Expressens Stina Pettersson om Yoga girls hemmafödsel

Bildkälla: Expressen

Influencern Rachel Bråthén, mer känd som Yoga girl, ammar en nyfödd. Hon har precis fött barn och hon har gjort det hemma. En färsk moderkaka ligger serverad bredvid i en Wild flower centrepiece plate från Arket. En skål formad som en utslagen vallmo, som kostar 690 kronor. Ljust röd, ton i ton med placentans köttiga färg.
Inget skriker underbar tjejkvinna mer än att instagramma en moderkaka i en blomskål från Arket. Jag fascineras av hemmaföderskorna på Instagram. Yoga girls graviditet har gått att följa på hennes konto, en graviditet utan en enda barnmorskekontroll. Vem behöver ultraljud när man har intuition? // Stina Pettersson 

Jag har tidigare skrivit om Yoga Girl och hennes ”vilda graviditet” där hon tackade nej till sjukvård, kontroller och förlossningsvård. Hon skulle föda hemma, utan igångsättning och utan den stress hon upplevde under sin första graviditet och förlossning. 
Du kan läsa om det här, här, här, här, här.

Stina Pettersson ifrågasätter inte bara Yoga Girls val, utan kritiserar även Instagrams egen influencerbarnmorska Asabea Britton. Hon skriver i sin krönika att hon satte kaffet i halsen när Asabea i sin podd kallade förlossningar som sker på BB för ”medikaliserade”. Stina tycker att det låter som en ganska farlig normförskjutning.
Att kvinnlig sårbarhet är hårdvaluta i vår tid, och att föräldraskap på Instagram säljer. Hemmaförlossning är alltså en bra deal, om inte för barnet så för föräldrarnas profilering.
Och det är säker sant, men vad händer om allting inte blir så där Instagram-puttinuttigt och contentstarkt som man hoppats på?

En bebis med svår syrebrist behöver professionell läkarvård inom enstaka minuter för att undvika cerebral pares. En kvinna vars moderkaka inte lossnar efter förlossningen riskerar att förblöda. Hur göra vacker content av det?

Somliga komplikationer med vissa förlossningar kan förutses, men inte alla. På sjukhusen övas konstant på beredskap inför urakut kejsarsnitt. Barnet ska kunna vara ute ur mamman inom minuter. I svåra fall är tiden dyrbar. Och det är mer än mammans upplevelse som står på spel.

Hemmafödslar ses som lite progressivt, en fråga om kvinnohälsa och makt. Egentligen handlar det ju om stora risktaganden med sitt eget och sitt barns liv, skepsis mot medicinsk personal och vetenskap. Ska man bara acceptera folkreligionen vidskepelse, eller att energier skulle vara lika viktigt som en barnläkare? Är lösningen att stoppa huvudet i sanden och köpa en kristall?
[…]

Anti-vaxxare och hemmaföderskor är båda exempel på individualismens pris, där viljan att vara egen (gärna på ett snyggt sätt) och stå över rekommendationer påverkar fler än dig själv.

Vallmoskålar i all ära, men inte till priset av att utsätta de allra svagaste för fara. // Ur Stinas krönika (Stina Pettersson är frilansskribent.)

Vad tycker ni om Stinas krönika? 
Jag tycker den är mitt i prick, men kanske får jag – i egenskap av frivilligt barnfri person – stå tillbaka till de som har tolkningsföreträde? Alltså blivande och existerande föräldrar?
Jag förstår bara inte hur man vågar…

 

156 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

    Fast både hemmafödsel och ökningen av elektiva kejsarsnitt är ju symptom på den urusla kvinnovården som bantats ner år efter år. Tusentals kvinnor kan vittna om hur de blivit behandlade som objekt och inte som personer under deras förlossningsr och dessa sätt är sätten att ta tillbaka kontrollen.
    Klandra inte kvinnorna, klandra de urusla politikerna som låtit det här ske.
    Naturligtvis väljer inte kvinnor alternativa förlossningssätt på bekostnad av deras, och dess ofödda barns hälsa pga att det är så skoj utan för de är mer rädda för vad alternativet är.

      Fast kan ändå inte förstå hur det kan kännas bättre att föda hemma där du inte får någon hjälp alls om något går fel, och du inte ens själv vet att något håller på att gå fel? Håller med om att förlossningsvården suger på många ställen pga för få barnmorskor och därav tidspress men skulle aldrig någonsin utsätta mitt barn avsiktligt att inte föda på sjukhus

        För att det många gånger går fel inom vården pga vården. Man gör induktioner på kvinnor enbart pga ”förloppet går för långsamt (och då inte för barn och mamman utan för effektiviteten på förlossningsavdelningen)” istället för att låta det ta den tid det tar. På min första förlossning hade jag barnmorska/undersköterska inne hos mig mindre än 20 minuter. Jag förstår dem som inte vill bli behandlade som objekt och väljer att föda hemma med barnmorska närvarande och nära till sjukhus, tyvärr kan jag inte göra det då jag har en timmes körning till närmsta förlossningsavdelning (som förövrigt var fullbelagd när jag skulle föda så jag fick åka närmare 3 timmar och föda i ett annat län, den bilresan var inte heller askalas).

        Kika gärna in på instagramkontot tystjagföder. För vittnesmål från kvinnor som inte upplevt förlossningsvården särskilt human.

        Jag tror det beror på att du vid en hemförlossning(alltså en vanlig, inte som YogaGirl verkar haft sin) har du en eller två barnmorskor närvarande hela tiden. Alltså konstant som övervakar födseln. Såklart det både kan kännas och faktiskt vara tryggare än en överarbetad barnmorska som dyker upp ibland.

      Fast det är ju verkligen att försköna hemförlossningar , att måla upp det som ett resultat av dålig förlossningsvård på sjukhus. Yogagirl hade ju lätt kunnat betala för en lyxförlossning på privatklinik till exempel. Det är ju helt andra grunder bakom, precis som vaccinvägrare inte vägrar vaccin pga dåliga vaccinmottagningar utan pga tokiga idéer.

        Var någonstans i Sverige kan man betala för lyxförlossning? Genuin fråga.

          Varför tror du jag menade Sverige? De som väljer att betala för en förlossning på en lyxig klinik gör det naturligtvis utomlands!

            Hur tryggtvär det att åka till ett annat land ett par veckor innan, utan familj?
            Eller tänker du att familjen ska vara med flera veckor i detta land i väntan på förlossning?
            En förlossning kommer inte en specifik tid som alla vet.
            Att föda på en ”lyxig klinik” utomlands när man också har familj låter inte speciellt lyxigt

        Mm, för vi har så många kliniker i Sverige där man kan betala för ”lyxförlossningar”. Sluta adaptera amerikansk politik och deras vinkel till Sverige hela tiden! Är så trött på det amerikanska synsättet på allting från vården till den helt enorma rasi*m som tydligen finns i Sverige ??‍♀️

          Vill du föda på en privatklinik behöver du inte åka till USA, det finns i Spanien, Tyskland, Italien, Frankrike osv och du behöver absolut inte bo i landet för att få föda där. Yogagirl har pengar, och hade problemet varit svensk sjukvård hade hon kunnat föda varsomhelst. Hennes problem är att hon tror på flummiga ideologier om naturlighet.

            Och tänk: förlossningen gick fantastiskt bra, hon och familjen är överlyckliga och gossen mår finfint! *lång näsa till alla haters*

            föder du utomlands måste du vara på plats viss tid innan och sedan invänta samordningsnummer för att sen göra ett pass. Spelar ingen roll om du är bosatt i Sverige? Föder du utomlands får du inte ett personnummer automatiskt så nej känns inte som ett alternativ att föda utomlands som du målar upp det

        Undrar också, vart finns lyxförlossningarna? Är gravid, ska snart föda och betalar gärna för min förlossning om jag kan kringgå den ”kvinnovård” som jag upplevde vid min senaste förlossning i Sverige. Så ber dig, på riktigt, att lista dessa kliniker för letar febrilt!!

          Min svägerska betalade €7500 för att föda på en privat klinik i Athen. Har man dom pengarna så är det lätt att hitta, så att du ”letar febrilt” låter som att ta i…. Drömmer kanske är rätt ordval.

