En liten repetition

Och nej, jag är inte gravid! Har bara en mage som inte är helt platt hela tiden. Tycker det är så sjukt att man inte ens kan ha lite uppblåst mage (eller en VANLIG!?!?! mage) utan att få frågan direkt om man är just gravid. Och vet att det inte bara är så för mig utan att det är så många som jobbar med det jag gör som får frågan direkt magen inte ser helt platt ut. Men nej, jag är inte gravid! // Gabriella Joss Possler

Då var vi där igen, när det tydligen behöver påminnas om att man inte frågor folk om de är gravida. 
Av någon jäkla anledning verkar detta fortfarande räknas som en sak som är helt okej att skriva till influencers, trots att det aldrig varit det. En okej sak att skriva alltså.
Det är så problematiskt på så många olika vis att jag tänker att vi tar den en gång till, som en liten repetition.

Fråga inte folk om de är gravida, fråga inte ”Är det inte dags för er snart?” och fråga heller inte om det inte är dags att skaffa ett syskson till den lille.
Om du inte förstår varför så kan du läsa HÄR, HÄR eller HÄR.

Den enda gången jag sett en influencer bjuda in till frågor av det här slaget är HÄR, men det får väl i så fall bli undantaget som bekräftar regeln. 

61 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

  Alltid förundras av sånna människor som droppar sånna frågor. Både online och i verkligheten. Som små barnungar.

   Fast på en full buss då? Tänk om de inte är gravida och man *ger de sätet* ändå?

    Jag frågade en äldre dam på en fullsatt tunnelbana en gång om hon ville sitta. Hon blev jättesur och kontrade med en fråga om jag tyckte hon såg så gammal och orkeslös ut!? Oops… När jag var höggravid kommer jag bara ihåg en gång en tjej erbjöd mig sin plats.

  OT! Vill ni läsa en helt otrolig FB-tråd ska ni läsa den om den ”skadade” tjejen från Thailand vars mamma skapat en gofundme-sida för att få hem henne till sve. Verkar nu mer och mer som om allt är en stor scam och summan närmar sig väl miljonen nu.. veckans tips!

   Ja hur hittar jag den???

   Va? Så många kändisar som lyfte den insamlingen bl a Pernilla Wahlgren

    Är man dum så är man

   Min guitly pleasure!
   Läs hela tråden, den må vara omkring 220 sidor men det är det värt. Vilken soppa!

   Trådnamn:
   25-åring svensk kvinna i olycka i Koh Samui- Thailand (2023-10-08)

   Länk:
   https://www.flashback.org/t3562971

   Vad i – och jag som trodde det var sant! Fyfan.

   Men gud är du på riktig???? Tror man de är scam nu, vem ska ha ljugit om detta?

   Vadå hur mycket är scam? Är hon skadad el ej?

    Lite oklarheter om vad för sorts sjukhus hon låg på egentligen. Dom verkade mest syssla med plastikkirurgi.
    Sen hennes norska pojkvän är en efterlyst bedragare.
    Osv osv.

    Som sagt innan: läs om ni har tid över. Viktigt att all info sprids för vanliga tidningar verkar helt gått på familjens egen story.

     Svägerskan jobbar på Maria Ungdom står det på Facebook i Messenger trådarna som är upplagda!

   Nej men det kan ju bara inte vara en scam. Det är ju flera som säger att dom varit med på samma flight som hon blev transporterad hem på. Insamlingen startades för att få hjälp att kunna flyga hem henne och det gjorde dom. Nu orkade jag inte läsa alla nu 222 sidorna men ändamålet var att få henne flyttad till Sverige.

   Men ääär det verkligen en scam? Helt sjukt om allt är iscensatt, tror inte det?! Känns som olyckan kanske inte gick till som de skrev – känns sjukt att de fick flyga hem henne i det tillståndet – men att det egentligen var en mildare mopedolycka..?

   Inte ett dugg förvånad. Finns så otroligt många gofundme som är totala scams.

