Babies, babies, babies…

När jag skriver detta är det 22:04.
Om det skett någonting på babyfronten under natten eller morgonen så uppdaterar jag här så fort jag får möjlighet.

Men…
Igår skrev Kenza att det var ”baby time” och att hon och Aleks är väldigt exalterade över att bli trebarnsföräldrar.

I feel so lucky. Soon he’ll be in my arms and I’ll look back at this time as some of the most beautiful weeks of my entire life? #wildpregnancy // Yoga Girl

Yoga Girl är inne i vecka 41, av den ”vilda graviditet” som hon beslutat sig för att ha den här gången. Vet du inte vad det innebär så kan du läsa här.
Jag undrar mest vad man gör om man går flera veckor över tiden och ingen bebis vill ut?

157 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

    Yoga girl har varit i kontakt med vården under sin graviditet och har minst varit på två besök hos barnmorskan om inte fler. Hon har även gjort rutinultraljudet vilket berättar ganska mycket om moderkakans läge, bebisens storlek, om alla organ finns på plats osv. Skulle inte förvåna mig om hon har nån kontakt med vården nu under slutet, t.ex en barnmorska, och vet att bebisen ligger fixerad och med huvudet när, att hennes blodtryck är stabilt osv.

    Så sjukt. Hur kan man ens få för sig att villkora sin bebis säkerhet?

      Håller med dig och skulle aldrig föda hemma med barnmorskas hjälp, även om jag haft superbra förlossningar.
      Förstår dock att fler och fler vill och det är bea att man kan anlita en barnmorska för detta.
      Förlossningsvården idag på flera sjukhus går på knäna, vilket betyder att det inte är ngn garanti att man får bästa möjliga vård.

      Alla dessa kvinnor som tror att det bara är att kräva igångsättning för att de har klåda, sover dåligt, är less på att bara gravida etc och inte gått äver tiden.
      DET är att äventyra sitt barns säkerhet då det ofta blir ett utdraget belopp och slutar med klocka eller snitt efter många timmars kämpande.

        Jag hade nog dött om jag födde hemma.

          Både jag & mitt barn hade dött om jag fött hemma…

            Kanske. Eller så hade det gått helt lugnt till eftersom det inte blir någon interventionskaskad (googla).

            Du får ingen barnmorska som vill hjälpa dig med en hemfödsel om inte graviditeten är normal. Jag ”fick” inte föda hemma t ex pga tidigare akutsnitt med första barnet (som föddes prematurt). Det är barnmorskor som är primära stödet på sjukhuset också så där är ingen skillnad. Finns till o med forskning som visar att för frisk mamma och barn och vid normal graviditet finns inga högre risker med hemförlossning än på sjukhus.
            Sjukhus har ofta rutiner och PM de följer framför att titta på individen – och det leder till interventionskaskader, trauma och vårdskador.

        Klåda – hepatos – kan iförsig vara rätt riskabelt för både mamman och barnet.

      Det här trädkramartjafset irriterar mig. Tycker dessa människor håller på med nån självuppfyllande profetia och drar allt i sin närhet med sig på kuppen, t.ex en bebis. Enbart själviskt.

      och sin egen?!

      Att föda på sjukhus är inte säkert, många gånger sker komplikation pga sjukvårdens interventioner. Man gör det som känns rätt för en själv och ska inte bli skuldbelagd för det. Det finns inget som talar för att man riskerar sitt barn säkerhet för att man väljer att inte föda barn på ett sjukhus.

        Jag antar att du bara vill provocera men om du nu får någon att tro på det du skriver så vill jag som läkare påpeka att du har fel i allt du skriver: Jo det är säkrare att föda på sjukhus, nej, sjukhusen orsakar inte komplikationer – komplikationer uppstår och professionell personal gör vad de kan för att avhjälpa det, vilket man oftast lyckas med – och jo, man äventyrar definitivt sitt barns säkerhet genom att inte föda på sjukhus.

        Bliv vid din läst, vilken det nu är och låt oss läkare ta hand om vårdfrågor

          Jag håller 100% med dig om att sjukhus är det säkraste stället att föda på och att alla borde göra det men samtidigt förstår jag folks oro över förlossningsvården, för den är inte ogrundad. Vårdskador av varierande allvarlighetsgrad är tyvärr inte så sällsynta som de borde vara, inte för att personalen är inkompetent eller har ont uppsåt, utan för att de är överbelastade och sönderstressade, något de konstant larmar om själva. Några tokhippies kommer det väl alltid finnas men tror suget efter hemförlossningar bland allmänheten skulle sjunka betydligt om vården hade tillräckligt med resurser och förtroendet återställs.

