En ny handbok för kvinnor

I väntan på att samhället ska hinna ikapp diagnosernas komplexitet tar Ann och Fi en för laget och berättar, för kanske första gången någonsin, hur det faktiskt är att inte alltid förstå hur alla andra gör. Med humor, självdistans, nyfikenhet och kärlek beskriver de livet med ADHD. Hur det är att gå från att känna sig fucking amazing till en fuck up på 20 sekunder – ibland flera gånger om dagen. De beskriver hur det är att få en diagnos som vuxen(-aktig) och förklarar på ett osentimentalt och rakt sätt hur man gör lemonad av alla jävla citroner. De slår hål på myter, frågar experter, samlar fakta, intervjuar kvinnor med ADHD, lämnar ut sig själva och testar olika metoder, mediciner, strategier, ritualer och knep. // Fi Lindfors och Ann Söderlund

Hade fokuset inte legat på ADHD så hade den här boken varit lite av en utmanare till Johanna Bladhs bok ”Tjejbibeln”.
Nu är ju den aktuella boken ”en handbok för kvinnor med (eller utan) ADHD” så kanske ändå?
De skriver att de lämnar ut sig själva och tar en för teamet genom att testa olika metoder, mediciner, strategier, ritualer och knep. Mediciner? Det gör mig onekligen nyfiken, särskilt som ”ADHD” fullkomligt exploderat som satt diagnos de senaste åren.

Jag blir mer nyfiken på det här, än när ADHD ska beskrivas som en superkraft eller liknande.
Sånt är bara tröttsamt att läsa. Viktor Frisk tog till och med fram en poster för ändamålet.

Reklam:

I morgondagens poddavsnitt av ”Sanning & Konsekvens pratar jag om de 70 första sidorna i Johannas bok. Ris och ros. 😊

67 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

    Jag får fan inte ihop mitt liv med adhd. Håller på riktigt på att kraschar som ensamstående. Sonen på 7 år har kämpat som fan och ska få göra utredning för adhd snart. Kanske är en superkraft om du har lyxen att vara influenser och kunna planera dina dagar hur du vill och har assistenter till allt. Superkraft annars? Verkligen inte.

      Samma här.
      Bipolär och adhd, dotter med kraftig adhd(+ annat)
      Inte tusan är det en superkraft.
      Kämpa och få hjälp som knappt fungerar i vårat fall.
      Nej, så irriterande att höra det är en superkraft när det i verkligheten är en funktionsnedsättning.

      Hade bytt bort min ADHD alla dar i veckan. Förjävlig diagnos.

        Också ensamstående med adhd, lätt autism och med ett barn som med all sannolikhet också har adhd. Så svårt att få ihop livet och känner verkligen inte att det är en superkraft.
        Kan förövrigt rekommendera cherry.adhd på instagram

          Kanske inte ok men undrar bara hur man tänker när man skaffar barn då? Iom att livet blir extra jobbigt då även utan diagnos och att det är ärftligt.. Skulle aldrig våga.

            Jag visste inte om att jag hade adhd när jag skaffa barn. Och jag skaffade barn med världens mest stabila person. Så tillsammans var det ju så mycket enklare. 😅 Sen fick mitt barn även diabetes typ 1 som bebis. Och det finns inte i min släkt.

              Men man känner väl om man har det jobbigt även om det inte finns på papper? Att skaffa barn med en väldigt stabil person som är villig att ta mer än hälften kan också va en bra plan.

                Fast det kanske inte var lika jobbigt och svårt innan barn?
                Saker och ting (och en själv) förändras ju genom livets olika stadier. T.ex. kanske man klarade sig jättebra i skolan som ung, men på universitetet krashar för det är kombon med annat som förändras som gör det ohållbart. Eller just innan barn och efter barn.

                Samt, man vet ju bara sin egen verklighet. Kanske det innan, när det inte kändes så jobbigt, egentligen var rätt jobbigt men man är så van och så länge man ändå precis klarat av vardagen utan större problem så har man avfärdat det jobbiga. Att det först när det inte längre går riktigt som man inser hur länge man egentligen kämpat sönder sig för att bara hålla sig flytande. Men där och då, innan man insåg det, trodde man att det är så livet är bara för alla.

