte köper att jämföra att äga bostad med lån med vad det kostar att _hyra_ lägenhet, och tycka att det är bissart att det förstnämnda är dyrare än det sistnämnda. Hade du jämfört dina kostnader i bostadsrätt innan och efter höjningen hade jag inte reagerat öht.

         Ja jag tror helt ärligt detta speglar att jag hela livet varit arbetarklass och bott i hyresrätt utan att tänka mer på vad hela fenomenet äga sin bostad betyder. Allt detta är väldigt nytt för mig (var ej möjligt innan jag gifte mig nyligen). Saknar min hyresrätt ibland men kanske ändrar jag mig på lång sikt. 😉

       Skulle aldrig köpa lägenhet i den staden jag bor i, så alla hyr inte pga dålig ekonomi fyi.

    Fast en del av dessa 24 000 kr/mån är ju amortering av ditt lån vilket i sig är ett sparande du gör varje månad.
    Dina verkliga utgifter för beoende är ju lägre. Dessutom hade de har 11 000 kr troligtvis gått upp med 10% om du bott kvar.
    Du får dessutom dra av 30% av räntan på din deklaration. Lägger man ihop allt detta så har dina boendekostnader kanske inte ökat så himla mycket samtidigt som du har investerat dina pengar på något som kommera att öka i värde med tiden.

     Det är sant, ber om ursäkt, tänkte faktiskt inte på detta med amortering – hela bostadsrättvärlden är helt ny för mig!

     Om jag flyttade från hyres till bostadsrätt i oktober 2022, vet någon om jag ska dra bort räntan på deklarationen som jag gör nu i dagarna, för okt-dec, eller är det först nästa år jag bör tänka på det…? Finns inget i min deklaration idag som indikerar det, men det kanske jag manuellt ska föra in?

  Otippat att OLW:s nya veganska snacks frontas av Melina Criborn och Bisse. Vem på OLW är Melina tjenis med kan man undra. 🤔

   Vem?

    Det undrar jag med. Påminner mig om Hanna Schönberg och NK. Jag tror inte direkt att hon behövde sälja in sig själv och sitt klädmärke.

  Köper absolut inte Bregott men ändå medveten om att de kostar runt 65-70kr idag. 50 kr har jag uppfattat som ett bra pris.

  Att Therese ens uttalar sig. Hon är ekonomiskt oberoende, har så fruktansvärt svårt att förstå hur matpriserna påverkar henne nämnvärt.

   Hur vet du hon är ekonomiskt oberoende? Therese har tidigare sagt i en vlogg för inte mer än tre år sedan att hon och Anders inte har råd med ett hus för 15 miljoner.

    Buhu, jag har inte råd med ett hus för 15 miljoner

     Okej?! Då är man väl inte ekonomiskt oberoende.

     I klarspråk, om 2 personer varken har råd att köpa eller få lån för att kunna köpa ett hus för 15 miljoner är de inte ekonomiskt oberoende. De kan ha det bra ställt, men inte det sistnämnda.

    Oavsett har hon det otroligt bra ställt ekonomiskt och lider nog inte av att priserna gått upp.

     Hon sa iofs inte att hon lider. Hon sa att hon har svårt att förstå att det här är det nya normala.

    Hon sålde IndyBeauty för något år sedan, tror hon har lite mer på kontot nu än för tre år sen.

    Sorry men det finns inte en chans att Therese inte har råd, speciellt efter hon sålde Indy beauty. Det kanske har mer att göra med att dom vill vara jämställda ekonomiskt?

   Hon lider nog inte av det, men det betyder ju inte att hon inte förstår att andra gör det? Var sa hon att det handlar om henne haha

    Hon snackar om ”vi”, alltså räknar hon in sig själv i det hon pratar om.

  Har gått över till Valio Gårdsgoda. Lika god som Bregott, kostar runt tian mindre, och är lättare att bre direkt från kylen!

   Samma här!

   Men förpackningen för gårdsgoda är 50g lättare, lätt att det missas.

    På Willys kostar just nu Gårdsgoda 95 kr/kg, Bregott 105 kr/kg.
    15 kronor per kilo är skillnaden.

     10 kr ska det vara 😅 mvh mattegeni

   Har också köpt Valio, både smör och bordsmargarin. Men nu är det slut med det. Vi måste gynna svenska bönder, om vi vill ha dem kvar. Det får kosta några kronor extra.

    Svenska bönder är mijonärer. Dom gråter över ingenting.

     Dagens överdrift. Många slutar för att det inte går runt. Missade du den stora arlaskandalen för några år sen?

  Mitt lokala Stora Coop brukar ha Bregott för ca 44kr ungefär var tredje vecka. Köper alltid då och ”lagrar”.

  Bregott 70 pix….

  Hamstrar när det är billigare men har inte så stor frys…

  Byggnadsvårdsföreningen insinuerade ju att Petra Tungården begick ett lagbrott; de hänvisade ju till och med till en viss paragraf.

  Men är smöret lika gott att ha på mackan när det har varit fruset?

   Gör ingen skillnad om du köper normal- eller extrasaltat bregott. Funkar också att frysa smör. Lätta och liknande blir inte bra efter frysen

   Riktigt smör fungerar fint att frysa in, margarin påverkas dock i större utsträckning. Margarin har högre andel vatten och lägre andel fett jämfört med smör. När man fryser och sedan tinar margarin så blir emulsionen mindre stabil och börjar separera till en vattenfas och en fettfas istället för att vara en blandning. Då blir margarinet grynigt.