          Du kanske är läkare, men jag förmodar att du inte är obstetriker? Annars har jag väldigt svårt att förstå din naivitet och ignorans inför det det vetenskapligt belagda faktum att det absolut sker interventioner som orsakar komplikationer. Bara en sån sak som amniotomi – det finns alltid en risk för navelsträngsprolaps när amniotomi utförs, men man väger för- och nackdelar med det och landar ändå i att amniotomi ska utföras för att föra förlossningen framåt. Jag har varit med om en situation där precis det skedde – dvs navelstängsprolaps vid amniotomi. Då fick vi springa på urakut kejsarsnitt. Atoniblödning pga uttröttad livmoder efter timmar och åter timmar med värkstimulerande dropp? Durapunktion vid EDA-läggning? Och så vidare och så vidare…

          Jag menar inte att jag anser att det är farligt att föda på sjukhus, jag vill bara nyansera diskussionen något då jag upplever dig som oerhört kategorisk och oförstående inför andra människors faktiskt fullt rimliga resonemang gällande medicinska interventioner vid förlossning. Det är liksom fullt möjligt att ha flera tankar i huvudet samtidigt. Och tänker att om man inte ens kan bemöta dessa argument utan förkastar dem som osanning, hur ska man nånsin komma till bukt med problemet? Problemet som alltså är övermedikaliserade födslar, något som WHO varnat för är ett av de största hoten i västvärlden vad gäller säkra förlossningar.

            Wow va många svåra ord du kan!

          Men alltså va? Självklart kan medicinska interventioner medföra komplikationer. Du menar alltså att oxytocindropp inte kan trötta ut livmodern och orsaka syrebrist hos bebis? Epidural kan inte orsaka värksvaghet? Skalpelekteod kan inte ge infekterade sår på bebis? Att du är läkare ger jag inte jättemycket för eftersom du självklart är partisk.

          Va? Läkare och sjukhus orsakar visst komplikationer. Felbehandlingar, felbedömningar, dålig hygien osv.

        Jo dom ska skuldbeläggas. Att äventyra sitt barns liv på det sättet jag blir paff. Det är så sjukt naivt alltihop. Nej förlossningsvården är inte perfekt men från det till detta nonsens. Har själv fått ett akut kejsarsnitt, både jag och bebis hade varit döda om vi varit hemma. Helt normal grav och förlossning tills det gick åt helvete. Det finns liksom en anledning att vi har bland den lägsta dödligheten vid förlossning. Det här är lika dumt som föräldrar som inte vaccinerar sina barn.

      Det finns ju en anledning till att flera regioner ändrat till igångsättning senast i vecka 41. För att minimera risken för att bebis inte överlever i magen.

        Baserat på EN studie med tveksamt underlag, ja. Allt är inre svartvitt.

    Jag är nyfiken på hur det går för Kenza. Känns som evigheter sen hon uppdaterade och ändå har det bara gått två dagar. ?

      Kan verkligen inte bry mig mindre. Hon är ju verkligen skittråkig.

        Tack för ditt givande bidrag till diskussionen.

          Vilken diskussion? Om du nu älskar Kenza så mycket kan du hålla dig på hennes kanaler. Alla är inte intresserade av henne.

            Du läser bokstavligen en skvallerblogg som har fokus på just Kenza….

              Har den här bloggen fokus på Kenza verkligen? Haha! Tänk att det tror jag inte. Den här bloggen rör väl många andra?

                Det här inlägget handlar om Kenza. Det står tom Kenza i kategorin.

                Men vill du leka dum så

            Haha men scrolla vidare då? Verkligen enkelt gjort. Inlägget handlar delvis om Kenza och hennes eventuella förlossning, personen kommenterar om det. Logiskt.

            Det här inlägget handlar om Kenza, så om du inte vill höra om henne har du nog hamnat lite fel.

        Ändå kommentar du. Varför då?

      Hoppas hon uppdaterar snart! Bebisen borde ju kommit nu 🙂

        Det är väl precis det här hon vet. Att alla väntar. Därför väntar även hon.

          Skulle hon inte vänta skulle det klagas på det också. Tror hon har lite annat att tänka på just nu

          Nja, hon har nog fullt upp med sin nya bebis. Tror inte att det finns någon mer baktanke än så.

            Tre grabbar det blir nog livat. Eller det är nog mest att alla e så små oavsett kön

        När man precis fött barn är inte ett inlägg på instagram det första man tänker på. Just saying.

      Jag undrar också vad som sker, känns verkligen som väldigt länge sedan hon satte att de är påväg för att föda! ?

        Igångsättning? Det kan ju ta tid

      Varför är det så intressant med influencers ungar? Folk snackade om att Klaras unge va det största sen månlandningen och här ser jag flera kommentarer om Kenza. Vad är det som intresserar så mycket? Det är ju bara vanliga barn i mina ögon, men som folk bryr sig så mycket om?

      Helt genuint så förstår jag inte varför man bryr sig om en fränlings unge/ungar? Sen gillar jag inte riktigt barn-content öht, bara förstår inte just grejen med influencers barn och varför folk verkar tycka det är det mest intressanta content som finns.