            Menar €75 000, skrev fel 🙂

            Ja haha vill ju då föda i Sverige för att undvika den lilla detaljen med medborgarskap och att då behöva skriva in sig i Sverige. Antar att din svägerska är bosatt där och därav ett alternativ. Inte riktigt ett alternativ att föda utomlands om man är bosatt här. Så ja, letar febrilt vidare så jag slipper föda i korridoren igen 🙂

              Sverige delar inte ut medborgarskap baserat på var man är född.

          Varje större stad i Italien har flera privatkliniker där du kan föda. Hur mycket du betalar beror på om du vill ha kejsarsnitt, vaginal, epidural, etc etc. Gissar samma sak finns i de flesta europeiska länder.

            Ja… ok men hur tänker du med medborgarskap i annat land?! Vi skulle behöva vara fast där innan förlossning (får ej flyga efter viss vecka) och sen vänta pass och medborgarskap?

        Hur vore det om det bara er hörs hemförlossningar UTAN att beskylla sjukhusförlossningarba och personalen där för att vara urusla? Och sluta använda hemförlossningen som ”den naturliga/fysiologiska”
        Förlossningen. Det enda som händer är att man skammar mamman som väljer sjukhuset. Och annan spännande sak/tanke jag funderat över – influencerbarnmorskan säljer ju en produkt som används vid hemförlossning i stor utsträckning pga finns ingen tillgång till medicinsk smärtlindring (typ lustgas eller EDA) i hemmet – alltså mkt angelägen om att promota detta för det genererar försäljning av hennes produkt.

      Bullshit, en hemmaförlossning kan aldrig bli säkrare än på ett sjukhus. De komplikationer som uppstår på BB hade också uppstått hemma utan möjlighet att få syrgas, kejsarsnitt eller annat som kan rädda barnet. Du äger inte dina barn och har egentligen en skyldighet att göra det bästa för dom inte för dig, för att du fått för dig att du vet bättre än professionen.

        Grundar du din kommentar på någon statistik man kan ta del av? Dvs komplikationer på mamma/barn hemma vs på sjukhus vid dagens förlossningar?

          En hemmaförlossning kan aldrig bli säkrare än på sjukhus oavsett, jag har 10 mil till närmaste BB och 5 mil till närmaste sjukhus. Vem skulle hjälpa mig snabbt om jag födde hemma?

          Inte samma Anonym, men det är nog väldigt svårt att jämföra statistik i detta fall då en klar majoritet i Sverige föder på sjukhus. Man skulle behöva göra en studie då med X antal kvinnor med ungefär samma förutsättningar där 50-50 föder hemma eller på sjukhus, och det tror jag inte man kommer göra i första taget.

          Att se till ”statistik” på detta nu blir helt missvisande eftersom det är en så liten procent som föder hemma.

            Och då är det ju helt ogrundat att säga att det är mycket mer säkert på sjukhus också. Speciellt med tanke på att det är en viss grupp som föder hemma, dvs de utan riskgraviditeter osv.

              Men det säger väl sig själv att det är säkrast att ha ett sjukhus i närheten om något skulle gå fel.

                Ja men att ha ett sjukhus i närheten är inte samma sak som att föda på sjukhuset.

              Jag tror att man grundar det på att i de fall som en komplikation uppstår så kan man inte göra något åt det hemma, utan då måste man till sjukhus – i tid.

              Om man jämför två totalt okomplicerade förlossningar med varandra där ena ligger på sjukhus och andra hemma i sängen så är det kanske ingen skillnad, men man kan ju inte jämföra så eftersom man aldrig vet i förväg om något kommer ske som gör att bebisen eller mamman behöver snabb vård.

          – This is the dumbest idea that’s ever happened. […]
          – Fuck the modern fucking medicine, okay?
          I am not going to distance myself from the beautiful and natural process that is birth by tubes and drսgs and fսcking white lab coats. I’m going to inhabit my body and bring this baby into a world of aware, peaceful individuals and not fսcking drսg-robots.
          – So you would have open-heart surgery in your living room?
          – Maybe, yeah. Maybe I would.

          When life imitates art ?

        Håller med. Utan sjukvården hade jag inte haft någon dotter som föddes utan fungerande lungor och extremt dåliga blodvärden. Hur kan man ens chansa på att allting går bra?

      Bra poäng! Denna kritik framgår ju tyvärr dock väldigt sällan ur influencers rosiga framställningar. Vilket ju inte är så konstigt, eftersom de sällan är särskilt skarpa samhällsbetraktare. Men en väldigt viktigt poäng, att dessa trender också (tillsammans med den kommersialisering av våra liv som har skett) är ett uttryck för strukturella problem inom sjukvården.

        Tänk om alla anonyma kunde skriva ett namn istället vad tror ni ska hända ?

      Hahahahaha som att yoga girl valt hemmafödsel pga dålig kvinnovård och inte pga sina flummiga vanföreställningar

    Det är som med allt annat, folk vet plötsligt bäst om allt och klarar allt själva. Jag säger ingenting om andras upplevelser under förlossningar men många jag läst om som väljer att föda hemma är inte gemene Svensson utan samma typ av personer som Yoga girl (lite flum helt enkelt). Har ni någon historia om någon som inte håller på med yoga, är ett med naturen, går på sessions osv osv dela gärna med mig så mina fördomar blir motbevisade

      Räcker det med hyfsat många kvinnor i Norrlands inland som fått för långt till förlossningen när de stängs ned? Nog för att en och annan jag känner går på yoga men de flesta är helt vanliga arbetande kvinnor som numer har att välja på att föda hemma, ta in på hotell i en månad runt bf eller riskera att föda i bilen mitt ute i ingenstans. Då låter inte hemma så himla dumt längre.

        Har 15mil till förlossningen. Hade däremot aldrig fött hemma pga knappt en vårdcentral där jag bor (i fall något skulle gå snett). Krigade mig till ett elektivt snitt för att slippa risken att föda efter vägen. Nedmonteringen av vården, främst längst upp i norr, är ett skämt!

          Vad jag läst mig till så beror ”nedmonteringen” av förlossningsvården i Norrland främst på personalbrist. Det har helt enkelt inte gått att rekrytera tillräckligt med läkare och barnmorskor för att hålla förlossningen öppen på BB Sollefteå och BB Lycksele. Enligt en artikel fanns det bara två barnmorskor när det skulle behövas tolv, men ingen söker jobben. Inte ens bemanningspersonal eller stafettläkare har gått att rekrytera.
          Så ”nedmonteringen” av förlossningen verkar snarare handla om att läkare och barnmorskor inte vill jobba i Norrlands inland.
          Så man får göra ett val, antingen bor man långt ute på vischan och får räkna med att det tar några timmar att få vård, eller så flyttar man närmare någon stad och får kortare avstånd.

            Nej, nedmonteringen är en konsekvens av en lång rad politiska beslut och klart det är svårt att rekrytera folk till en organisation i ständigt kaos. Det går att fixa med rejäla reformer, det är inget naturlag det är en skapad kris. Tycker vi borde ställa krav på att hela Sverige ska ha tillgång till vård. Dessutom rent egoistiskt, vi som bor i städer behöver folk i Norrlands inland. Vi är beroende av deras varor och tjänster, så att säga åt dom att flytta för att kunna få vård är ju lite skevt.

            Det är ”sanning med modifikation” i Sollefteå var förlossningen en av de bösta i landet och man hade personal dock behövde man stänga under semester perioderna och när man insåg att det ”funkar”. (De ”få” kvinnor som föder då får helt enkelt åka till Övik eller Sundsvall) Såg man en möjlighet att spara pengar och man började stänga i längre perioder samma med Övik för att på sikt vill dem att allt ska vara i Sundsvall. Så regionen sa då att man måste göra besparaingar. Sen har det framkommit att chefer skrivit förmånliga avtal till ”kompisar” osv så det har runnit ut pengar. Finns endel information om det, det de e jäkla soppa tyvärr och inte så enkelt som att det inte finns personal.

        Fast det är ju en helt annan sak att välja hemfödsel pga långt till förlossning än pga att man inte litar på vården

          Är inte riskerna ni talar om samma?