   Min gissning är BBL gone wrong. Hennes tiktok är spicy, skulle inte förvåna mig om Paow är en stor förebild. Långt ifrån den söta backpackern som gillar hästar, som aftonbladet/ expressen fick det till

  Kan vi inte snälla gå till botten med ifall alice stenlöf gjort BBL! Tycker man hör rykten om det hela tiden men på något sätt lyckas hon alltid ducka frågan

   Klart Alice aldrig kommer bekräfta det, ytterst pinsamt ingrepp att erkänna

  Lyssnade på er pod idag och hörde att ni inte visste vem Erikas pappa är? 😅

  Det är ju miljonären Charles Simonyi!!! Trodde alla visste det.. han har alltid haft ett gott öga för svenska blonda kvinnor, och tackade inte nej till Gunilla när de stötte på varandra tidigt 00-tal. Hans nuvarande är svenska med. Erika är en kopia av honom 🤓

   Ja dem var mycket lika varandra, intresserat!

   Men gud, hon är ju en kopia

    Jättelika!

   Intressant, har alltid undrat vem pappan var. Någon som vet om han och Erika träffas någonting? Har G fått underhåll, har ju verkat så hemligt vem det var.

    Min teori är att de är överens! Hon blev gravid och fick hela vårdnaden om Erika mot att han betalde saftigt underhåll men var nöjd att slippa rodda med familjeliv. 😉

   Men Simonyi dejtade ju Martha Stewart i 15 år och det tog slut 2008. Hade han en affär med Gunilla under deras relation? Erika är född 2002.

    Han dejtade henne i 15 år från och till står det tydligen. Får väl hoppas han var med Gunilla när det var från då😉

    Precis, just därför det är så känsligt och hemligt…

  Jag tycker det är kul med alla svenska kändisar som direkt skriver på för Palestina. Om Palestina tar över Israel försvinner den enda demokratin i Mellanöstern och den enda staten i Mellanöstern där man får vara hbtq. Vet de det, alla svenska flunsor? Att Israel är fullt av gay people medan Palestina inte tillåter homosexualitet?

   Ju absolut, SSR och DDR var ju också på pappret demokratier. Sinnessjukt att man anser att en stat är demokratisk när man gör skillnad på vad du får göra, hur du bemöts, hur du får röra på osv osv baserat på religion och etnicitet i lagens namn och i det vardagliga livet. Istället för att benämna som det är – Israel tillämpar segregation och är apartheid stat precis som Sydafrika en gång var.

   Vad gäller hbtq är det bara skrattretande, absolut i tel aviv men övriga israel tror du seriöst att ortodoxa judar är hbtq vänliga? tror du seriöst att en gay person rör sig helt fritt i den judisk segregerade delen? tror du bosättarna är hbtq vänliga? tror du israel nuvarande högernationalistiska regering är hbtq vänliga? Ditt påstående kan likställas med att Iran skulle vara transvänligt eftersom landet ligger i top (bara Thailand före) med flest könskorrigering + helt lagligt… läs på djupare och inte på ytan.

    Lol! Det är väl ändå inte dödsstraff på homosexualitet i Israel som det är i delar av MÖ? Case closed, så att säga.

    Ortodoxa judar är en minoritet och eftersom Israel är demokratiskt har hbtq rättigheter vad än de ortodoxa säger.
    Varför drar du upp Iran och trans, det är något helt annat. Hur många hbtq från Mellanöstern känner du?? Hur många israeler känner du överhuvudtaget?

     Vi definierar rättigheter andra begrepp olika uppenbarligen. För mig är tex samkönade äktenskap en rättighet vilket de saknar i israel men visst om du tycker att somliga grupper inte ska ha samma rättigheter som majoriteten så fine. Jag har följt nuvarande regeringensminstrarnas homofobiska uttalanden, den legitima oron och de månadslånga protesterna sedan start. att läsa inlägg och kommentarer från konservativa och religiösa grupper är på riktigt obehagligt. Vidare så är det faktum att minoriteterna i israel inte har samma rättigheter – och då räknar jag inte ens med araberna.
     trans är en del av hbtq väl? det var en jämförelse för att poängtera, bara för att det är skrivet/sägs så ser verkligheten inte ut så.