      Fattar att jag låter dryg men jag menar inget illa! Tycker det är svårt att inte låta som en satkärring i text ibland.

        Det kan jag faktiskt förstå. Ligger väl i människans natur att intressera sig för sina och andras barn, relationer, boenden, karriärer, ekonomi, utseenden och allt där emellan.

        För att influencers inte känns som främlingar för folk som följer dom, det är en sort parasocial relation typ. De delar med sig så mycket om sitt liv, sina relationer, adresserar sina följare ”ni betyder så mycket för mig” osv att deras följare tycker de känner dom och att de är delaktiga i deras liv. Sen är graviditeter, förlossningar och barn något kvinnor sedan typ alltid bondat kring, är väl en gemensam och samtidigt unik upplevelse eller något sådant. Är självvalt barnfri och inte delaktig i det men förstår ändå varför det är ett intressant ämne för många andra.

          Ah det kan vara det, jag känner att influencers är främlingar oavsett.
          Även de jag följer känner jag inte att jag har en ”relation” med/till, dessa personer är fortfarande främlingar om jag skulle träffa dem så för mig är det konstigt att känna en tillhörighet till någon på det sättet.

          Men då förstår jag lite mer hur andra funkar, tack för bra förklaring!

        Tror personen ovan har en poäng angående parasociala relationer med influencers för de som följer influencers. Men för min del, jag följer generellt inga influencers mer än att jag kikar in här ibland. Men följer liksom ingen specifikt eller ens kollar in deras innehåll direkt. Dock, när Kenza (och Klara) varit gravid har jag kollat hennes IG och YT regelbundet. Och jag vet inte varför jag blir så intresserad då. Men kollar ioförsig ibland på ”Gravid vecka för vecka” på YT ibland också, om jag fastnar för någon. Tror det mest har att göra med att graviditet är intressant för mig (har inga barn själv än, men börjar närma mig det) och därav intressant och vissa är bättre (för min smak) på att producera content än andra.

      Hej croissanten, jag är också orimligt nyfiken ?

        ❤️

    ”… att bli trebarnsföräldrarna.”

      Men vad trist att du börjar en ny dag med pissattityd

        Men lugn? Var väl inget att hugga på?

          I skrivande stund tycker 19 pers det.

    Kan någon (genuint) förklara för mig varför man är så taggad på födseln? Jag förstår ju SJÄLVKLART att man vill träffa sitt barn, men jag hade varit livrädd? Den värsta smärtan man kan uppleva? Att spricka från hål till hål? Jag kan knappt prata om vaginal födsel för det skrämmer skiten ur mig. Verkar fruktansvärt.

      För att det är det häftigaste och mest omtumlande man kan vara med om.
      Visst det GÖR ont. Skitont, men den smärtan är noll i jämförelse med upplevelsen.
      Jag följer gärna någon på sociala medier när den skall få barn, tittat gärna på förlossningsvideo/berättelsen, för att jag blir berörd. Känner med dom som precis blivit föräldrar, blir genuint rörd och glad för deras skull.

      Haha ja. får panik bara av att se bilder o videos från förlossning. Hade en hemsk andra förlossning så fortfarande ett trauma för mig. Hua! Värsta smärtan man kan uppleva

      Det går inte riktigt att beskriva för någon som inte upplevt det. Det händer så mycket i din kropp. Det är inte fokus på smärta och spricka och blod och äckel. Det är en extremt stark instinkt som bara tar över. Ja det gör ont men det går inte att jämföra med någon annan smärta.

      Jag känner samma som du, men förstår ändå de som är taggade. Dels som du säger så är de taggade på att äntligen få träffa sitt barn (inte för att de som känner som oss inte är det, men för oss tar nog rädslan över riskerana över medan för de är rädslan inte riktigt där på samma sätt), och dels så har de ofta fött tidigare och kände sig superstarka och den där ”urkraften” folk pratar om.

      Jag har enbart haft fina och bra upplevelser när mina barn föddes. Det gör ju fruktansvärt ont såklart, men samtidigt är det en otrolig känsla.

      Alltså precis som du säger så måste det ju ha med att man vill träffa sitt barn, det är ju målet. Så kände iaf jag, det är ju det man räknar ner till. När det kommer till själva förlossningen så var jag mest pirrig pga det var något som jag aldrig upplevt förut och inte visste vad jag skulle förvänta mig, samt skitnervös av samma anledning.

      ”Den värsta smärtan man kan uppleva” stämmer säkert för endel, och för andra inte.
      Jag har väldigt låg smärttröskel och var ju såklart livrädd att det skulle göra så fruktansvärt ont. Läste olika böcker om förlossning, bla ”föda utan rädsla” men efter några kapitel insåg jag att boken snarare gjorde mig rädd för att föda så jag slutade läsa sådan lektyr. Tillbaka till smärtan, det sved och givetvis kändes det, men jag kan tacksamt säga att det var så mycket mildare och lättare än vad jag någonsin kunnat tro. Nu i efterhand minns jag knappt att det ens gjorde det minsta ont, men det är väl kroppens sätt att hantera det och hjärnans spel för att man (ev) ska vilja gå genom det igen i framtiden.