      Jag har fött tre barn hemma och är en tämligen vanlig människa förutom det. Tre snabba, lätta förlossningar helt utan komplikationer. Kan bero helt på tur. Kan också bero på att jag slapp förflyttningar och stress mitt i födandet. Att det inte fanns ett protokoll som skulle följas (jo, det gör det på sjukhus). Att jag var omgiven av människor som jag kände och litade på. Ingen vet hur mina förlossningar skulle ha blivit på sjukhus eller nån annans sjukhusförlossning skulle ha blivit hemma. Statistiskt sett är det ingen skillnad på säkerheten mellan hem- och sjukhusförlossning. Det är mer vanligt med komplikationer som bristningar på sjukhus, på grund av tex värkstimulerande och bedövning. Vilket är toppen att det finns såklart, men de har också baksidor. Och ibland när någon har haft en hemsk förlossning och tror att den skulle ha dött hemma så kan det bero på de där baksidorna. Den här artikeln är så okunnig både om fakta kring säkerhet och kring varför folk väljer att föda hemma, tycker jag. Eller det kanske är annorlunda nu än för 20 år sen och det kanske är annorlunda när man är influencer, inte vet jag. Jag skulle aldrig ha valt hemförlossning för att det var mysigt om det hade funnits stora risker med det. Jag tänkte att det skulle vara det snällaste och mildaste sättet för mina barn att få komma till världen. Självklart med många långa och ingående diskussioner kring risker och säkerhet, med pappan och med barnmorskan. Motsvarande diskussion fanns inte alls när man diskuterade med vanliga vården kring tex bedövning.

        Exakt!!

          Så sjukt ändå att när en kvinna själv väljer att föda hemma då är hon dum i huvudet och får en skev artikel skriven om en själv.
          Men RÅKAR du föda hemma pga att du inte hann till sjukhuset i tid, ambulansen tog för lång tid etc. Jamen då är du en SUPER-kvinna som födde hemma mitt i en ”kris” och får en stor artikel i tidningen hur fantastik en är som klarade att föda hemma med bara sin partner..

    Jag blir tokig av den här typen av artiklar och de kommentarer som läggs i inlägget. ”Jag förstår inte hur man vågar”. Okej men läs då gärna på, hur många barn tror du dör vid hemfödsel i Sverige? Hur många barn dör eller skadas på grund av den Medikaliserade och underfinansierade förlossningsvården?

    Det är så otroligt tröttsamt med tyckare som Stina som helt utan kunskap och endast på ren feeling skriver artiklar om sina tankar om något där forskning finns med svar.

    För en frisk kvinna med normal graviditet, så är det lika säkert för barnet och Mer säkert för mamman att föda hemma.

    Förlossningsvården är så medikaliserad att den skapar problem, skador hos mor och barn men framförallt traumatiska födslar som blir komplicerade på grund av de interventioner som sätts in.

    Om du inte är påläst kanske du föder och har en födsel där känslan efteråt är att din kropp inte fungerade. Du hade för ”dålig progress” så man satte in värkstimulerande dropp. Det gör för ont så du ber om en EDA, droppet höjs, du får feber. Bebisens hjärtljud går ned och du måste föda nu, med sugklocka. Bebisen kommer inte igång helt och behöver lite hjälp med andningen. Men sen så mår ni bra, förutom de bristningar du fick pga sugklockan. Men du är tacksam för sjukvården räddade din bebis. När det var de som orsakade det genom att inte kunna vänta in din kropp utan kräva en viss progress. Det finns för lite kunskap om fysiologiska födslar idag, bland folket och förlossningspersonalen.

    Förlossningsläkare har oftast aldrig ens sett en normal födsel, ändå är det dem som får bestämma på klinikerna idag och barnmorskor reduceras till obstetriska sjuksköterskor.

    Slut på rant.

      Yogagirl hade dock inte ens en barnmorska närvarande (ett planerat val) vid som födseln i hemmet!! Och det är något jag aldrig har sett/hört tidigare. Inte ens bland de mest ”crunchy moms” i USA.

      Citat
      ”För en frisk kvinna med normal graviditet, så är det lika säkert för barnet och Mer säkert för mamman att föda hemma”.

      Så kvinnans hälsa utsätts för större risker på ett sjukhus under en förlossning än i hemmet.
      Sorry med du låter inte helt frisk för inget av dessa påståendena stämmer.

        Jag kan dock förstå vad personen menar även om jag inte delar den statistiska bilden. Förlossningar idag stressad fram för att man ska föda snabbt för att sen ge plats åt en annan födande. Sjukhusen är inte följsamma till en kropp vars process tar lite längre tid. Då börjar det stressas fram med värkstimulerande vilket inte är en rolig upplevelse för många pga att smärtan ökar i nivåer man inte hinner hantera.

          Jag födde 2 ggr utan värkstimulerande och utan smärtstillande (det var inte ett val utan det blev så pga naturligt snabba förlossningar) och jag lovar dig att smärtan var ohanterbar trots att allt var så naturligt. Jag sprack en del också trots att kroppen fick sköta allt själv. Förlossningar är tuffa och riskabla helt enkelt och det går inte att skylla det på svensk sjukvård.

            Och bara som motvikt så födde jag också två barn utan smärtlindring förutom lustgas med andra på grund av snabba förlossningar och jag upplevde ju så klart att det gjorde oerhört ont, men inte helt sanslöst ont. Sprack knappt heller. Jag menar bara att det finns så många olika förlossnings-berättelser, tyvärr hör man mest om de med sämst utfall. Men de är tuffa, absolut. Att som vuxen inte kunna hålla inne vrål av smärta… Då gör det ont

            Jag skrev ingenting om att smärtan inte kan bli ohanterbar även vid förlossningar utan värkstimulerande. Min poäng är att man ger det många gånger inte med hänsyn till mamman eller barnet utan för att man som en resursfråga vill snabba på. Förlossningar stressas på som en följd till den platsbrist som finns.
            Dvs det finns situationer där vårt medikaliserande förvärrar en förlossning vilket kan leda till ökade skador och försämrad upplevelse.

        Vad tokiga ni låter som triggas av min kommentar. Här är ett toppeninlägg av barnmorskan Märta! Läs det gärna och kom tillbaka sen! https://xn--fdamedstd-07ah.se/ar-det-sakert-att-foda-pa-sjukhus-for-alla/

        Ja, risken för bristningar hos mamman är större vid sjukhusförlossning än hemma, vilket är en följd av bland annat bedövning och värkstimulerande precis som Sara skrev. Och det är ingen skillnad i säkerhet för barnet.

      Vilka tokerier Sara! Besök valfritt fattigt land där det enda valet för många är helt icke-medikaliserade hemförlossningar och säg sedan att skador och problem vid barnafödsel beror på sjukhusen.

        Besök också gärna i-länder där det är mer vanligt med hemmafödslar än vad det är i Sverige, Skottland och Danmark till exempel.

          Ja men precis. Varför hela tiden jämföra med u-länder?

        Jämför inte med ett u-land utan jämför i väst, förlossningar hemma vs på sjukhus.

      En vän till mig hade en helt normal graviditet. Alla kontroller under graviditeten visade att mamma och barn mådde bra. Förlossningen gick jättebra och barnet mådde bra då hon kom ut. Tills dom klippte navelsträngen och flickans hjärta slutade slå. Hade dom inte fött på sjukhuset hade hon varit död idag. Ett sällsynt fall absolut, men inget jag hade vågat chansa för…

        Exakt samma sak hände min väninna för ett år sedan men hon födde hemma och hennes dotter lever inte idag.

      ”För en frisk kvinna med en normal graviditet är det lika säkert för barnet och Mer säkert för mamman…”. Okej Sara, Jag blir tokig av den typen av livsfarlig okunskap.

      Jag är nämligen en av ovanstående kvinnor. Är frisk som en nötkärna men en helt okomplicerad graviditet. Min förlossning kallade barnmorskorna till en början för ett skolboksexempel. Tills att moderkakan partiellt började lossna (fick inget värkstimulerande dropp) och jag på mycket kort tid förlorade hälften av mitt blod. En knapp om akutlarm och ett urakut kejsarsnitt var vad som räddade mig och min dotter (som kom ut knäpptyst och blå i behov av starthjälp).

      Vi hade båda varit döda idag om det inte vore för denna ”trista” sjukvård som visserligen inte har några vackra instagramvänliga miljöer som ger likes men räddar liv.

      Sara, vet du hur vanligt det var att dö i barnsäng tidigare jämfört med nu med den medikaliserade sjukvården?

      Att den är skamligt underprioriterad är vi båda överens om, pga av att det är kvinnor som föder barn.

      En ovetandes, okunnig, förlossningsläkare räddade våra liv. Trots avsaknad av fotovänliga vallmoskålar

        Det låter traumatiskt, jag hoppas att ni alla mår bra idag.

