Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

"Det behövs fler unga i politiken"

1 av 2

Carl Kling
2 av 2

Carl Kling

Debatt | 22/02/2014 10:00

Carl Kling, Vice-ordförande för Liberala Ungdomsförbundet Sydnärke, skriver att det behövs fler unga i politiken.

Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Den 14 april 2013 är ett datum som jag alltid kommer att minnas och bära med mig. Den 14 april är nämligen det datum då jag bestämde mig för att gå med i ett ungdomsförbund och bli aktiv och engagerad inom politiken. Jag gick med i Liberala Ungdomsförbundet.

Jag började gilla själva konceptet, att vara engagerad och vara med och förändra, mer och mer. Efter att varit medlem i endast några få veckor gick jag med i Liberala Ungdomsförbundets moderparti, Folkpartiet. Det dröjde inte lång tid innan jag såg att det var en brist på unga i politiken. Detta är ett problem - ett problem som måste åtgärdas.

Jag har länge haft ett intresse för samhällsfrågor och inte minst partipolitiken men det dröjde länge innan jag faktiskt började engagera mig. Anledningen till att jag tog steget och blev aktiv i ett ungdomsförbund och parti var för att jag blev trött på hur liten påverkan jag, som dåvarande 16-åring hade. Jag tyckte och ville mycket, men jag var högst begränsad eftersom min röst inte hördes.

Innan jag blev aktiv och började delta på möten och aktiviteter så var politik något som vuxna höll på med. Att se politik genom mina ögon som 14-åring var som att kolla på en svartvit film från 1960-talet – grått och tråkigt. Politik är verkligen inte grått och tråkigt, politik handlar inte om att bära peruk och slå klubban i bordet. Politik handlar om att göra sin värdefulla röst hörd och visa vad man står för.

Att vara aktiv i ett ungdomsförbund är något som jag finner massor av glädje i och rekommenderar till alla ungdomar. I ett ungdomsförbund krävs det inte att du vet vem som var Sveriges utrikesminister på slutet av 70-talet. Det räcker att du har åsikter så kommer du att få tillgång till den kunskap du behöver för att utveckla dem och göra dem partipolitiska. Som aktiv ungdomspolitiker så kan jag intyga att politiken bara inte handlar om att gå på möten och att arbeta för ett mer personligt samhälle – det är också otroligt kul på andra sätt. I Liberala Ungdomsförbundet Sydnärke har vi till exempel under ett flertal tillfällen bokat in en eftermiddag/kväll för att bara umgås, utan att prata politik. Vi har även spelat en fotbollsmatch mot Moderata Ungdomsförbundet i Kumla.

Jag vill avrunda detta med att säga att politik är kul, politik är något som alla borde testa på att engagera sig inom. Är du sugen på att testa på och lära dig mer om politik och dess enorma påverkan på samhället? Tveka då inte att läsa igenom partiernas ideologier och hitta det rätta. Ungdomsförbund är en utmärkt inkörsport till partipolitiken. I dag så består Liberala Ungdomsförbundet Sydnärke av drygt 50 aktiva ungdomar. Mitt tips till er, engagera er. Ni kommer få så otroligt mycket tillbaks och ha riktigt kul på vägen. 14 april 2013 är för mig ett viktigt datum – vilket blir ditt?

Carl Kling, Vice-ordförande i Liberala Ungdomsförbundet Sydnärke

Behövs det fler unga inom politiken?