      Jag är en kortis och mitt barn vägde 4.5 kg vilket var mycket, men det gick och det var underbart!

      Man vill inte vara gravid längre! Det bidrar också till att man vill att bebisen ska ut. Det är (för de flesta) otroligt tungt, trycker undan organ, tungt för underlivet, tungt att andas osv. Tror naturen sett till att man inte ska älska detta tillstånd och vilja föda.

      Sen vill jag bara lugna dig med att alla absolut inte spricker, fått tre barn och det har gått bra. Det är olika för alla såklart.

      Har fött barn och förstår din tanke, för mig har det verkligen bara varit ett nödvändigt ont, något som helt enkelt måste göras. Därmed ingen idé att stressa upp sig, man vet ju aldrig hur det kommer att bli men taggad – nej, verkligen inte.

      Anna Hibbs skrev fint om sin förlossning på instagram. Vet inte om det är privat konto nu för tiden? Tror inte det…? Men kortfattat så var hon väldigt förlossningsrädd och var på samtal om att föda med kejsarsnitt. Hon nekades detta. Sedan efter förlossningen som var komplikationsfri var hon så glad och sa att det var en fantastisk upplevelse. 🙂 Tyckte det var fint.*

      *Jag är fortfarande 100% för att kvinnor ska få välja planerat snitt om de VILL det, men tyckte ändå det var fint att Anna hade en så bra upplevelse av vaginal förlossning.

        Jag har varit extremt förlossningsrädd hela mitt liv men födde mitt första barn vaginalt efter att ha förberett mig mycket mentalt. Läste böcker om förlossning och gick på gravidyoga hos en helt underbar instruktör. Hade en fantastisk förlossning (även om det gjorde fruktansvärt ont trots att jag tog all smärtlindring som fanns) och är så glad och stolt att jag gjorde det. Barnmorskorna som hade jobbat i många år sade att de aldrig hade varit med om en föderska som var så lugn mellan krystvärkarna ? Mellan värkarna upprepade jag dock gång på gång att jag aldrig mer ville göra om det och jag lyssnar på den jag som var i den stunden ?

        Nu ska jag snart få tvillingar och har planerat kejsarsnitt inbokat, det var aldrig någon tvekan. Jag är nöjd med min första förlossning men vet hur smärtsamt det var och vill inte riskera en traumatisk förlossning nu när jag har en sån bra erfarenhet från första gången (plus andra anledningar, oro för bebisarnas säkerhet, komplikationer och att båda bebisarna ligger i säte så det hade nog blivit snitt oavsett vad jag velat).

      Alla har inte en stark förlossningsrädsla. Jag var inte rädd alls inför min förlossning utan bara taggad då jag skulle få träffa min son och jag tycker själva förlossningen är en otroligt spännande och stark upplevelse. Tyvärr gick förlossningen åt helvetet pga att sjukvården suger och min upplevelse blev allt annat än bra men jag längtar ändå att föda barn igen för jag vill ha revansch och tror inte nästa förlossning kommer gå till på samma vis.

        ❤️

        Hoppas du får din revansch! Min svägerska fick det efter en hemsk första förlossning. Alla förtjänar en bra och fin förlossning.

      Jag var också jätterädd, men det var inte så farligt. Visst värkarna gjorde ont och jag hade ingen epidural, men det känns okej för att man vet att det inte är farligt. Att föda gjorde inte ont alls konstigt nog, det skavde lite typ och kände aldrig ring of fire. Sprack lite grann men kände mig återställd fort. Kul att ha haft panik över att föda i flera år och så var det mest en kul upplevelse ?

        ”Det känns ok för man vet att det inte rör farligt”. Du kände så ja, alla (man) gör ju inte det…

        För mig gjorde det svinont trots all bedövning i världen, och jag hade ont i slidan i ett år efteråt.

      Kejsarsnitt’! DET är coolt

      Det var en häftig upplevelse och bra teambuilding med sin partner. De som jobbade på förlossningen var toppen med! Bara en positiv upplevelse för oss. Jag tyckte inte det gjorde ont att föda barn, mjölkstockningen var däremot fruktansvärd.

      Ska ha barn i juli och är överdrivet pepp. På att träffa bebisen såklart men också på själva upplevelsen. Är inte det minsta rädd för smärta, tycker att min kropp är fantastisk som sköter det här på instinkt. Sen får man ha ett öppet sinne och vara beredd på att ingenting blir som planerat, för det blir ju aldrig nånsin det.
      Men hellre peppad innan, än livrädd.