        Men du förstår säkert också att anekdotisk bevisföring är irrelevant när man tittar på vad som är säkrast och inte? Det är inte taget ur luften att det är säkrare Generellt, men det betyder inte att det finns vissa som lågrisk-födslar som blir komplicerade.

        Moderkaksavlossning drabbar 0,5% av alla gravida, kan även hända innan födsel dragit igång. Men inte tvingar vi alla mammor att vara nära sjukhus för att 0,5% riskerar att deras moderkakor ska lossna under graviditet och födsel.

          Att diskutera med dig verkar vara som attt slå huvudet i en vägg. Jag hade säkerligen varit riktigt illa ute om det inte hade varit för sjukvården under min förlossning, trots att både jag och bebis var friska.

            Och min moderkaka lossnade inte alls utan jag fick sövas för att plocka ut den. Sövning efter förlossning är tydligt väldigt farligt enligt min kompis som är kirurg. Jag hade också dött utan hjälp och ett riskfyllt ingrepp..

      Bra skrivet. Att föda barn är alltid att ta en risk. Men om man tittar på statistiken från jämförbara länder (hur det ser ut i fattiga länder eller i Sverige för 100 år sen är irrelevant) så ser man att det faktiskt är skett att föda hemma. I jämförelse med att föda på sjukhus alltså. Säkrast är att inte föda alls. Något kan alltid gå fel. Vi ojar ju oss inte för folk som föder vaginalt eller för folk som gör igångsättning runt BF av humana skäl (dvs inte akut risk för bebisen) trots att även det innebär ökad risk.

      Sen håller jag med om att det är oansvarigt att inte gå på kontroller innan och skulle aldrig peppa någon att bara lyssna på sin intuition. Men vad gäller själva förlossningen, en ett så farlig process oavsett där det underlättar om man själv är med på hur den ska gå till, där finns ju faktiskt fakta att vid normal graviditet kan man välja och det är rätt så jämförbart – snitt, vaginalt på sjukhus eller hemmaförlossning, låt folk välja.

      Hmm, Var fullt frisk, gick på kontroller och födde trots allt nästan 2 månader för tidigt hemma. 40min från närmaste BB. Där dessutom moderkakan satt fast tills jag kom fram till BB och de fick slita ut den. Hade ett Hb på uner 90. Har inga minnen av de 3 första månaderna.
      Blev lovad att bli inlagd nästa gång. Blir/blev ingen andra gång.
      Så fast man är fullt frisk och sköter sig kan det skita sig. Så generalisera åt båda håll är farligt. Man behöver vara medveten om riskerna med båda alternativen.

        Jag vet inte riktigt om jag tolkar din kommentar rätt, men det är ju jätteskillnad på en planerad hemförlossning i fullgången graviditet och en förlossning som startar två månader tidigt och inte var planerad att göras hemma? ? Klart att allt kan gå fel även om man är frisk osv.

      Jag hade en normal och lätt graviditet och är en frisk person. Dock upptäcktes det efter 19 timmar när det blev kejsarsnitt pga att hans puls gick ner att jag hade för trång bäckenbottengång. Detta är inget jag vet att varken min mamma eller mormor haft och därmed inget man kollar efter då man har rutiner för att detta ska ske. Nu var jag förstföderska. Men tycker man ska i så fall lägga till det i din text att för en normal graviditet, där man gjort kontroller och är en frisk ej förstföderska så kan det vara lika säkert för kvinnan och barnet. Inte är, utan kan vara. Det som ändå fascinerar mig är hur detta blivit mer populärt i vissa kretsar, att man pga individualism (och i detta fall engagemang på social medier) ändå väljer att ta risken. För ingen förlossning är riskfri och då väljer man att ta den i hemmet där lite hjälp finns att få. Men man är ju fri att välja, men jag hade aldrig tagit risken.

        Det är bara omföderskor som beviljas hemförlossning i Sverige

          Det stämmer inte. På 1177 kan du läsa att ”[d]u som är gravid bestämmer alltid själv om du vill föda hemma”.

    Tror knappast det behövs nått ”tolkningsföreträde” för att få ha en åsikt i detta ämne, lika lite som när någon påstår att cancer botas bättre av tallbarrsolja än läkemedel.

    Att åsidosätta beprövad kunskap och sjukvård är galenskap.

      Ja Camilla, du är i ärlighetens namn för gammal för att bli snöflinga och ägna dig åt att reservera dig för någons eventuella tolkningsföreträde hit och dit. Skärpning.

        Just allting kring förlossning och kring barnfrågor brukar mammor protestera om en kvinna utan barn tycker något. Jag har själv barn men har flera väninnor utan barn och de berättar alla samma sak. De kan ha massa olika åsikter om olika saker men när de tycker något kring barn då jäklar..
        ”Du vet inte för du har inga barn” osv. Jag förstår Camilla här…

          Biggis
          Håller verkligen med dig.

    Vilken tur att det är fritt för alla blivande mammor att själva få bestämma hur de vill föda. Skit samma vad ”alla andra tycker”.

      Tycker inte det är ”tur” att yogagirl kunde välja bort alla hälsoundersökningar under graviditeten eftersom de är till för barnet.

        Nu har det väl dock krupit fram att hon inte valde bort dem utan hade hyfsat bra koll på bebisen? Det var väl en eller två i kommentarsfältet som tillochmed haft samma mödravårdscentral som henne?

          Det är så sjukt mycket värre, då vill hon bara få andra att riskera sina barns hälsa för att det är i linje med hennes varumärke att inte ha några kontroller, men när det kommer till kritan vet hon att det är farligt så hon väljer att göra rätt men dölja det för sina följare.

            Hon är rädd om sin offentliga hippie persona absolut, däremot erkände hon att hon var på ett ultraljud för att kolla könet på bebisen (då maken gärna ville veta). Men jag funderar på vegan-grejen, om hon kommer våga tala ut om den snart? Hon säger sig ha blodprover som visar att både hon och hennes dotter for illa av att vara veganer i flera år, men hon vågar inte prata högt om det mer än så, då vegan-communityt kommer slita henne i stycke…

          Men alltså… Det var en person som påstod sig i ett halvår ha haft tiden före/efter Yoga Girl på OLIKA vårdinrättningar. Jag tror vi kan ta den källan med en nypa salt va?

        Hade barnet blivit handikappat pga skador, t ex syrebrist, vid förlossningen hemma hade hon dock inte tvekat att använda sjukvården och dess resurser. Toppenbra när skadan kanske hade kunnat undvikas om hon födde på sjukhus istället.

          Ja? Precis som att alla andra får vård efter skador de hade kunnat undvika med andra val.

      Fast vi betalar alla för sjukvården. Så på samma sätt som många av er här säkerligen har åsikter om andra risker som folk utsätter sig för (rökning, fettma, narkotika, åka elsparkcykel på fyllan, instagramma bakom ratten i hög hastighet, plastikoperationer som går fel osv). Medvetna val som potentiellt kan komma att bli en kostnad och belastning för sjukvården – ja på samma sätt har man väl rätt att reagera på mammor som glatt utsätter sina ofödda barn och sig själva för stora hälsorisker?

        Skillnad mellan att utsätta sitt barn för risker och sig själv.

          I det här fallet är det ju dock detsamma?

            Sekunden barnet föds, och har navelsträngen runt halsen så är barnet i en livsfarlig situation direkt pga mamman, så nej just då är de inte detsamma och det är mammans (och visst, pappans om han är delaktig i beslutet) fel om barnet där och då är längre från sjukvård än nödvändigt.

              Stämmer inte. Över 30% av barnen föds med navelsträngen ett eller fler varv runt halsen och det är sällan livshotande. Barnet syresättning via navelsträngen/moderkakan så länge man inte klipper av den. Många tror att barn skulle strypas av navelsträngen men syre får de som sagt ändå. Barnmorskan brukar också snabbt lösa en navelsträng runt halsen.

                Obi, du vet tyvärr inte riktigt vad du snackar om. Allt beror på när moderkakan lossnar. Den kan lossna väldigt snabbt. Om navelsträngen sträcks ut eller knycklas ihop för mycket kan barnet också få syrebrist trots att moderkakan sitter kvar.

      Fast det är det ju inte. Man har absolut inte rätt att göra som man vill i Sverige idag. Hemfödslar är en klassfråga och kejsarsnitt är inte något man får välja. Man BORDE få, ja, men det ser inte ut så alls.