  Hur mycket älskar folk smör egentligen? Hamstrar och lagrar som om det vore sista syret på jorden 😅

   För att Bregott är så jävla gott! 😍😂

   Jag gör så med alla extrapriser. Det går ju i vågor. Ska det ändå användas upp och inte kastas bort tycker jag det är värt att köpa på extrapris och spara 😁

  Oj så kämpigt det där måste ha varit för byggnadsvårdföreningen haha. Motviljan att be om ursäkt osar verkligen. Inte lätt när det är svårt🥲

  Vi har gått över till att äta gröt istället för mackor. Vi har visserligen råd med bröd, smör och alla pålägg vi vill ha, men nu känns det som att det kostar mer än det smakar att äta mackor varje dag. Förr har macka känts som vardagsmat, men nu är det lite lyxigt att få äta macka när man bjuds på det.

   Oj.

   Om du har råd med allt du vill ha, varför är det lyxigt att bli bjuden? Du låter vara rik och snål

  Det var en rätt fjösig ursäkt. En ursäkt intryckt mellan en massa dravel.

   Jag tycker inte ens de ber henne om ursäkt. Mer typ läsarna för att de gjorde lite fel.

  Är Anna book och my osams? Dom följer inte varandrA

  Vad har hänt med Mimi Höglins underläpp? Helt knölig

  Stämmer det verkligen inte att Petra anklagades för lagbrott?

  Jag har bestämt för mig att den lilla ideella föreningen minsann visste vilken paragraf i lagen som Petras renovering stred mot… Kan det inte ses som att anklaga någon för lagbrott?

  Näe, den där ursäkten känns lika taffligt skriven som artikeln den ursäktar.

  Tack och lov föredrar jag margarin framför smör, tycker sistnämnd har på tok för mycket smak. På mitt Hemköp kostar Bregott drygt 70 kr vilket är helt galet. För mig som student svider det rejält att gå in i mataffären. Eller betala hyran. Ja överhuvudtaget existera faktiskt, allt är så dyrt.

  Jag bakar mitt egna surdegsbröd och fryser in. Köper smör och frysen in. Av smöret gör jag både ghee och eget smör att bre på mackan där jag vispar ihop smör, lite olivolja + havssalt. Undviker vegetabiliska oljor.

   Olivolja är väl vegetabilisk?

    Ja det är den.

    Syftade på raps-, solrosolja mm..
    ”While some might consider olive oil to be a vegetable oil because it is plant-based, it is actually derived from the olive fruit! Olive oil, in the simplest terms, is an olive juice. So the process to create olive oil is very different from vegetable oil.”

   Vad är det för fel på vegetabiliska oljor?

    Inflammatorisk. Finns massor information på engelska kring vegetabiliska oljor.
    https://www.doctorkiltz.com/is-vegetable-oil-bad-for-you/

  Läs om Naji i Aftonbladet. Stackars kille. Hur kan dom göra så mot honom. Man vill bara gråta.😢

   Så hemskt, jag finner inga ord 💔

   Fruktansvärt 💔

   Ja jag tycker kritiken mot tiktok förbises här. Jag ryser varje gång tiktok visas här. Bedrövligt. Vidrigt.

  Fattar vad, vad inflation är?
  Kollar inte på matpriser, gillar inte smör men min köper det, så nej ingen koll.

  Nu var jag inte riktigt med? Förutsätter du som skriver den här bloggen att dina läsare är idioter? Varför skulle någon inte ha ”förstått” vad som händer in en inflatorisk ekonomi? Jag ska villigt erkänna att jag inte hade en susning om vad Bregott kostar innan jag läste kommentarerna här – vi äter Lätta eftersom vi inte vill ha för mycket fett i kosten och ett sådant paket kostar runt 25 kronor i dag (600 g). Men att fråga om dina läsare vet vad inflation är? Eller missförstod jag?

   Det är nog fler än du tror som inte vet vad det är. Det betyder inte att de är ”idioter”, utan kanske inte varit intresserad av världsekonomin eller känt behovet av att förstå det förrän nu.
   Det var ju först vid covidutbrottet som många lärde sig vad epidemiologi var.

  Nu vill jag inte vara den som är ”den”. Men snälla känns som att magen vrider på sig när influernsers ska prata om något som alla redan prata om för en miljonte gång. Ock att du vart på middag med dina bankkontakter och diskuterar inflaktion. Kan du spotta ut tre halvbra böcker kan du fanne mig släppa en till kollektion med vilken svensk modeföretag som helst. Jag tror att om theres brydde sig om inflaktion och om pengar hade hon aldrig haft ett halvt zoo hemma hos sig. Tror att hon säga detta enbart för att få sympati från en och annan följe samt några views till sin Youtube. Theres är en så pass influenser att hon skulle kunna bli sponsrad av hellofresh ett helt år och undgå dessa priser helt grattis. Men men

  Jag har ingen aning om vad bregott kostar, det kostade typ 35:- på kampanj på min lokala ica för några veckor sen, men jag gillar inte bregott så köpte inte.
  Annars pratade vi om matpriserna igår, jag och pappa, att man nästan får låta kampanjpriserna styra matsedeln. Det värsta är bara att jag är expert på att köpa mat billigt, men sen fryser jag ner det direkt när jag kommer hem så det resulterar ändå i att jag inte äter det jag köpt som är billigt. Men måste börja med det förstår jag ju. Börjar imorgon, för idag har jag inte tagit upp något från frysen🙃

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.