    Läste om en kvinna i USA vars bebis dog i magen i vecka 45 pga hennes vilda graviditet. Förstår inte för mitt liv hur man kan tycka att det är värt det.

      Men det är luuugnt, Rakel känner ju om något är fel. Hon lyssnar på kroppen. Hon har stenkoll.

      Men snälla hon är ju inte i vecka 45. Det går inte att jämföra.

        Man går väl ändå inte till vecka 45???

          Eftersom kvinnan inte hade kontakt med sjukvården sattes hon inte igång när hon gått över tiden, ungen kom inte ut av sig själv och till slut dog den i magen.

    Vad händer med M Graaf? Mycket otur där nu…

      Eller hur. Inte bara nu, det är ju alltid något som händer. Säkert otur till viss del, men tex.med bilen fick hon ju en varning först med brand i batteri och att nåt inte stod rätt till, då hade jag lämnat in på verkstad för ordentlig genomgång och inte fortsatt långköra. Det är nog en hel del chans tagningar där oxå, typ går det så går det.

    Ribecka hade bf igår så snart en bebis där med.

      Och nattids bebis verkar vara på väg i skrivande stund. Mycket influencerbebisar nu!

    Jag kan inte annat än bli förbannad på yoga girl. När en graviditet går (tillräckligt mycket) över tid finns risk att moderkakan inte kan förse fostret med tillräcklig mängd näring och syre, fostret riskerar att få mekoniumaspirationssyndrom, samt att risken för dödföddhet och förlossningskomplikationer ökar drastiskt. Hon tänker sig dessutom att hon ska klämma ut ett extra stort foster au natural som om en förlossning i sig inte redan var riskfylld nog. För vilken nytta? Så oerhört själviskt.

      Blir väldigt irriterad, nog för att kvinnor fött barn i alla tider men kvinnor och barn har också dött i samband med det i alla tider. Jag var så glad för vården när jag födde pga behövde antibiotika osv.

        Jag födde barn 2018 och hade dött om jag inte hade fött på sjukhus. Är för evigt tacksam för att vi har vården, även om den går på knäna och brister ibland. För min del räddade den livet på mig.

          Födde också 2018. Moderkakan satt fast och jag fick en kraftig blödning. Hade jag fött hemma så hade jag inte överlevt. Är oerhört tacksam för den snabba och professionella vården som jag fick.

      Ja, men en vecka över tiden är inte så riskabelt. Det är ju en ungefärlig beräkning av när befruktningen ägde rum och det vet man inte exakt. Så en vecka är nog lugnt. Går det upp mot 2, 3 veckor är det en annan sak, då hoppas jag verkligen att hon går och kollar upp läget..,

        Absolut, ju mindre över tiden desto bättre, men ”bättre” känns inte som ett hållbart resonemang när det handlar om barnets säkerhet och man bör eftersträva bästa möjliga förutsättningar. Det finns dock vetenskapliga belägg för att erbjuda igångsättning redan under vecka 41 just för att diverse ökade risker har setts vid födelse i vecka 42.

        Är inte helt insatt i just henne men om hennes graviditet är helt 100% vild så är det ju också svårt att veta exakt när barnet är beräknat, diffar det en vecka eller kanske till och med två så skulle hon ju kunna vara väldigt överburen nu.

          Hennes graviditet är inte så vild. Hon har varit på rutinultraljudet och minst ett ytterligare besök hos barnmorskan innan hon flög utomlands. Skulle inte förvåna mig om hon har varit i kontakt med en barnmorska eller motsvarande nu mot slutet. Jag tror att hennes vilda graviditet är mer ett spel för gallerierna än vild på riktigt, men vi får se.

      Tänk va, allt går bra och en frisk pojke föds hemma omringad av en kärleksfull familj (precis som hennes bästa kompis gjorde) och hon får sin drömförlossning och pojken en perfekt start i livet. Vad ska du då irritera dig på? Att hon hade rätt, litade på sig själv och sin kropp? Att dom inte dog båda två!? Gud förbjude.

    En vän till mig förlorade sin son för att de väntade för länge med igångsättning och jag blir så sjukt provocerad av yoga girl!

      Jag har en vän som bönade och bad sjukhuset om att sätta igång henne, för hon mådde jättedåligt när hon gått en vecka över tiden. De vägrade. En till vecka gick och hon fick panik en dag när hon tyckte någonting kändes ”fel” i magen. Bebisen har dött och det hade kunnat förhindras om de bara satt igång henne när hon bönade och bad om det. 🙁 Detta var dock 14 år sedan och nyligen har väl de flesta regioner börjat sätta igång förlossningar V 41…

        Inte om det är andra barnet. I gbg sätter dom igång i veck 41 + 5 vid andra barnet. Vilket i praktiken gör att man är 2 veckor över bf

          Det är fan sinnessjukt

          Till S

          Fast nä jag blev igångsatt på Östra i Gbg dagen innan bf. Inte av medicinska skäl att det var farligt för mig eller bebis, men för att jag inte kunde äta, bara kräktes, foglossning och ingen sömn på evigheter.