                Ja nu blev ju allt jobbigare att hantera när min son fick diabetes som är en dygnet runt sjukdom plus att han nu fått svårigheter som är extremt jobbiga på senaste 2 åren. Men lätt att döma andra, du har säkert ett liv där du till 100% genomtänkt precis allt? Och skulle såklart släktforska 100 år bakåt för att se vilka sjukdomar som kan vara ärftliga, innan du skaffar barn? 😉

              Åh 😢 känner med dig! Har ett barn med diabetes typ 1 samt svår adhd. Kram!

            Exakt min tanke när jag läste de där kommentarerna.
            ”Jag får inte mitt liv att gå ihop men låt oss skaffa barn och ge en ny människa ett helvete!” Vad fan tänker ni med?

              Förespråkar ni eugenik?

                Förespråkar eget ansvar och tänka efter innan.

                  Vad är eget ansvar? Att man inte får skaffa barn om man själv eller någon i ens familj har nån typ av genetisk sjukdom/tillstånd?

                    Får och får, man får väl tänka efter själv och avgöra.

                    Eget ansvar är ju raka motsatsen till att inte få, dvs att någon annan typ staten bestämmer.

              Tror du det är något man planerar? Jag skaffade barn pga jag ville och trodde jag skulle klara det. Blev lämnad när jag var gravid. Allt blir inte som planerat. Man förstår nog inte exakt hur påfrestande det är förrän man lever i det. Jag kämpar ju för att ge mitt barn ett bra liv och de bästa förutsättningar. Han lever inte ett helvette, jag gör det. På ett sätt som ingen annan än jag kan se/känna/förstå. Sjukt ensamt är det. Men man tar sig igenom det och ingen märker något. Och jag är en bra mamma, trots att det blev som det blev och trots diagnos.

                Bra jobbat, helt säker på att du ger ditt barn det bästa. Tycker att de ADHD-föräldrar jag har i min närhet ger ”för mycket” av sig själva till t ex sina barn. Det du orkar duger gott och ett nej är bra för dig och ditt barn, glöm inte det. Man varken kan eller ska ge allt allt allt.

                ♥️

              Verkar som mina kommentarer bara hamnar i modd men. Jag visste inte att jag hade adhd. Fick den diagnosen när jag var 35. Och fick mitt liv att funka ganska bra innan jag fick barn. Men ett barn med typ 1 diabetes och nu i skolgång med trolig adhd och skilsmässa på det är ju knappast något men vet i förväg.

                ❤️❤️❤️

              Jag är bipolär och jag hanterar mitt liv och föräldraskapet bättre än min ”friska” sambo gör. Kanske för man varit till helvetet och tillbaka så man vet att man inte dör av trötthet osv? Vilket min sambo typ gör.

                Har också varit till helvetet och tillbaka ett antal gånger genom livet. Men ja du har en sambo. Två är alltid lättare än en. Och nej trötthet dödar inte. Men inte sova mer än 2-3 timmar i taget i över 5 års tid sliter 😅 Sen själv adhd på det plus son som har diabetes och troligen adhd och kämpigt. Hade man själv fått hjälp och sonen fått hjälp från tex bup hade det säkert varit lättare.

            För att vi med adhd har inget konsekvenstänk 🤦🏻‍♀️

      Fy helvete INGEN superkraft. Önskar INGET barn eller vuxen detta.

    Är urless på folk som ska tjäna pengar på tjejer och ”systerskap” och urled på alla dessa böcker om hur tjejer ska vara. När kommer Killbibeln? Mansmanualen? Handbok för män med för mycket testosteron?

      Systerskap är fasen det töntigaste ord jag vet. Usch vad jag stör mig på det, haha.

      Ja finns det ingen killbibel eller killmanual, kunde väl behövas.

      Frågan är vad som dessa kvinnor särskiljer som kvinnligt från det allmänmänskliga. Vad jag vet är det hormoner som gör skillnaden. Både i mående i olika åldrar och situationer och hur kvinnor och män ser ut.

    Det här med att hantera sin inre kritiker tycker jag låter bra. Jag är expert på att tänka negativa tankar. Jobbar varje dag med det så har ändå blivit bättre men nya idéer är aldrig fel.

      Finns väl i massor av självhjälpsböcker redan

        Ja, såklart.

    Snark, ADHD är väl inget nytt? Varför skulle det det vara annorlunda att ha ADHD som kvinna än man? Och det finns massor med böcker som ska ”tysta ens inte kritiker”.

