Felicia Torpman skriver debatt om svensk psykiatri
"Regeringen har detta högt prioriterat och för att nå dit vi vill kan vi inte låta ett regeringsskifte ske efter valet den 11 september". - Foto: Privat och Johan Nilsson/TT

En stark välfärd är det enda som kan rädda svensk psykiatri

DEBATT: ​​"Man kan önska att jag var ett undantagsfall. Men jag är vuxen nu och med åren har jag träffat alldeles för många människor med liknande berättelser. Berättelser om en psykiatri som inte fungerar. Det är inte värdigt ett land som Sverige", skriver debattören och socialdemokraten Felicia Torpman.


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

När jag var nio år blev jag sjuk. Jag mådde väldigt dåligt psykiskt och saker som jag tidigare klarat av per automatik gick plötsligt inte. Det gick så långt att jag slutade äta. Man kunde ju sätta i halsen och dö. Min mamma kontaktade barn- och ungdomspsykiatrin.

Efter mycket om och men fick jag komma dit men någon hjälp kunde vi fortfarande bara drömma om. 

Det psykiatrin gjorde var att sjukskriva mig en termin. Utan någon förklaring, utan någon utredning till vad som låg bakom min extrema dödsångest, mina tvång, depressiva tankar, koncentrationssvårigheter, vredesutbrott och separationsångest.

Nej, en sjukskrivning och sedan skulle allt bli bra. Så där var lilla jag, endast nio år och sjukskriven från skolan, utan någon plan framåt, helt utan någon hjälp. Man kan önska att jag var ett undantagsfall. Men jag är vuxen nu och med åren har jag träffat alldeles för många människor med liknande berättelser. Berättelser om en psykiatri som inte fungerar.

Det är inte värdigt ett land som Sverige. 

Jag blir faktiskt riktigt förbannad. Jag blir förbannad för jag vet hur det går när psykiatrin inte fungerar. Jag var hela 20 år gammal när jag blev erbjuden att göra en utredning. Jag är en smart tjej med en intelligens över genomsnittet. Men jag har också många svårigheter och ett flertal diagnoser som ställt till det för mig genom livet. 

Nästan hela mitt vuxna liv har jag bott på olika boenden och behandlingshem eller så har jag varit inlagd på Säters sjukhus, då oftast enligt LPT, lagen om psykiatrisk tvångsvård. Det är så det blir när människor inte får rätt hjälp från början.

Läs även: Jag är klar med allt hat – därför lämnade jag SD

När jag år 2014 fick ÖPT, öppen psykiatrisk tvångsvård, placerade socialtjänsten mig på ett behandlingshem för stroke-patienter. Hade jag haft någon stroke? Nej. Mina problem? Bland annat självskadebeteende och impulsivitet till följd av mina olika diagnoser. 

I två år blev jag tvingad till att bo på detta hem. Om jag rymde därifrån kom polisen och körde mig tillbaka – jag fick inte lämna behandlingshemmet, jag hade ju tvångsvård. Jag hade tvångsvård – men den så kallade vård jag fick var kuratorsamtal 45 minuter var tredje vecka. Personalen hade inte förmåga eller kunskap till att hjälpa och behandla mig. De var ju vana med att jobba med stroke-patienter. 

Det är ett exempel på alla felplaceringar som drabbat mig. Placeringar som kostat kommunen och svenska skattebetalare extremt mycket pengar – men som för mig bara förvärrat situationen. 

Psykisk ohälsa ökar och det är en viktig samhällsutmaning att få till en förändring. Till exempel måste vårdköerna till psykiatrin kortas och elevhälsan stärkas. Vi måste även kämpa för en stark suicidprevention, för att nämna några saker.

Regeringen har detta högt prioriterat och för att nå dit vi vill kan vi inte låta ett regeringsskifte ske efter valet den 11 september. Om vi drastiskt vill minska antalet självmord, om vi vill att svårt sjuka barn ska få hjälp i tid, om vi vill att människor ska få rätt hjälp, vad ska vi satsa på då?

Svaret är välfärd. Vi måste satsa på välfärden - inte sänka skatterna för de som tjänar mest. 

Felicia Torpman, en aktiv medlem i Socialdemokraterna.

Vill du också skriva en debattartikel? Skicka den till tips@nyheter24.se!

/
/
Senaste nytt

"Jag körde rattfull med ena dottern i bilen"

13 Dec 2022, 11:12

En stark välfärd är det enda som kan rädda svensk psykiatri

10 Sep 2022, 18:41
DEBATT: ​​"Man kan önska att jag var ett undantagsfall. Men jag är vuxen nu och med åren har jag träffat alldeles för många människor med liknande berättelser. Berättelser om en psykiatri som inte fungerar. Det är inte värdigt ett land som Sverige", skriver debattören och socialdemokraten Felicia Torpman.

DEBATT: "Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar"

8 Sep 2022, 15:20
"Regeringen pratar gärna om sin feminism, men satsningar på kvinnosjukdomar lyser med sin frånvaro. Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar och öronmärker resurser till forskning om kvinnosjukdomar", skriver Elisabeth Svantesson (M) och Matilda Ekeblad (MUF).

Därför går jag, Bränsleupprorets ledare, med i Moderaterna: "Arbetar hårdast"

5 Sep 2022, 15:34
"Redan innan Rysslands invasion av Ukraina hade Sverige världens dyraste diesel. Vi har i år sett bränslepriserna slå nya skyhöga rekord. Det finns ett parti som jag menar gör mest för att motverka detta, som arbetar hårdast för att priset ska sänkas", skriver Bränsleupprorets ledare Peder Blohm Bokenhielm.

Kan vi en gång för alla sluta klaga på skatten?

10 Jun 2022, 15:24
DEBATT. "Du som klagar. Du har säkert ett välbetalt jobb. Kanske betalar du mer i skatt än grannen. Men vet du? Det är inget straff. I grunden är skatter något fint. När det går till rätt saker", skriver debattören Felicia Torpman.

Sophie, 13, sätter ner foten: "Hjälp mig att befria försöksdjuren!"

2 Jun 2022, 09:47
INSÄNDARE: "Tänk att vara detta djur som används för att ta fram hudvård till människan, att lida och leva helt i motsats till sin instinkt", skriver Sophie Piper, 13.