        Hur fan kan sånna beslut inte utgöra mord, dråp eller iaf minst vållande till annans död avseende fostret och minst misshandel av den gravida?

    Finns det något tråkigare än influencers som får barn? Nämn en influencer som har fortsatt kul content efter barn!

      Beror väl på vad man själv tycker är kul.
      Jag är inte road av en massa festande. Alla tycker olika.

      Egoinas blogg var ju inte särskilt rafflande innan heller, men efter barnet är det verkligen 100% gnäll. Hon hade jättestor barnlängtan och gnällde över det. Blev gravid och gnällde över det. Fick en bebis som betedde sig som en bebis och gnällde över det. Nu har hon en toddlare och det är såååååää jobbigt.

      ?

        Toddlare? Är det någon slags svensk version av engelskans toddler?

        Ordet småbarn går bra på svenska. 😉

          Jag tycker toddlare var lite gulligt! Det ska jag börja använda!?

            Så du hör ett felaktigt ord och tänker, ”va bra, det ska jag använda!”? Ok…

              Hördu boomer, språket utvecklas.

          Toddlare används ibland i vetenskaplig litteratur kring barn. När jag läste till förskollärare 2018 förekom det i nyare texter även av svenska forskare inte bara översatt litteratur.

            Jaha, vad oseriöst när det inte finns i SAOL.

        Haha men jaaaaa, finns det någon människa som klagar mer? Tror inte det finns ett enda inlägg där hon inte klagar på hur jobbig hennes unge är. Skrattade rakt ut när hon beskrev sig själv som positiv.

        Som nån annan skrev när detta kom på tal en annan gång; kul för honom att läsa det när han blir äldre! Eller hans kompisar.

      Håller med om att de ofta blir tråkigt/tråkigare efter barn har kommit, men när vissa influencers blir gravida så blir jag superintresserad av dem fram tills bebisen har kommit. Fattar inte varför själv ens. Enda gångerna jag spanar in Kenzas content är när hon är gravid, har kollat in Klara för första gången av samma anledning men slutat nu när bebisen är här.

        och jag har börjat kolla in Tanby nu när hon fått barn! aldrig kollat på henne innan och gillar inte henne men nu är jag intresserad? Whyyyyyyyyy

          Samma här, började kolla på hennes bloggar under hennes graviditet och har fortsatt. Ivy Rose är så otroligt söt!

            Håller med om det, såg klippet på pappans IG när han killar Ivy på kinden och hon ler/skrattar, alltså jisses så söt!

            Och jag tycker det skaver svinmycket att gå in på hennes ig just nu pga foton på den nyfödda. Men så är jag inte så bekväm m folks exponering av sina barn i sina stora kanaler. Eller överhuvudtaget. Känns som barnen blir attiraljer.

      Hanna T känns heeeeelt manisk. Det är ju det e n d a hon pratar om. Aldrig upplevt ngt liknande? käänns inte sunt. Sen tycker jag hon vräker i sig skräpmat. Hur orkar man med en graviditet å äta så mycket junk?
      Sen förstår jag ju att hon r lycklig att det äntligen verkar gå vägen. Självklart. Men mani är nästan en underdrift

      Är SÅ trött på att alla influencers i ”min” generation börja ploppa ut ungar för deras content dööööör då. Det känns som att infleuncers tror att de är de enda med barn och att alla vill veta ALLT om barnen, allt är unikt och nytt.

      Sen ska vi inte ens prata om den otroliga exponeringen som börjar så fort ungen är ute.
      Läskigt att majoriteten fortfarande inte förstår att barn också har rätt till integritet.

      Ingen. Bloggen dör när de ynglar av sig även de som lovar att ”inget ska förändras” ?

      Jag är inte Sandra Bs största fan men tycker ändå hon håller typ samma nivå? Absolut, jättemycket barn men mycket annat och hon visar hur man till stor del kan leva sitt ”gamla” liv även som mamma. Plus att jag tycker det är så fint hur hon beskriver kärleken till sonen och att vara mamma (till skillnad från E längre upp i denna tråden) med tanke på hur orolig hon var innan att inte knyta an eller gilla det livet.

        Hon skiter i sitt barn och ut å super istället.

          Du har inte barn själv va?

            Jo 🙂 men tårtan håll med om att det är möe supande. Gnäll och supande. Sipp sipp

      Andrea Norrman! ?

    Det som slog mig när jag såg först bilden:
    Varför tar influencers sådana bilder? Tittar i mobilen men fotar spegeln. Extra påtagligt när mannen tittar rakt fram i spegeln.

    Det blir liksom: här får ni en bild på mig när jag kollar på mig själv i mobilen.

      Det blir väl lätt att man tittar i telefonen om man är den som tar fotot och trycker på ”avtryckarknapppen”?