    Yoga Girl är väldigt knepig.

    Irena Pozar hade väldigt bra take på den här krönikan på Twitter.

      Som var vad?

        ”Mellan januari 2018 – augusti 2021 inträffade 12 dödsfall kopplade till platsbrist på svenska förlossningsavdelningar. 12! Glöm inte att rädslan för att inte få plats eller glömmas bort spelar stor roll när kvinnor väljer att föda hemma. Alla är inte influencer-frälsta våp.

        Och apropå texten i expressen. Förlossningsvården ÄR medikaliserad. Det är fakta och inget man bör sätta i halsen av. Det sker en överanvändning av värkstimulerande dropp (vilket kan påverka bebisen) i vården och det görs undersökningar på rutin på ett omotiverat sätt.

        Och för att vara tydlig: den bör vara medikaliserad, men det betyder inte att alla interventioner som görs är bra eller rätt.

        Aja slut på rant men blir bara så less på den här debatten där allt klumpas ihop och kvinnor framställs som idiotier som vill byta sina barns liv mot mysbelysning. Ska man debattera frågan bör man ha grundläggande kunskap om svensk förlossningsvård – på sjukhus och i hemmet”

          Detta var alltså vad Irena skrev, inte jag:)

      Nej, Irena Pozar har ingen bra ”take” på någonting. Alls. Någonsin.

    Skönt att någon kritiserar Britton som annars hyllas så mycket.

    Visst behöver förlossningsvården bli bättre, men lösningen är ju knappast att vi backar 100 år i tiden. (Och ja, jag HAR fött barn. På sjukhus)

      Det är inte att backa 100 år tillbaka.. inte så att man kastar bort all kunskap om hygien osv. Du har ju också tillgång till sjukhus ifall något skulle gå fel.

      Det är inte att backa 100 år i tiden att tycka att kvinnor som vill ha en fysiologisk födsel, vilket det finns evidens för inte är en högre risk för mamma eller barn. Problemet är ju att förlossningar på sjukhus ofta är medikaliserade vare sig den födande vill eller öht behöver det. Om man som du ska säga att biologin är skit genom att säga att man backar 100 år, får man ju också kolla på vilka problem interventionerna skapar. Har du koll på det?

        Då kanske man istället ska jobba på förhållningssätt vid normala födslar på sjukhus. Detta görs hela tiden. En barnmorska per födande borde också vara minimum. Tror inte lösningen är att kvinnor börjar föda hemma.

    Två tankar samtidigt. Det går att tycka att förlossningsvården är eftersatt och underbemannad samtidigt som det är knäppt att riskera sitt barns liv genom att inbilla sig att man kan ”känna” ur sig bebisen.

    Om allt går bra går det bra och man kan slå sig för bröstet och tycka att man är en superkvinna i kontakt med sin urmoder.

    Om det inte går bra har man en cp-skadad eller död unge.

    Det handlar bara om minuter. Tillgången till professionell personal och vård avgör utgången.

    Är inte även eftervården efter en förlossning katastrof?
    Läser ofta om mammor som har svårt att hålla tätt och har svårt att få hjälp.

      Så du menar att det inte kan hända på hemförlossningar? Vem sköter eftervården då?

        Nu menade jag generellt sett.
        Man kan få skador oavsett vart och när man föder.

    Jag tyckte inte att personalen var toppen när jag födde barn. Och det beror förmodligen inte på dem som personer, utan på brist på resurser osv osv. Kände mig ganska utelämnad och inte speciellt väl bemött. Skulle jag föda barn igen skulle jag trots detta naturligtvis göra det på sjukhus, eftersom jag då känner mig trygg i att jag får den vård jag behöver. För till syvende och sist är det vården, den medicinska kunskapen, erfarenheten osv som är viktig, inte att jag som person hade velat att barnmorskan var lite trevligare och gladare typ.

    Alla kontroller innan och efter förlossningen var dock super, förstår att det kan variera men känner inte alls igen mig i att eftervården ska vara kass. För min del har den verkligen varit perfekt, nästan för mycket till och med. Men tänker inte klaga på att det kändes som jag gick på kontroller hela tiden de första månaderna, är ett lyxproblem.

    Jag är fullt frisk och hade en helt normal graviditet, där exakt allting såg bra ut på alla kontroller.

    Väl vid krystfasen så testas sugklocka utan resultat, och barnet kommer inte ut. Det blir snabbt beslut om ett urakut snitt pga hotande syrebrist hos bebis.

    Utan det snittet hade min son inte levt idag.
    Jag är evigt tacksam för den svenska förlossningvården, även om jag såklart också är medveten om flera brister som behöver ordnas upp.

    Tolkningsföreträde – naej, det här påverkar mer än exakt den personen det handlar om så allas åsikter är relevanta. Avskyr antivaccinrörelsen och när den kommer i form av att undvika sjukvård för att istället köpa mumbojumborjänster då är det rent livsfarligt. Man måste även ha med i beräkningen att influencers bygger sina varumärken på det här, de har pengar att tjäna på att bli gurus inom den här fåran och de satsar sin egen, men framförallt sina barns, hälsa på att det är värt det. Det hemska är också, statistiskt så är det ju ett ganska säkert bet, de klarar sig troligen, även om de skippar vaccin, kör hemmafödsel etc, för de allra flesta klarar sig, men de får andra att göra samma val, och i den gruppen finns det de som inte har samma tur. Vuxna människor som gör val, såklart, men det ursäktar inte de här vampyrerna som – medvetet eller omedvetet – lever på att få andra att välja något annat än det absolut säkraste valet, och de – yogagirl och andra – står så långt ifrån de som skadas att de inte ens behöver låtsas om det. Om det går dåligt för en på trettio så har de 29 att visa upp framför den stackare som tog smällen.

    Fast sjukhusfödslar är ju medikaliserade. En förlossning som drar ut på tiden skyndas på. Det är synd att det ska vara så! Men det finns också ett mellanting mellan free birth och en medikaliserad förlossning. Jag hade inte själv velat föda barn hemma men kan förstå de som väljer att göra det. Men att inte gå på kontroller under graviditeten eller ha med sig en barnmorska under själva förlossningen känns bara otroligt dumt.

      En långdragen förlossning är inte bra varken för mamma eller barn, det är inte alltid rätt att vänta i många timmar.

        Absolut. Men värkstimulerande dropp överanvänds i Sverige. Har läst att i vissa län så får så många som 70% av förstagångsföderskor det. Då är det något fel i systemet. Dessutom har man en liten förståelse för hur viktigt det är med relationer, lugn och ro och så för att födandet ska gå framåt. Det är ju oxytocin som driver värkar. Det finns mycket mer man kan göra utöver att sätta en nål med dropp i kvinnan. Hon är inte en maskin.

    Jag fick havandeskapsförgiftning mot slutet. Vilket jag inte ens märkte av.. Fick bli igångsatt 2 veckor innan BF pga det samt att navelsträngen hade fått dåligt flöde.
    Vill inte veta vad som kunde ha hänt om jag inte gått på mina kontroller ?

      Mådde förövrigt bra under hela graviditeten ??‍♀️

    Har många tankar om detta, några nedan.

    Kanske kan dessa typ av val höra till kategorin ”dela inte dina val, eftersom fler kanske gör lika”? Borde ju inte vara något problem att hålla det för sig själv om någon gör det av övertygelse, men däremot om de gör det för att få uppmärksamhet.

    Jag håller med om att vården kan ställa till det med att exempelvis ”time-boxa” långsamma förlossningar etc. Där går det bra att vara tydligare i sina egna önskemål att man endast vill ha värkstimulerande om medicinsk risk föreligger.

    Det många säger att man får så lite tid med barnmorskor/vårdpersonal i rummet tänker jag är en sån förlossning som hade gått fint att fixa hemma, och jag hoppas och tror att alla håller med om att frånvaron av den vårdpersonalen beror på att det finns en födande kvinna i ett annat rum som behöver dem mer.

    Kanske bra att iaf inte föda första barnet hemma, pga diverse.

    Eftervården är bra, för de som till slut får vård, men den är väldigt svårtillgänglig iaf i min hemkommun. Nu har jag t ex väntat på att få min ansträngningsinkontinens utredd i drygt två år (efter hejarop i denna blogg öppet spår att faktiskt ta tag i det).
    Den direkt efterföljande hjälpen som kan behövas funkade dock fint, jag har blivit undersökt och fått akut operationshjälp omedelbart (med narkos då det behövts).