      Ja alltså… Det är inte olagligt att vara hbtq i El Salvador… Så per definition är det ju hbtq vänligt

    Skulle nog heller se Israel ’stanna’. Tror islamistisk utbredning med den muslimska tron tror jag är så mycket farligare att få bre ut sig runt om i världen. Det är väl känt att de vill erövra världen och att alla ska komma till deras tror, annars får man nog möta döden.

     Problemet är ju att Israel bidrar till radikalisering, så om man är skeptisk mot utbredning/radikalisering av den muslimska tron, så bör man vara kritisk mot Israel. De har fört politik som har stöttat Hamas, istället för de Palestinska myndigheterna, eftersom det inte VILL diskutera en tvåstatslösning utan tycker det är smidigare om Palestina styrs av terrorister som resten av världen också fördömer. Detta berättade text SVTs expert om på nyheterna häromdagen men finns mycket att läsa, se tex nedan.

     Förtryck föder radikalisering, det vet vi från så många fall genom historien.

     https://www.theguardian.com/commentisfree/2023/oct/20/benjamin-netanyahu-hamas-israel-prime-minister

     https://www.timesofisrael.com/for-years-netanyahu-propped-up-hamas-now-its-blown-up-in-our-faces/

   Sluta bara.

   Ska vi massmörda hela befolkningen i alla länder som inte är hbtq-friendly? Bögarna, kvinnorna, barnen, gamlingarna och alla andra? Bara bomba skiten ur dem? Eftersom de inte är hbtq-friendly? Bra jävla lösning.

   Vissa är så dumma att de inte ens borde försöka tänka.

  Gabriella är så orimligt fokuserad på sitt utseende. För någon vecka sedan så skulle det vara en lång förklaring om hennes tre märken på ryggen som ju egentligen var myggbett men så ingen trodde det var finnar. Och det var liksom inget som syntes om man inte kollade extremt noga kanske. Men det var viktigt för henne att förklara det här innan frågorna dök upp. Hur kan människan vara så fixerad på sig själv att hon tror att flera kommer skriva och fråga om hennes osynliga finnar på ryggen.

   Vem är Gabriella?

    Aha förlåt men gud så korkat av mig. Kopplade inte alls ihop det med inlägget! Förlåt 😂

   Jag undrar fortfarande vad hon försöker dölja genom att alltid posera med blicken neråt, från sidan, eller med hela handen framför sitt ansikte. Någon skrev att hon har komplex för tänderna, men de syns ju inte om hon inte öppnar munnen? Tycker det är sorgligt, hon verkar ju vara supersnygg i ansiktet.

  Jag har fått frågan om jag är gravid 4 gånger. Kommer ihåg varenda gång och typ bränt upp kläderna jag hade på mig efteråt. Men nu när jag är väldigt gravid är det ingen som frågar. Alltså på den nivån att jag själv funderar om det ens syns (men det gör det). Min tes är därför att folk är idioter. Det är inte lika kul att kommentera när det är uppenbart. Även om många vill rättfärdiga sin fråga med att ”hon såg verkligen gravid ut”.

   Minns också varje gång jag fått frågan och vad jag då hade på mig. Man vänjer sig liksom inte. Värst var gången en frisör som jag var hos för första gången sa: ”å är du gravid?” -Nej sa jag. ”Åå men då har du precis fått? ” – Nej sa jag. ”Det ser ut så” -(tyst)
   Det blev väldigt tryckt stämning under den klippningen. Japp hade aldrig den klänningen igen.. haha

  En av fördelarna med att bli äldre är att ingen längre frågar om jag är gravid bara för att min mage har blivit lite större 😂

   Jag fick barn i november. I slutet på maj (alltså när barnet var sex månader gammalt) var jag på en aktivitetsdag med min arbetsplats. Jobbade inte utan blev inbjuden då det är en social grej. Jag var då gravid i vecka 10. Jag som fick mage sent i första graviditeten såg framemot en tidig mage i graviditet två – men icke. Jag hade/har dessutom inte gått ner i vikt sen föregående graviditet så min kropp hann inte riktigt återgå utan jag hade en ganska rejäl mage fortfarande från graviditeten jag var färdig med 2022.