      Så blir det för mig automatiskt också när jag tar bilder i spegeln, man tittar ju på bilden liksom

    Och det finns två influensers som kommer kommentera, Victoria Stil kommer skriva ”grattis vännen” ordet vännen och hjärta är ju standard när hon kommenterar.
    Den andra är Sanne Alexandra. Hon kommer göra en emoji med hjärtögon. Jag är så säker på de?

      Man måste ju låtsas vara vän med alla tuffa tjejer 🙂

    Ja du. Det som händer är att risken för att barnet ska dö ökar för varje dag. Det är därför man ställer om vården och sätter igång tidigare. Men om hon tycker att det är viktigare att spela allanballan än att få ett levande friskt barn så går det inte att göra mycket åt. Stackars barn.

      Man blir erbjuden igångsättning vecka 41 i Stockholm, men man kan också vänta en vecka till. Så kanske ta det lite lugnt med så starka ord eftersom det inte riktigt stämmer. Isf skulle de boka in alla gravida för absolut igångsättning vecka 41, och det gör de inte.

        Ja om allt ser bra ut kan man såklart vänta lite men de håller väl extra koll när man börjar komma runt v 42?

          Ja absolut, man är i kontakt med vården väldigt regelbundet när man gått så långt.

        Det finns dock evidens för ökat antal dödfödslar fr.o.m vecka 42, risken i sig ökar kraftigt. Det är just därför man numera erbjuder igångsättningen i vecka 41.

          Ja precis. Jag invände endast mot citatet om att ”bebisens risk att dö ökar dagligen vid vecka 41”, det stämmer inte riktigt. En vecka till går bra med tät kontakt med barnmorska/läkare.
          Vill man ha exakt fakta och är intresserad finns det att söka. Men alla som kommenterar på bloggbevakning ör inte alltid intresserade av det. Många killgissare därute?

      Det finns risker med igångsättning också. T.ex. att värkarna blir för starka och barnet får syrebrist. Så man ska nog inte sätta igång en förlossning ”i onödan” utan ha koll och avvakta men vara uppmärksam. Och självklart inte vänta FÖR länge; vecka 41 tycker jag dock är ok.

      En förlossning som startar naturligt är oftast säkrare än igångsättning så finns fördelar med att vänta in lite. Med betoning på liiite, säger inte att man ska gå in i vecka 43 och vägra sättas igång.

    Egnas barn, andras ungar. Jag kanske är extremt känslokall, men jag kan verkligen inte förstå hur man kan vara intresserad av influencers barn? Speciellt inte det tredje. För mig är barncontent det tristaste som finns. Alltså lika tråkigt som att folk fotar sin frukost eller en menlös solnedgång. Själv är jag gravid och kan inte förstå varför kolleger etc är så intresserade av detaljer om min graviditet. 383 000 barn föds på jorden om dagen – det är liksom inget jättespeciellt eller unikt. Förutom för föräldrarna såklart!!! Jag är taggad på MITT barn, men där går gränsen haha.

    Fast nån Walk in the Park har väl Yogagirls graviditet inte varit? Hon har skrivit mycket om svåra smärtor inte minst. Vilket jag i och för sig tycker är bra, att hon delat med sig av det och att allt inte är rosigt och enkelt. Men nu skriver hon om hur enkelt och oprblematiskt det varit.

    Hoppas det går bra och att hon ändå får den förlossning hon hoppas på. Jag tycker det är spännande att följa, jag!

    Helt ärligt så förstod jag inget av detta inlägg. Två mammor som ska föda barn? det känns som om hjulet upptäckts på nytt. Låt kvinnorna föda ifred vare sig de är influnsers eller ej och låt dem uppdatera sina följare om de vill. Givetvis är det så mysigt att se nyfödda bäbisbilder men ibland kanske det blir lite fel då storken kommer.

      Om du jobbar som influencer med att göra content av ditt liv och din graviditet så är det ju rätt naturligt att folk som följer influencers (målgruppen för den här bloggen) kommer bry sig om det och att det skrivs om det? Sedan är det ju såklart ok att vänta med uppdateringar tills man är redo efter förlossningen men att folk blir nyfikna får man nog ta. Sen tycker jag själv graviditeter är rätt ointressanta men det är ju en annan sak.

      Vaddå ”föda i fred” det är ju de som influencer som gör kontent av sina graviditeter/ födslar… ?‍♀️

    Följer inte klara men var in och kikade på hennes stories. Tycker det är rätt intressant fenomen att folk delar hur de gråter när de ser hennes förlossningsvideo.

    Ot, men Mimi Höglin, vad händer där? Kikade just på hennes senaste vlogg där de var i Sthlm, men det verkade inte som att hon träffade sin bror och Miranda och då heller inte sin nya brorsdotter. Men hämta delar till den där båten hann de med.