    Summa summarum så kanske vårdpersonalen ska bli tydligare med att de är där för de som får komplikationer och deras frånvaro beror på att allt går toppen. Då kanske det går att vända känslan av ensamhet och utsatthet till en stolthet hos paret som klarar sig så bra själva. Blir lite som en blandning av hemmaförlossning och söndermedikaliserad.

    Å ena sidan så är förlossningen och kvinnovård överlag så jävla nedprioriterat och attityden är lite ”det är naturligt att föda barn” så därför kan man liksom skita litegrann i det, ungen kommer ju ut förr eller senare ändå. Men man får inte föda hemma på helt eget initiativ för då är det plötsligt jättefarligt.

      Haha tänkte också på detta… Och å ena sidan är det fruktansvärt när kvinnor föder hemma och inte belastar vården för mycket, men å andra sidan också fruktansvärt när kvinnor VÄLJER planerat kejsarsnitt för nej fy fan det är för dyrt och onaturligt!

    Tolkningsföreträde är galenskap. ALLA får diskutera och ha åsikter och självklart ska man lyssna på dem som har egna erfarenheter inom områden. I detta fallet är det verkligen inte föräldrar som ska lyssnas på utan då får vi koppla upp oss och köra anden i glaset för att fråga dem det verkligen berör.

    Jag tycker ofta dessa diskussioner blir så svart-vita. Man jämför hemmafödslar med att föda barn i en lerhydda assisterad av två getter i Uganda – Alltså är det en rimlig jämförelse? Nu vet jag inte riktigt hur Yoga Girl gjorde, men vad jag förstått kan man göra noggranna undersökningar (ultraljud, blodprov o.s.v.) innan hemmaförlossningen och även ha en barnmorska närvarande. Bor man dessutom nära ett sjukhus så kan man ju få ganska snabb hjälp om t.ex. blödning inte går att stoppa m.m. Dessutom finns ju många exempel från norra Sverige där kvinnor p.g.a. långa avstånd/stängda sjukhus nästintill uppmanats att föda hemma eller i bilen. Så utanför Jukkasjärvi finns det en risk att inte ens få valet var man ska föda, men ändå ska det vara ett så enormt problem att EN Sthlms-kvinna väljer att föda sitt andra barn hemma och det går jättebra…? Tror detta är ett kulturellt fenomen där svenskar tror att de vet bättre än resten av världen (i många i-länder är hemmaförlossning ett rätt normalt val, t.ex. Nederländerna).

      Fast som jag förstått det har Yogagirl i sin roll som influencer valt att öppet skriva om att inte gå på kontroller, ta det rekommenderade vaccinet etc utöver att välja att föda hemma oavsett när förlossningen skulle komma igång. Man rekommenderar igångsättning efter ett visst antal dagar för barnets skull etc. Det är väl det som är kärnan av kritiken mot denna vilda graviditet? Inte endast hemförlossning.
      Att föda hemma under kontroll kan säkert hjälpa många, men det är inte fallet här.

        Ja Rakel verkar absolut ha tagit detta till sin spets (vill man höra någon ännu tokigare kan man lyssna på hennes vän Ashley som bor i djungeln i Costa Rica och föder tvillingar på löpande band utan minsta inblandning av vården, tips!). Men samtidigt är ju internet öppet för de som vill dela med sig av sitt liv. Rakel tackar nej till vård, vilket är fullt lagligt i Sverige, så egentligen finns det inte så mycket att säga om att hon öppet visar sitt perspektiv. Jag tror inte det kommer bli en stor trend att föda hemma nu bland unga kvinnor i Sthlm bara för att Rakel har delat med sig av sin upplevelse. Sorgligt om man enbart baserar beslut på vad kändisar gör…

    Jag har förstått det som att hemförlossningar med barnmorska i Sverige har bättre utgångar än sjukhusförlossningar. Detta självklart förutsatt att finns indikationer på risk för mamma eller barn så beviljas man inte hemförlossning, osv.

    Sedan förutsätter artikeln att all vård som ges till födande ÄR evidensbaserad. Men så är inte fallet. Märta Cullhed har skrivit mycket om detta. T ex är det flitiga användandet av CTG inte baserat på evidens.

      Så riskgrupperna hamnar automatiskt på sjukhus? Beror isf hemförlossningarnas bättre statistik på att hemförlossningar är bättre i sig, eller för att jämförelsen sker med en mer blandad grupp, där även riskgruppsindivider ingår? Ska man jämföra statistik måste ju underlaget vara likvärdigt, annars säger statistiken ingenting om vad som orsakar skillnaden. Är det samma statistiska underlag som jämförs här?

    Förstår inte varför det inte skulle handla om kvinnors autonomi. Folk gör väl saker med sina barn hela tiden som riskerar deras hälsa. Hur mycket säkrare är det att köra bil med sitt barn jämfört med att föda hemma (med barnmorska)? Men så fort det handlar om kvinnor så ska de offra ALLT för sina barn. Ge upp sina egna önskningar, behov och viljor. Många kvinnor får trauman till följd av förlossningar där de behandlas som objekt, som någon skrev. Det är inte heller en så bra start på ett föräldraskap. I många länder är planerade och assisterade hemförlossningar mycket mer vanligt än i Sverige, men här är vi livrädda för något som i forskning visar sig säkert.

    Vad är vi rädda för? Kvinnor med självbestämmande?

    Varför är det ingen som ber män sluta köra bil för barnens skull?

      Speciellt när det är helt helt frivilligt. Ingen tvingar nån annan att föda hemma så vad är problemet verkligen.

      Nej det är ju intressant hur man plötsligt ska vara så chill när barnet väl är fött, inte ska man curla, ”vi gjorde x och överlevde”, hönsmammor osv. Hade risken för död varit x100 om man föder hemma så kan jag förstå att folk reagerar och att ingen barnmorska vill assistera då. Men att man inte ens ska få fatta beslut om de här grejerna själv när det tycks så mycket om allt annat, konstigt.

      För att inte tala om alla som tycker att elektiva kejsarsnitt bör förbjudas. Byt ut ordet kejsarsnitt mot abort så ser vi hur misogynt det egentligen är att försöka begränsa kvinnors beslutsrätt över kroppen!

    ” stå tillbaka till de som har tolkningsföreträde?”

    Alltså nej, är så trött med att bara vissa ska få uttala sig om saker. Man får ha en åsikt om absolut allt.

    Istället för att föda hemma kanske man ska rösta på en politik som inte vill sälja ut välfärden till sina polares riskkapitalbolag och är för skattesänkningar…

    Utan någon som vill investera i den. Bara en tanke nu när vi har högerregering. Det kommer inte bli bättre. 🙂

      Så vilket år kan man i så fall börja bli gravid igen menar du?

    Jag har fött ett barn på sjukhus och ett barn genom planerad hemmafödsel. Om jag skulle göra om det hade jag valt hemmafödsel igen utan tvekan.

    Jag bor i England och här har man tre val (om man har en lågrisk graviditet): föda på sjukhus, föda i ett barnmorskeledd birthing centre, eller hemma med barnmorskor.

    Enligt statistik så är det minst lika säkert för en andragångsföderska att föda hemma. Det är ju inte så att man föder hemma helt själv utan barnmorskor är närvarande hela tiden.

    Jag hade 2 barnmorskor hemma med mig hela tiden och de kontrollerade position och lyssnade på bebisens hjärtljud var 15:onde minut. Om de är det minsta oroliga så rings efter ambulans. Hade jag varit på sjukhus hade jag varit själv större delen av tiden och fått dela barnmorska med många andra. Var så lyxigt att ha 2 helt för mig själv. Kände mig så trygg och lugn av att vara hemma och det gjorde min förlossning till en otroligt fin upplevelse.

    Känns som att alla tror att de som föder hemma är galna veganska antivaxxers som inte litar på sjukvården men så behöver det verkligen inte vara. Jag är verkligen inte det i alla fall haha. Evidensbaserad forskning är det enda rätta och vaccin räddar liv! Men att kvinnor får välja själv var och hur de ska föda barn (med stöd av vårdpersonal, forskning, statistik) är väl en bra grej kan jag tycka.

      Intressant! Detta kräver uppenbarligen mer resurser än vad som avsätts i Sverige.

