Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Hillevi Larsson (S): "Det krävs en översyn av hela kreditmarknaden"

1 av 1

TT NYHETSBYRÅN

Debatt | 19/02/2014 10:00

DEBATT. Hillevi Larsson, riksdagsledamot för Socialdemokraterna, skriver om att vi måste hjälpa de överskuldsatta.

Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

400 000 människor i Sverige är överskuldsatta. Till detkommer de berörda familjerna runt omkring. Väldigt många får sina livförstörda.

Det finns en myt om att folk hamnar i skuldfällan främst pågrund av överkonsumtion, en myt som späs på av TV-programmet Lyxfällan. Menforskningen visar att de vanligaste orsakerna till överskuldsättning är att mandrabbas av olycka på olika sätt i sitt liv: till exempel genom arbetslöshet,sjukdom, konkurs, separationer eller dödsfall i familjen. Det är i första handde som inte har marginaler som drabbas av överskuldsättning, intehöginkomsttagare.

Räntor på flera hundra eller flera tusen procent är vanligt.Till det kommer straffavgifter. Även en liten skuld växer därmed snabbt. Mångaav de överskuldsatta har betalat sin skuld många gånger om, men eftersom räntanär så hög kommer de aldrig ner till att betala själva skulden. De betalaristället ockerräntor år ut och år in.

Inkassobolag tjänar inte bara pengar på indrivning utan ävenhandel med skulder. Skulderna preskriberas till slut, men det är möjligt attköpa upp en gammal skuld och göra den levande igen, vilket innebär att man kanjaga människor livet ut. Finland har infört absolut preskription, en tidsgränsefter vilken man inte längre kan återuppliva en skuld. Då blir den skuldsatteäntligen bli fri!

Det kan idag gå snabbt att hamna hos kronofogden och har manväl fått en betalningsanmärkning ligger den kvar i 3 år. Den utsatte kan få problematt hyra lägenhet, teckna telefonabonnemang, får dyrare försäkringspremier ochkan inte delbetala medicin på apoteket, bland annat.

Rimligtvis borde betalningsanmärkningen tas bort urregistret direkt när skulden är betald. Den som betalat sin skuld ska intestraffas i upp till tre år efteråt, det är både kontraproduktivt ochomänskligt.

Många som tar snabblån med ockerräntor är redanöverskuldsatta, de tar dessa lån som en desperat åtgärd för att betala räntorpå befintliga lån eller för att köpa mat och klara hyran i slutet av månaden.Därmed hamnar de i klorna på skrupelfria företag och sjunker än djupare iskuldfällan. Snabblån som beviljas till redan överskuldsatta borde avskrivas!

Vi lever idag i ett kreditsamhälle. Trots det finns det fåregleringar som skyddar låntagarna mot orimliga villkor från kreditföretag ochinkassobolag. Långivarna har närmast obegränsade möjligheter att jaga deöverskuldsatta, i värsta fall livet ut.

Det krävs en översyn av hela kreditmarknaden för att kommaåt avarterna! 

Hillevi Larsson, riksdagsledamot för Socialdemokraterna

Håller du med om att överskuldsättning är ett problem?