   När jag kom tillbaka till jobbet nu under hösten blev jag informerad av fem kollegor, vid samma lunch, att de alla misstänkt att jag var gravid. Varför? För att jag såg gravid ut i maj. Alltså när jag var i veckan 10. Jag påpekade att det var väldigt tidigt i graviditeten så de kunde omöjligt ha sett att jag var gravid då men de insisterade. Jag påpekade att jag inte hade gått ner från föregående graviditet så min mage var rätt ”stor” från den, inget annat. De insisterade. Jag bet ifrån och sa att det de egentligen säger är att de tyckte att jag omöjligt kunde haft den magen som ”ogravid” och att det sänder signaler om att jag såg tjock ut. De vägrade ändå inse att det kanske inte var en så kul kommentar att få.

   Alla jag känner sa att ”nu börjar det synas” först när jag var i vecka 20 🙃 Alla var rörande överens om att jag inte hade en gravidmage innan dess, när jag frågade.

   Folk är sådana mupphuvuden som ska uttrycka sig om andras kroppar.

    Grattis till bebis och graviditet, så mysigt med två små 🥰

    Vissa vill typ gotta sig att någon ”ser” gravid ut! Var själv med om det i somras. Jag var typ gravid i v 6 (ja, meeegatidigt!) och hade födelsedagsfest hemma. En vän som kom avslöjade att hon var gravid i v 9, hon har två barn sedan tidigare (jag har inga) och lite extra vikt, så det syntes och hon försökte liksom inte dölja något utan sa det rakt ut och klappade magen. Två veckor senare skrev jag till henne att jag var gravid och fick tillbaks ”Ja det förstod jag på din fest! Du har så hög och stor mage så det var svårt att missa!”. Jag blev helt ärligt ledsen. Jag är överviktig så fattar att jag kanske alltid ”ser” lite gravid ut, inga problem, men det där med ”hög och stor mage” kändes bara som att riktigt trycka upp i mitt fejs att jag såg ENORM ut. :/
    Det lustiga är att jag väntade till v 20 med att berätta för kollegor och när jag berättade hade alla hakan i marken och sa ”Men va? Det syns ju inte?”… Så ja, vissa vill bara vara lite sviniga helt ärligt.

     Äsch folk är knepiga. Skit i dom! En kollega sa till mig när jag var gravid i v 26 (hade inte sagt något för syntes inte i jobbkläderna) att hon förstod hur det stod till för jag var lite rund i ansiktet (svullna kinder av att spy dygnet runt 😂) och fått större bröst(!). Så då var jag tvungen berätta, hade såklart ändå tänkt göra det typ då eftersom det var rätt långt gånget.

  Jag fick frågan av en annan ”dagis”-mamma när den lille skulle komma. Hade fått barn 5 veckor tidigare. Blev lite less, men mest konfunderad🤷‍♀️😂

  Fick fråga i helgen (av en icke-närstående person med 2 barn) om jag och min partner ”börjat prata om barn än”. Vad är det hen tänker sig för svar?

   De kanske följt för många influencers som fläker ut sitt liv utan några gränser på nätet? 😉 Jag tycker ett bra svar när folk är lite väl nyfikna är ”Det är privat och stannar mellan mig och min partner” med ett leende.

  Nu tänker jag sticka ut hakan här lite och säga att jag personligen inte kan förstå det oerhört kränkande i att bli tillfrågad om man är gravid när man inte är det, ej heller fråga om ifall man tänker skaffa barn eller funderar på det osv. Jag VET att folk i allmänhet tycker att det är väldigt viktigt att inte nämna eller fråga så jag gör givetvis inte det. Har fått frågan några gånger då jag haft kläder som gjort att magen ser större ut, och jag har njutit väldigt mycket av att genera dem genom att säga något i stil med -Nej tyvärr, jag är bara fet! Kul att se vad de svarar 😂
  Har också fått frågan om det gär på g med barn när jag och min man försökte och försökte och försökte och det inte blev något, men kände att det inte behövde vara någon hemlighet.
  Ingen behöver bli tokig nu och skriva att alla känner olika, det förstår och respekterar jag, men jag har svårt att sätta mig in i att hela tiden bli kränkt, ledsen, provocerad osv osv av dessa frågor. Tror inte de flesta ställer dem för att vara elaka.