      Tycker diskussionen blir skev med personer som ”yogagirl” som utgångspunkt. ”Vild graviditet” och förlossning ÄR ju de facto att gå tillbaka i tiden till en mer primitiv situation. Det har jag svårt att förstå. Tycks handla mer om denna persons varumärke (samt naivitet och okunskap) än logiskt tänkande.

      Däremot att som du beskriver, ha valet att föda i hemmet eller en mer hemliknande miljö (om man inte är högrisk) låter ju fantastiskt och det tycks finnas bra evidens för att det inte ökar riskerna (kanske till och med minskar). Men som sagt, mer resurskrävande och därmed en fråga om prioriteringar inom sjukvård och inom samhället i stort.

    Det är helt idiotiskt att föda hemma. Händer något som kräver akut vård är man körd. Att man är villig att den risken är helt sjukt.

    Det är inte rekomenderat att man ska ta covidsprutorna om man är yngre än 50, inte ens om man är helt ovaccinerad.

    Så in your fucking face. Kalla smarta människor vaccinmotståndare för att göra dom mindre.

      I vilket land är det inte rekommenderat?

        Från och med den 1 mars gäller nya rekommendationer kring vaccin mot covid-19. Bland annat slopas rekommendationen om en påfyllnadsdos för friska personer mellan 18 och 49 år

        Rekommendationen om tre doser grundvaccination tas också bort för personer mellan 18 och 49 år. De nya rekommendationerna gäller fram till den 29 februari nästa år.

          Nu ja!

      Toppen! Lite OT men ändå.
      Tar inte en enda spruta och har aldrig gjort det!
      Ni får så gärna gå bananas här ??
      Haft Covid, inga biverkningar alls efteråt och har inte dödat en enda människa pga uteblivna vaccinationer.
      Såå jävla rätt att inte ta detta genförändrade vaccin!
      Min kropp mitt val! Eller??!

    Jag hade helt klart valt att föda med maximal medicinering ( och helst snitt) och med så mycket sjukhuspersonal som möjligt. Varför ens välja att föda hemma? Vill ju inte dö eller må jättedåligt av smärta.

    Tycker först och främst det är viktigt vi skiljer på hur yogagirl valde att göra och hur i regel dom flesta hemförlossningarna går till.
    I vanliga fall har man 1-2 barnmorskor hemma med sig.
    Man har såklart under HELA graviditet kollat så både mamma och bebis mår bra och att det inte är någon riskgraviditet.

    Så att jämför dessa två olika tillvägagångssätt är helt orelevant.

    Jag var lågrisk, allt hade gått sjukt smidigt. Sen tog det en sablar tid när det skulle komma igång, flera dagar tog det innan förlossningen blev aktiv. Jag kunde inte sova eller äta på flera dygn och orkade knappt gå igenom själva förlossningen. Utan värkstimulerande och bedövningen hade jag verkligen inte orkat. Min syrra fick havandeskapsförgiftning oväntat, hon hade kunnat dö i eklampsi om inte de hade insett det på förlossningen. En väns bebis hade svalt vatten med sin avföring i och behövde andningshjälp direkt. Också där s.k lågrisk fram tills dess. Som mamma tycker jag det är bra att man får välja hur man vill göra men att förlossningsvården på sjukhuset räddar liv och lidande är ju helt otvetydigt ur mitt perspektiv åtminstone.

    Förlossningsvården som den ser ut idag är inte jämlik eller human. I vissa regioner kan du välja kejsarsnitt, i andra behandlas du som intellektuellt utmanad om du ens föreslår det.
    Vid en förlossning kan allt hända men idag är de så opersonliga att det inte alltid ens meddelas till den födande vad som sker. Mig meddelade de inte ens att de satte in värkstimulerande.
    Tyvärr är det också många barnmorskor som tjatar sig blå om hur naturligt allt ska vara (naturligt=smärta). De förespråkar tyvärr också sugklocka, tång och klipp före kejsarsnitt. Galet.

    Folk nu förtiden är så egoistiska. Bara för att just DU inte står i centrum konstant under din förlossning så betyder inte det att personalen skiter i dig. Verkar som att blivande föräldrar tror att dom är centrum av universum bara för att dom ska få barn. Hade du bara personal 20 min i rummet under förlossningen så var det antagligen för att du inte behövde personal mer än så. Och vem fan kollar på klockan när man föder barn? Jag gjorde det då inte! Har ingen aning om hur många minuter personalen var inne hos mig. Jag vet att en förlossning tog tre dygn, en tog ett dygn och slutade i akutsnitt osv. Så trött på den här egocentriska curlade generationen så att jag kan spy!

      Jag är väldigt trött på ”bit ihop” generationerna som tror att de biter ihop och aldrig klagat men som faktiskt gör det allra mest. ni klagar på ALLT som inte är inom fårskockens ramar. Låt folk få vara och tänka annorlunda än just du och alla andra får i din lilla hage.

    Jag har fött ett barn på sjukhus och ett barn hemma. Om det blir något mer barn så kommer vi absolut att planera för en hemfödsel igen! Jag har nästan slutat prata om min hemfödsel för gemene man verkar tro att det faktum att jag valde att föda hemma också innebär att jag är militant vegan, antivaxxare och framför allt tycker att alla borde föda hemma. Det tycker jag absolut inte, men jag önskar att det alternativet var mer accepterat. Som några andra redan har påtalat bland kommentarerna så finns det studier som visar att det är säkrare för en del föderskor att föda hemma.

    Att i slutet på sin graviditet slippa oroa sig för semesterstängningar och fulla avdelningar med stressad personal är jag övertygad ökar chansen till komplikationsfria förlossningar. Om man kunde få föda lugnt och tryggt på en förlossningsavdelning (och visste innan att man kommer få göra det) hade behovet av hemförlossningar minskat. Men att skjutsas runt med värkar, stress och oro för att sen hamna på en avdelning där man ska hålla tempo för att inte bli utsatt för medicinska åtgärder.. Det fattar vem som helst att det ökar risken för komplikationer.

    Jag ångrar att jag ens åkte in med min andra. Det jag fick var en biltur med värkar, stresspåslag som dämpade värkarna (så att barnmorskorna hade svårt att bedöma min progress de tre minuter de gick med mig i korridoren), att ligga i en obekväm undersökningssäng (ej förlossningssäng) och extra smärta av att plikttroget försöka hålla CTG-dosorna mot magen i kraftiga värkar då den registreringen var enda kontakten vi hade med barnmorskan i 45 minuter. 5 minuter innan bebisen var ute rusade de in och drog av mig kläder och tog emot honom. Ovärdigt både för mig och dem. Tänk vad chill det hade varit hemma med 1-2 barnmorskor som enbart har koll på mig och har möjlighet att faktiskt bedöma förloppet.

    Det går att föda icke-medikaliserat på sjukhus om födelseförloppet är normalt. Jag födde utan någon smärtlindring, utan några infarter och utan några mediciner. Ett doorstep-ctg, därefter ingenting. Mitt första och enda barn och jag uttryckte mina önskemål och fick dem uppfyllda av personalen utan invändningar.

    Är både barnmorska och mamma i egenskap av att ha fött barn själv. Stämmer som många skriver att statistiken stämmer för en frisk kvinna med en normal graviditet att ha en säker hemförlossning, detta är dock förutsatt att en riskbedömning kunnat göras!! Dvs man måste göra ultraljud och gå på sina kontroller som vi erbjuder i mödravården. När det gäller förlossning på sjukhus kan jag delvis hålla med om att den är medikaliserad. Vi har ett väldigt stort säkerhetstänk- egentligen en nolltolerans mot att mor eller barn skadas. I grunden är ju det vad alla vill. Sen är det vanligt förekommande med bedövning såsom EDA vilket i sin tur leder till att värkstimulerande behöver användas! Inte konstigt att så många får värkstimulerande. Sen tror jag många glömmer att vi barnmorskor VILL jobba med mindre medikalisering, vi VILL att den som önskar det ska kunna få föda utan inblandning av bedövningar, undersökningar och ”onödiga”
    CTG. Men jobbar du på en förlossning har du också regler o säkerhetstänkande som måste vara minimum, att bara skippa detta till förmån för att nån inte vill att vi gör ngt utgör ju alltid en risk. Hur ska du kunna stå för det ifall något händer? Sen försöker man alltid att prata och informera om varför något önskas göras och varför det är viktigt. Personalen bär alltid större ansvar för att motivera varför något behövs göras än patienten som bara inte vill genomgå tex ett CTG. Kan irritera mig på att det i ”hemmaförlossningskretsar” (för visst händer det att en hemförlossning avbryts och den födande åker till sjukhus för att saker inte fortskrider som det ska hemma) och då uppmuntras att ifrågasättas allt på sjukhus, som om personalen är där för att göra din upplevelse dålig eller vill dig eller ditt barn illa. Om man går in med den inställningen blir ju allt illa såklart. Jag vet att vi är många som jobbar stenhårt för att alla ska få en så fin och bra förlossning som möjligt. Ibland kan man som i många andra branscher möta rötägg men skulle vilja påstå att merdelen inte är såna.

