Martin Ådahl, chefsekonom hos Centerpartiet
Martin Ådahl, chefsekonom hos Centerpartiet

Martin Ådahl (C): "Det europeiska främlingshatet skadar det EU vi byggt upp"

DEBATT. Centerpartiets chefekonom Martin Ådahl varnar för det främlingshat som tycks frodas under ytan inom EU. I Schweiz är det främlingsfientliga SVP, i Frankrike Front National, och i Sverige är det SD.


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Bakgrunden

Den 25 maj är det val till Europaparlamentet, och som det ser ut just nu kommer Sverigedemokraterna att få mandat i EU. SD finns representerade i riksdag, kommun och landsting, men har fortfarande inga platser i EU-parlamentet.

Som nästan varje svensk vet så lever vårt land högt på vårexportindustri. Även företag på de allra minsta svenska orter exporterar överhela Europa och världen. Totalt utgör exporten hälften av Sveriges BNP. Vi harockså vant oss vid att röra oss fritt i Europa utan gränskontroller ochbyråkrati, alltfler ungdomar jobbar och studerar under en period av sitt liv iEuropa.

Allt detta har vi tagit för givet i Sverige sedan många årtillbaka. Men det är dags att inse att vår export och våra ungdomars frihet attröra sig, inte längre går säkra i en värld där nationalistiska krafter växersig allt starkare.

I helgen röstade Schweiz med extremt knapp majoritet i enfolkomröstning för att begränsa den fria rörligheten med EU. Landet ska rivaupp sitt mycket gynnsamma avtal med EU och börja kvotera antalet tyskar,fransmän, italienare, och svenskar som får arbeta i landet.

Omröstningen är ett bevis för att främlingshat kan frodasäven utan några ekonomiska problem i botten. Schweiz har idag rekordlågarbetslöshet, högt välstånd, låga skatter och en stark ekonomi. Mycket av dennarikedom beror på de hundratusentals EU-invandrare, i snitt mer välutbildade änschweizarna själva, som varje år pendlar in till eller flyttat till Schweiz.Dessutom går 56 procent av Schweiz export till EU, motsvarande nästan 10 000miljarder kronor, helt avgörande för landets välstånd. Precis som i Sverige ärmånga flaggskeppsföretag i Schweiz, som t ex Nestlé, grundade av invandrare.

Schweiz är ett land som har allt att förlora och inget attvinna på att begränsa den fria rörligheten med EU och riva upp EU-avtalen, vilketschweiziskt näringsliv också desperat varnat för.

Men främlingsfientliga SVP, som nått den maktställning i Schweizsom SD drömmer om i Sverige, har piskat upp en stämning där alla rationellaargument drunknat. Att det alltid går att hitta svarta får, bara man ansträngersig, illustreras av hetskampanjen mot tyska invandrare (Ja du läste rätt, tyska.Du vet dessa lata, opålitliga tyskar…).

Nu står Schweiz inför den uppenbar risken att tvingas rivaupp hela avtalet med EU. De hundratusentals schweizare som vant sig vid attvarje dag fritt korsa gränsen till EU vet inte vad som väntar. Schweiziskaexportföretag oroar sig för framtiden, några talar redan om att flytta övergränsen om folkomröstningsresultatet omsätts i verkliga beslut.

Men det kan aldrig hända i Sverige. Eller?

Ett svenskt parti jublade över Schweiz omröstning:Sverigedemokraterna. SD vill på allvar riva Sveriges medlemskap i EU, begränsafriheten att röra sig över gränserna och skjuta svensk ekonomi i foten ännu mermassivt än SVP gjort för Schweiz.

Om SD vinner platser i EU-valet i maj kommer deras valdadessutom fylla på den växande ”bruna bänken” i EU-parlamentet: Marine Le PensFront National, Gert Wilders ”Frihetsparti”, FPÖ i Österrike, Sannfinländarna,Dansk folkeparti, Vlaams Belang i Belgien, Ataka i Bulgarien, Gyllene Gryning iGrekland, Jobbik i Ungern – listan kan göras lång över växande partier med enbrun agenda i Europa. Partier som likt SD har en historia av uniformer ochnynazistiska anknytningar. Tillsammans kan de högerextrema växa till över entiondel av EU-parlamentets platser med verklig makt att begränsa frihandeln,exportmöjligheter, fri rörlighet i Europa, demokrati och mänskliga rättigheter.SDs röster kommer ge dessa krafter makt på marginalen.

Sedan kan vi vara hur kritiska som helst mot EU-byråkratin,mot euron, mot regleringar av snuset och annat. Centerpartiet vill ha bortmycket av den centraliseringen i EU, inte införa euron och istället stärkamiljöpolitiken och frihandeln. Men röstar man på SD och deras vänner på den”bruna bänken” så börjar EU:s friheter brytas ned och med dem grunden för vårtvälstånd.

Martin Ådahl,chefekonom, Centerpartiet

/
/
EU
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Är du orolig att SD ska komma in i EU-parlamentet?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.
Senaste nytt

"Jag körde rattfull med ena dottern i bilen"

13 Dec 2022, 11:12

En stark välfärd är det enda som kan rädda svensk psykiatri

10 Sep 2022, 18:41
DEBATT: ​​"Man kan önska att jag var ett undantagsfall. Men jag är vuxen nu och med åren har jag träffat alldeles för många människor med liknande berättelser. Berättelser om en psykiatri som inte fungerar. Det är inte värdigt ett land som Sverige", skriver debattören och socialdemokraten Felicia Torpman.

DEBATT: "Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar"

8 Sep 2022, 15:20
"Regeringen pratar gärna om sin feminism, men satsningar på kvinnosjukdomar lyser med sin frånvaro. Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar och öronmärker resurser till forskning om kvinnosjukdomar", skriver Elisabeth Svantesson (M) och Matilda Ekeblad (MUF).

Därför går jag, Bränsleupprorets ledare, med i Moderaterna: "Arbetar hårdast"

5 Sep 2022, 15:34
"Redan innan Rysslands invasion av Ukraina hade Sverige världens dyraste diesel. Vi har i år sett bränslepriserna slå nya skyhöga rekord. Det finns ett parti som jag menar gör mest för att motverka detta, som arbetar hårdast för att priset ska sänkas", skriver Bränsleupprorets ledare Peder Blohm Bokenhielm.

Kan vi en gång för alla sluta klaga på skatten?

10 Jun 2022, 15:24
DEBATT. "Du som klagar. Du har säkert ett välbetalt jobb. Kanske betalar du mer i skatt än grannen. Men vet du? Det är inget straff. I grunden är skatter något fint. När det går till rätt saker", skriver debattören Felicia Torpman.

Sophie, 13, sätter ner foten: "Hjälp mig att befria försöksdjuren!"

2 Jun 2022, 09:47
INSÄNDARE: "Tänk att vara detta djur som används för att ta fram hudvård till människan, att lida och leva helt i motsats till sin instinkt", skriver Sophie Piper, 13.