   Jag tror det handlar om att de flesta ogillar att få sina skavanker utpekade av andra. Många kvinnor idag har dessutom haft ätstörningar eller ätstörda tankar i perioder och då blir frågor om en stor mage extra känsliga. Är man någorlunda artig och finkänslig så pratar man inte med folk om deras stora näsa, korta tjocka ben, eller annat som i vårt utseendefixerade samhälle anses rent estetiskt vara fult.

   Det där med ”är det på g med barn” är så otroligt olika hur det tas emot. Mitt perspektiv är att det ska gå bra att helt enkelt säga ”Nej” eller ”Kanske det” utan att behöva brodera ut sitt svar mer än så. Det tillhör privatlivet och om folk vill fråga så får de väl göra det, men respektera att man kanske inte har lust att fläka ut sådan privat info till höger och vänster.

   Sedan påverkas man av sina egna erfarenheter. Jag har haft flera missfall och om jag hade fått frågan medan jag fortfarande har blödningar pågående – Då känns det som en tung fråga. Får man känna så? Är det okej för dig? Jag blir vid ett sånt tillfälle inte arg eller kränkt eller whatever på personen som frågar, jag svarar ”nej” och byter ämne, men det sticker till i hjärtat för ibland är sådant känsligt (kan tänka mig att frågan ”vad jobbar din mamma med?” känns lite jobbig om det är en vecka sedan ens mamma gick bort, och liknande). Vissa händelser är traumatiska och man får känna sig ledsen, tycker jag, och det utan att ha ett behov av att skrika ut att man är kränkt… Ibland är det inte så svart eller vitt som detta kommentarsfält vill få det till. 😉

   Har man inga problem med att få barn, eller har haft, så stör det kanske inte. Men just barnönskan är så otroligt starkt hos många, och många som faller in i kategorin ”vill men kan inte” av olika skäl. Kan fysiologiskt inte få barn, är för gammal, har en partner som inte vill, osv.
   Jag har det sistnämnda, en partner som inte vill ha fler. Det hugger till varje gång nån frågar mig om vi inte ska ha en till. Jag trodde att jag skulle känna mig klar nu, men så GÖR jag ändå inte det.
   Det finns lika många skäl som det finns människor till varför det skulle vara känsligt och det är liksom ingen utomstående som kan avgöra det.

    Håller med dig. Har man själv inte varit där så kan det vara svårt att fullt ut förstå, och då tycker jag man får acceptera helt enkelt. Det viktiga är väl att man tar ansvar för sina egna känslor. Att börja gasta om att man blir kränkt hjälper ingen nämnvärt, utan gör att det uppstår en sorts ”vi och dom”-känsla. Jag hoppas att omgivningen försöker vara finkänslig för jag förstår själv att alla inte kan ta hänsyn till vad jag varit med om och det är helt ok så länge man har respekt för varandra.
    Beklagar att din partner inte vill ha fler barn när du gärna vill. <3

    Ja och många vill inte ha barn och vill inte ifrågasättas för det (som ofta följer frågan tyvärr)…

  Du kanske inte tar illa vid dig att andra uppenbarligen tycker att du är tjock, men många andra gör det. Jag gör det. Kommentera inte min kropp. Jag tror till skillnad från dig att en del absolut ställer frågan för att vara elak. Som sagt är jag uppenbart väldigt gravid nu men ingen säger något, antagligen för att det är uppenbart, medan när det är mer spekulation är det kul att fråga.

  Jag fick frågan av en random tant 2 veckor efter förlossningen om jag var gravid igen. Hahah. Vet inte hur hon tänkte (eftersom det ju är fysiskt omöjligt), att jag var så enormt tjock om magen fortfarande eller att hon var jättedement eller bara taskig.

  Jag kan dock tycka att hon öppnar upp lite för frågor när hon bara för någon vecka sedan fotade ett graviditetstest och la upp. Så hon lägger ju ut lite bete för folk att hugga på.

   Om gabjoss hade varit gravid hade vi nog vetat det. Ingen av hennes tidigare graviditeter har kommit som en överraskning då hon konstant hintat om det plus brukar vara givmild med att skriva om både menscykel och sexliv.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.