    Det är urbota dumt att välja att föda hemma. Ingen kan känna sin kropp så väl och veta i förväg att en förlossning kommer gå bra. Låt oss fixa vården, men utan att utsätta födande och bebisar för dumheter.

    Min son kom till världen med ett urakut snitt och både han och jag hade troligen dött om jag inte hade fått akutsjukvård. Förstår mig inte på dessa födslar där man riskerar barnets liv bara för att man själv vill uppnå någon typ av känsla i sig själv. Ofattbart.

    Håller med Stina 100 % ?

    om jag inte gått på kontroller hade jag inte vetat att min son var svårt sjuk. om sjukvården inte vetat det hade jag förlorat honom. helt säkert. det hade inte funnits en chans i världen att vi hade hunnit till ett sjukhus som klarat hans tillstånd. då menar jag inte att jag fött hemma och försökt ta mig till ett sjukhus. jag menar att jag fött på ett sjukhus, men inte rätt sjukhus.
    var all personal trevliga och snäll och omhändertagande? o nej, kanske en och annan. men nej, det var ganska elaka kommentarer som föll. varför hade vi gått vidare med en graviditet som var så skör? det fanns faktiskt möjlighet till abort med socialstyrelsens tillåtelse.

    såklart får man göra som man vill, för hemma, gå inte på kontroller, men glöm inte att kvinnor (och kanske en och annan man!) har kämpat för dessa möjligheter en lång lång tid. och kampen fortsätter. vi kan inte ge upp den.
    man får välja, att föda barnet hemma, för att man vill. inte för att man ska göra något motstånd mot något.
    där får man faktiskt inte sluta kämpa.

    sen kan jag inte sluta fundera på, vad hade hänt om barnet inte överlevt?! om det hänt något? vem hade då fått skulden? hon kanske hade tagit den, jag vet inte…

    Hela premissen för denna diskussion är att folk/gravida kvinnor inte kan tänka för sig själva och fatta egna beslut. Varken Yoga Girl eller någon annan har påtvingat hemmafödslar..? Om du blint kopierar vad andra gör utan moget övervägande är du inte redo att skaffa barn.

    Att prata om yogagirl och Asabea i samma artikel är bara fel.
    Stor skillnad

    Det är verkligen en faschinerande tid vi lever i. Aldrig har väl kunskap och vetenskap varit så lättillgängligt. Sjukvården så utvecklad. Men istället för att använda internet för att läsa på om vad avancerad forskning visar går folk in på forum och läser vad en anonym person i Alingsås tycker. Eller inspireras av en människa på Instagram som gör backwardsfacing dog i solnedgång. Visst, på sjukhuset jobbar människor som studerat medicin. Kunskap som byggts på under århundraden. Men det känns ändå som att jag vill föda som en viktoriansk ungmö. Det känns liksom bra!

    Har fött två barn, båda på BB. Hade en fantastisk upplevelse båda gångerna. Lyhörda och inkännande barnmorskor. Valde bort smärtlindring med andra barnet och NOLL ifrågasättande från barnmorskorna. Med första barnet gick förloppet initialt ganska långsamt och fick frågan om jag ville få sättas igång, mitt nej accepterades utan några som helst argument mot.

    Båda mina graviditeter var helt normala. Inget konstigt eller avvikande på något sätt och även förlossningen gick jättebra utan problem. Trots det kom mitt andra barn ut utan att andas och med navelsträngen tre varv runt halsen. Han fick akut tas ut och få hjälp med maskin för att få igång andningen.

    Efter min första förlossning var jag en av dem som tänkte att jag hade kunnat föda hemma. Inte för att min upplevelse av BB var dålig, den var verkligen fantastisk, men för att slippa köra in till BB osv. Kostnaden var dock för hög för att det skulle vara ett realistiskt alternativ. Ni kan ju bara ana hur glad jag idag är för att jag inte gjorde det. Hade jag fött hemma hade min son med stor sannolikhet inte funnits idag alternativ ha allvarliga hjärnskador.

    Jag har full förståelse för kritiken mot BB. Har en kompis som är barnmorska och hon har riktigt tuffa dagar ibland där hon knappt hinner gå på toaletten. Alla mina vänner har dock alla haft jättefina upplevelser. Känner på riktigt endast en enda person som haft en dålig upplevelse på BB, resten är bara andrahandshistorier. Självklart är det för mycket och vi måste kräva förbättring men en absolut majoritet av alla födslar på BB är jättebra.

    Man kan absolut välja hemmaförlossning för att det känns bra, tryggt och mysigt. Men att inte erkänna att det finns risker med det som inte finns på BB är väldigt onyanserat.

    Nu är det ju två HELT olika saker att motivera att en frisk kvinna med en normal graviditet kan föda hemma med barnmorska och doula på ett säkert sätt och att inspirera till att vägra alla kontroller både för mamma och barn och föda hemma helt själv utan någon som helst kunnig person.

    Om du inte gått på en enda kontroll. Inte har någon aning om blodtryck, hjärtljud eller nått annat och föder helt utan kunniga personer omkring dig så är du inte en superwoman som kan ha ”intuition” om förloppet. Då är du en förespråkare för något som inte går i linje med modern vetenskap, forskning och samhällsutveckling.

    Herregud vi har galor och samlar pengar för att kvinnor i utsatta länder skall få tryggheten i att föda på sjukhus och få gå på läkarbesök.

    Att en hemfödsel kan vara lugn och bra tvivlar jag inte en sekund på men det förutsätter självklart att man haft noga kontroller innan och att man vet allt är med de bästa av förutsättningar samt att det finns kunniga personer omkring. Personer som med modern vetenskap är utbildade.

    Tänk så många som drömmer om att få leva i ett modernt samhälle där mediciner, kunskap och forskning finns. Och tänk så många som nu bara för det är ”inne” skall leva utan vetenskapen och mediciner och kunskapen. Vilket slöseri på privilegium för jag antar att alla dessa vilda fria själar som vägrar vaccinationer och läkarbesök gärna tar emot hjälp om det skulle bli allvarligt och akut. Och att man enkelt kan vägra ex vaccinationsprogrammet för barn för man inte tänker på det stackars barn med leukemi eller andra utsatta som utan vaccinationer inte kan vara på förskola eller i samhället.

    Fast allvarligt, låt nu folk göra som dom vill. Vill man föda hemma, gör det. Vem skadar det? Ja deras barn och de själva riskerar stryka med men då har man ju valt att ta risken och är medveten om den. Tycker detta är en icke- diskussion.

    ”Jag förstår bara inte hur man vågar…”, skriver Camilla. Men jag vet varför man vågar och svaret är jätteenkelt:

    Man är till lika delar stendum och totalt likgiltig inför andras liv.

    //Med vänliga hälsningar från en läkare (Och kan man tänka sig! – en riktig läkare också! Ni brukar ju tro det, en del av er som rör er här i kommentarsfältet, att människor av oklar anledning skulle vilja påstå sig vara det ena eller det andra)

    Yoga girl får göra som hon vill. Jag själv är glad att jag födde på sjukhuset och stannade på BB. Dels missades det på kontrollerna på MVC att bebis låg med huvudet uppåt. Det upptäckte barnmorskan på förlossningen när vi åkte in vid ett falskt alarm. Hade vi inte åkt in då så hade jag fått sätesbjudning. Under själva dagen när jag födde så gick öppningsstadiet snabbt och var intensivt. Jag var helt slut när krystvärkarna började så de stod redo med sugklockan ifall jag inte skulle orka hela vägen i mål. Bebis hade bajsat innan hon kom ut så de gjorde kontroller på henne under BB-tiden för att se att hon mådde bra. Och min make drabbades av förlossningsdepression och tack vare att barnmorskorna på BB insåg det så fick han hjälp snabbt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.