1 av 2
Carl Kling
2 av 2
Carl Kling

"Det behövs fler unga i politiken"

Carl Kling, Vice-ordförande för Liberala Ungdomsförbundet Sydnärke, skriver att det behövs fler unga i politiken.


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Den 14 april 2013 är ett datum som jag alltid kommer att minnas och bära med mig. Den 14 april är nämligen det datum då jag bestämde mig för att gå med i ett ungdomsförbund och bli aktiv och engagerad inom politiken. Jag gick med i Liberala Ungdomsförbundet.

Jag började gilla själva konceptet, att vara engagerad och vara med och förändra, mer och mer. Efter att varit medlem i endast några få veckor gick jag med i Liberala Ungdomsförbundets moderparti, Folkpartiet. Det dröjde inte lång tid innan jag såg att det var en brist på unga i politiken. Detta är ett problem - ett problem som måste åtgärdas.

Jag har länge haft ett intresse för samhällsfrågor och inte minst partipolitiken men det dröjde länge innan jag faktiskt började engagera mig. Anledningen till att jag tog steget och blev aktiv i ett ungdomsförbund och parti var för att jag blev trött på hur liten påverkan jag, som dåvarande 16-åring hade. Jag tyckte och ville mycket, men jag var högst begränsad eftersom min röst inte hördes.

Innan jag blev aktiv och började delta på möten och aktiviteter så var politik något som vuxna höll på med. Att se politik genom mina ögon som 14-åring var som att kolla på en svartvit film från 1960-talet – grått och tråkigt. Politik är verkligen inte grått och tråkigt, politik handlar inte om att bära peruk och slå klubban i bordet. Politik handlar om att göra sin värdefulla röst hörd och visa vad man står för.

Att vara aktiv i ett ungdomsförbund är något som jag finner massor av glädje i och rekommenderar till alla ungdomar. I ett ungdomsförbund krävs det inte att du vet vem som var Sveriges utrikesminister på slutet av 70-talet. Det räcker att du har åsikter så kommer du att få tillgång till den kunskap du behöver för att utveckla dem och göra dem partipolitiska. Som aktiv ungdomspolitiker så kan jag intyga att politiken bara inte handlar om att gå på möten och att arbeta för ett mer personligt samhälle – det är också otroligt kul på andra sätt. I Liberala Ungdomsförbundet Sydnärke har vi till exempel under ett flertal tillfällen bokat in en eftermiddag/kväll för att bara umgås, utan att prata politik. Vi har även spelat en fotbollsmatch mot Moderata Ungdomsförbundet i Kumla.

Jag vill avrunda detta med att säga att politik är kul, politik är något som alla borde testa på att engagera sig inom. Är du sugen på att testa på och lära dig mer om politik och dess enorma påverkan på samhället? Tveka då inte att läsa igenom partiernas ideologier och hitta det rätta. Ungdomsförbund är en utmärkt inkörsport till partipolitiken. I dag så består Liberala Ungdomsförbundet Sydnärke av drygt 50 aktiva ungdomar. Mitt tips till er, engagera er. Ni kommer få så otroligt mycket tillbaks och ha riktigt kul på vägen. 14 april 2013 är för mig ett viktigt datum – vilket blir ditt?

Carl Kling, Vice-ordförande i Liberala Ungdomsförbundet Sydnärke

/
/
Luf
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Behövs det fler unga inom politiken?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.
Senaste nytt

"Jag körde rattfull med ena dottern i bilen"

13 Dec 2022, 11:12

En stark välfärd är det enda som kan rädda svensk psykiatri

10 Sep 2022, 18:41
DEBATT: ​​"Man kan önska att jag var ett undantagsfall. Men jag är vuxen nu och med åren har jag träffat alldeles för många människor med liknande berättelser. Berättelser om en psykiatri som inte fungerar. Det är inte värdigt ett land som Sverige", skriver debattören och socialdemokraten Felicia Torpman.

DEBATT: "Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar"

8 Sep 2022, 15:20
"Regeringen pratar gärna om sin feminism, men satsningar på kvinnosjukdomar lyser med sin frånvaro. Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar och öronmärker resurser till forskning om kvinnosjukdomar", skriver Elisabeth Svantesson (M) och Matilda Ekeblad (MUF).

Därför går jag, Bränsleupprorets ledare, med i Moderaterna: "Arbetar hårdast"

5 Sep 2022, 15:34
"Redan innan Rysslands invasion av Ukraina hade Sverige världens dyraste diesel. Vi har i år sett bränslepriserna slå nya skyhöga rekord. Det finns ett parti som jag menar gör mest för att motverka detta, som arbetar hårdast för att priset ska sänkas", skriver Bränsleupprorets ledare Peder Blohm Bokenhielm.

Kan vi en gång för alla sluta klaga på skatten?

10 Jun 2022, 15:24
DEBATT. "Du som klagar. Du har säkert ett välbetalt jobb. Kanske betalar du mer i skatt än grannen. Men vet du? Det är inget straff. I grunden är skatter något fint. När det går till rätt saker", skriver debattören Felicia Torpman.

Sophie, 13, sätter ner foten: "Hjälp mig att befria försöksdjuren!"

2 Jun 2022, 09:47
INSÄNDARE: "Tänk att vara detta djur som används för att ta fram hudvård till människan, att lida och leva helt i motsats till sin instinkt", skriver Sophie Piper, 13.