      Men de var kanske inte där för att träffa dem? Angår väl inte dig om hon träffar sin familj eller inte. Och kan ju finnas anledningar till varför eller så har hon bara inte filmat dem.

        Alltså kommentaren ”angår väl inte dig” är så skrattretande patetisk i detta sammanhang, hela den här bloggens syfte är väl just spekulationer och diskussioner om influensers.

        Om man följt Mimi länge så kanske man inte tycker min fundering är så konstig med tanke på bakgrunden. Hon och hennes svägerska förekom ju hela tiden i varandras vloggar och de stod varandra oerhört nära, sen upphörde det plötsligt och både Mimi och Miranda blev överösta med frågor (enligt dem själva) om vad som hade hänt mellan dem. Båda till slut svarade att det hade varit en konflikt men nu var det utrett och de är inte ovänner. Därför undrade jag nu om det kanske var så att det hade hänt något igen eftersom Mimi befann sig för en gångs skull nära sin bror med familj som just fått en dotter till och hon nämner det inte ens och jag tror absolut att Mimi eller Miranda skulle lagt ut på några av sina kanaler om de hade träffats.

    Jag läser ofta om kvinnor som har skräck för förlossning med dess smärtor.
    Ibland tror jag att de tror att smärtan sitter i underlivet. Fel! Den riktiga smärtan kommer från att musklerna i magen drar ihop sig.
    Ja, det gör ont om man inte tar epiduralbedövning, men inte värre än att man senare ”skaffar” fler barn.

      Du kan ju dock få rejäl smärta i underlivet också när och efter barnet tryckts ut.

        Eh ja ? Ring of fire är verkligen ett uttryck som stämmer ?

      Exakt så. Sen tror jag ordet ”spricker” skrämmer ihjäl folk. Vet inte vad jag skulle använda för ord istället om det är lindriga bristningar… skråmor som en behöver sys pyttelite?

      Äh gjorde ont trots epidural. Hade en drömförlossning, men vill aldrig mer föda barn trots det ?

    Gör väl visst ont i underlivet? Alltså värkarna sitter ju inte i underlivet men när bebisen ska ut gör det såklart ont där (förmodligen ännu mer ont om spricker väldigt illa). Vet inte hur det är om man tar epidural, kanske det inte känns då, men det är ju inte alltid ett alternativ (tex om det går väldigt fort) så att säga att en förlossning generellt inte gör ont i underlivet är ju fel.

      Det är väl en muskel som arbetar o vävnad som töjs. Rent krasst. Sen sitter ju mkt smärta i huvudet också. Vilken typ av stöd man får. Om man jobbar med eller mot kroppen osv.

        Ja, vävnad som töjs och eventuellt spricker, ärligt – du kan väl inte mena att det bara sitter i huvudet att det gör ont när barnet kommer ut?!

          Skrev jag det? Smärta upplevs och hanteras individuellt right?

            Alltså personen här ovan skrev att folk tror att det går ont i underlivet men att det är FEL, att den riktiga smärta är i magen. Det gäller väl samma där såklart att det upplevs olika men skulle inte säga att det stämmer rent generellt att det inte gör ont i underlivet. Även om vissa kanske inte upplever det. Det kan göra ont på båda ställen och ingen vet hur någon annan kommer uppleva det så dumt att ”informera” om att det inte gör ont när barnet kommer ut, är väl bättre att vara förberedd på att det också KAN göra ont.

              Min barnmorska brukade prata om ”den brinnande ringen” dvs när banets huvud tränger ut genom slidöppningen. Och et var nog det enda som stämde – det var verkligen en brännande ”ring” som kändes tydligt. Och jag tänkte, ok nu spricker jag. Det gjorde jag också, ganska rejält. Så, visst känns smärta hela vägen ner – verkligen inte bara kring livmodern!

        Stöd ? Funkade kroppen med att smärtlindra när man får mentalt stöd skulle afrikanska kvinnor inte föda helt ensamma eller med max en kvinna närvarande, man skulle nog inte heller ge bedövning om man behöver ta bort halsmandlar osv.
        Många säger att de inte känt när de sprack, det är ju pga att det redan gör så in åt helvete ont.

          Nu skrev ju inte Ella att man inte skulle ta smärtlindring…. jag tolkar henne som att om smärtlindringen tar ner smärtan från 9 till 6 så kan det mentala/stödet få ner det till 5, tex. Att det kan ge ytterligare lättnad.

    Viktigt att visa att man har pengar och ha chanelväskan samt LV väskan till förlossningen för Kenza…

      Tänkte exakt samma ?

      Hon får väl inte dra av den på deklarationen annars

    Kenza fick en pojke till. Vet inte varför men jag hoppades typ på en tjej. Varför bryr man sig när det handlar om en total främling? ?

    Kenza fick en liten son i går! Precis uppdaterat

    Och inte att glömma Ribecka som jag väntar med spänning på ☺️

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.