      Adhd hos kvinnor ger sig ofta väldigt annorlunda än hos män, därför upptäcks den inte lika ofta och kvinnor bränner istället ut sig själva för att de inte får ihop sina liv och vet inte vad som är fel. Ett tips för bättre förståelse är att läsa boken Från duktig flicka till utbränd kvinna, men de väl också bara sälja…

        Ter*

      Jag är förvisso skittrött på diagnoshysterin men det är ju allmänt känt att adhd ofta yttrar sig annorlunda hos kvinnor än hos män, så ur den aspekten är det väl relevant.

      Det är jättestor skillnad på adhd (även autism) mellan kvinnor och män. Just nu forskas det mycket på hur det ter sig hos kvinnor, just för att det är så annorlunda.

      Kolla upp Lotta Borg Skoglund! Hon pratar väldigt mycket om detta.

    Kommer du recensera Tjejbibeln i bloggen också?

    Ingen diagnos är en superkraft. Om det var det skulle ju diagnosen inte behöva sättas, om det är en superkraft finns det ju inget problem att söka hjälp för?

    Sedan är jag SÅ trött på detta fyrkantiga samhälle där du måste passa in i mallen annars är det tjong-en diagnos.
    Om samhället hade anpassat sig mer efter individer och man kunde få lära sig ett bra yrke utan skola tex, fler lärlingsjobb, fler jobb med flextider, skola med flextider, längre eller kortare skolgång osv osv så hade inte så många behövt sin diagnos på papper.

    Vi borde anpassa samhället efter individer, inte individer efter samhället. Har själv ett barn med diagnos som hade kunnat ha ett jobb och vara jätteduktig på det men det finns ju fasen inget ställe som accepterar honom som han är.

      Normen i Sverige och de flesta andra länder är 18åriga killar eftersom det är värnpliktiga man mätt på sedan den infördes i början av 1900talet. Sedan värnplikten avskaffades 2010 har man inte ens det att gå på så efter det kan det nog spreta hur som helst. Nu finns värnplikt igen för både killar och tjejer och även om det kanske är för kort tid för att vara mätbart över tid så hoppas jag ändå att de börjar mäta hormoner också. 18åriga tjejer har ju inte hormoner som under och efter graviditet och under och efter menopaus men det är alltid något. Hoppas också att de gör skillnad på hormoner utefter om kvinnan har preventivmedel eller inte och utefter vilken sorts hormoner dessa innehåller (de som triggar depression eller de som triggar utbrändhet). DÅ kan de äntligen börja göra skillnad vilka läkemedel och doser som bör rekommenderas.

    Jag tror att det har blandats ihop lite här, eller att folk kallar saker för fel namn. När man har adhd så kan man hamna i sk. hyperfokus. Jag gör det ibland, mer sällan nu med åldern tyvärr. Men under hyperfokus så kan man få hur mycket som helst gjort (så länge ingen stör o bryter fokuset). Det är det närmaste ”superkraft” jag kan tänka mig när det kommer till adhd. När du får hålla på med något du verkligen älskar och/eller tycker är kul, då är det inte mycket som stoppar en, NÄR man är i hyperfokus.
    I övrigt skulle jag väl inte kalla min adhd för någon superkraft. Men jag har gett mig själv många överraskningar under åren, det har varit lite spännande.

    😴

    Jag reagerar på att dom menar att vården brister för kvinnor med ADHD. Jag arbetar varje dag med patienter (majoriteten kvinnor) med ADHD med målet att få vardagen att fungera. Problemet är ju att för mina patienter hjälper det inte med att läsa en bok om hur det är att ha ADHD för dom har redan gjort det. Dom har läst massor! Hur skojsigt den än är skriven behöver dom arbeta aktivt med sina svårigheter och hitta strategier för att få det att fungera. Och det är då dom kommer till mig efter dom läst liknande böcker och inte klarat att strukturera upp det på egen hand. Nu har jag inte läst boken men istället för att mena att dom skriver denna bok då ingen hjälp finns att få typ så kunde dom sett sig runt och sett att det visst finns. Och kanske pushat lite mer för det. Men då kanske dom inte hade kunnat skriva boken?

    Apropå JB så har hon blivit så jäkla smal. Benknotor som sticker ut.

      Vem är JB?

    Det är väldigt vad vi kvinnor behöver handböcker? Och sen att influencers (utan fackkunskap) släpper böcker med råd om allt möjligt, vad är det för trend? Inte fan var det någon som saknade Elvis kokbok, eller Marilyn Monroes tips om hur du lever ditt bästa liv, Michael Jacksons bok om sminktips eller nåt annat. Nu ska folk som mest är bra på att göra reklam och se bra ut på bild släppa biografier vid 30 år ålder eller ge livsråd utifrån noll faktisk kunskap alls. Tjänar de så dåligt på reklamen?

      Ja handböcker låter lite nedvärderande faktiskt…

    Att ha en ADHD diagnos är vanligare än att inte ha någon diagnos alls.
    ADHD är det normala idag. Amfetamin borde vara receptfritt och alla borde få självdiagnostisera sig.

      Dum kommentar

      Nej, 2.8% vuxna har ADHD. Det pratas bara mer om det och många kvinnor har äntligen kunnat få sina diagnoser pga att vården insett att det ser olika ut hos män och kvinnor.

      Herregud så galet

    Efter 17 år som specialpedagog kan jag tala om två saker.

    1. Influencers som säger att de har ADHD har inte ADHD på riktigt.

    2. Riktiga människor som har ADHD kämpar skiten ur sig varje dag. Hatten av till er alla. Det är ni som ska ha talutrymme. Inte låtsasmänniskorna.

      Nog för att det kan finnas saker under ytan som är jobbiga. Men när man sett framgångsrika kändisar i diverse rutor och även kunnat följa deras liv på sociala medier med familj, vänner, hobbys, semestrar, resor osv dvs ett normalt strukturerat liv och dessutom har framgångsrika karriärer så känns det lite löjligt när de nämner (bra exempel faktiskt) tvättberget.

        Precis, vem har INTE ett tvättberg hemma liksom?

      Jag fascineras av människor (med påstådd ADHD) som kraschar efter att de fått barn, för mig har mycket i livet fallerat redan i yngre dagar. Depressioner, social ångest, energilöshet etc uppstod redan i tonåren. Jag var annorlunda och kände det redan som mycket liten.

        De här verkar ju ha fått sin diagnos i åldern då klimakteriebesvär brukar börja. Ok att man kanske inte visste vad ens problem var för 30-40 år sen men om de haft problem hela livet så borde väl någon ha tänkt tanken för sådär 10 år sen att det skulle kunna vara adhd.

          Jag har alltid känt att det är ”något” med mig sen jag var iaf 7 år, så långt jag minns att problemen började. Men är ju en jävla djungel att hitta rätt i vården, seriösa personer som vet hur de kan hjälpa. Själv kan man ju bara vara förvirrad till allt. Sen känns det iaf i mitt fall som att adhd ofta missas. Kanske för jag utåt sett varit fungerande i perioder.

          Klimakteriebesvär OCH preventivmedel = hormoner i kaos i vissa fall

            Liksom könsmogenhet + preventivmedel, både könsmognad och preventivmedel sätter in allt tidigare, allt snack om genetik är bevisligen bullshit och man MÅSTE börja titta mer på vilka triggers som finns i maten och miljön. Och då alltså halvfabrikaten.

        EXAKT det här!! Tack!

      Även fast de är utredda?

        De betalar väl för sin diagnos, så de får väl ”det de vill ha”.

          Fast nej, så funkar det inte.

    Otroligt många kändisar som blir diagnostiserade med ADHA som vuxna, jag är tveksam till det och känner tyvärr att det har blivit en ”grej” att dom ska vara speciella. Det är respektlöst mot de som verkligen har ADHD och kämpar varje dag, att säga att det är en cool superkraft som gör att jag har skrivit filmer skrivit böcker blivit sångerska mm mm när väldigt många med ADHD kämpar för att få en vanlig vardag att gå ihop.

    Kanske värt att läsa , eller varför inte skapa stabilitet i det egna livet?
    Vi hart alla möjligt kombinationer här som vi hanterar dagligen.

    ”Mediciner? Det gör mig onekligen nyfiken…” – visst vet du att det finns adhd-mediciner?

    Fö helt crazy att folk helt utan kunskap ska uttala sig tvärsäkert om adhd och vem som har diagnos eller inte i kommentarsfältet, blir så otroligt TRÖTT på det. Läs på eller håll käft bara.

    Väntar vackert på den dagen en karl skriver en bok om sina superkrafter med adhd eller andra diagnoser och hur de får ihop livspusslet för allt och alla, med livsglädje och humor 🤔😏

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.