David Lindén
David Lindén

Replik: "Elitism gynnar inte antirasismen"

David Lindén, historiker, skriver en replik på den debattartikel om vita antirasister som Nyheter24 publicerade i går.


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Debatten

Den här texten är en replik på den text av Jorge Londoño, vice förbundsordförande Rädda Barnens Ungdomsförbund, som Nyheter24 publicerade i går. Den debattartikeln kan du läsa här.

Jorge Londoño vill i en debattartikel här på Nyheter24 göra sig till talesman för så kallade ”rasifierade antirasister”. För dem som inte vet är begreppet rasifierad nymarxistsvenska för färgad och direktimporterat från Usa, och då jag är både färgad och antirasist ser jag mig nödgad att kommentera. Ty Londoños artikel slår rekord i både översitteri och - faktiskt - i rasistisk retorik, vilket är sorgligt.

Londoño ondgör sig över att det finns människor som vill skilja på fakta och upplevelser. Bara för att man själv känner att det är på ett visst sätt betyder det inte att det är en sanning som kan appliceras på alla andra. Rasism och diskriminering kan exempelvis studeras rent akademiskt och då kan det vara nyttigt att ”gå en kurs i ämnet”, som Londoño föraktfullt uttrycker det.  

Därför blir det direkt kontraproduktivt att se sin hudfärg som grund för en heltäckande analys. Så när han sedan hänvisar till ”oss som kampen egentligen handlar om” undrar jag varför jag inte har tillfrågats? Om vi, som Londoño förespråkar, skall utgå ifrån graden av ickevithet som någon sorts godhetskriterium, torde jag med mitt indiska ursprung vara betydligt mer värdig representant än Londoño. Eller så kanske alla som verkligen vill motverka rasism bör inse att det ultimata målet är färgblindhet och inte att glorifiera pigment?  

Att det skulle vara nödvändigt med ”separatism” inom den antirasistiska rörelsen är därför en regelrätt lögn. För det som man i stället behöver är ödmjuk och enighet. Om man är saker på sin sak kan man lyssna på sina kritiker och enas kring samma mål. Det var vad anti-apartheidkämparna i Sydafrika och medborgarrättsrörelsen i USA gjorde. Men det var när separatister som Londoño sökte ställa folk mot varandra som dessa rörelser började krackelera.

På det hela taget påminner debattartikeln om något som 1970-talet extremistvänster kunde ha skrivit. Den anads elitism och förakt mot dem som inte är ”lika upplysta”. Som antirasist finner jag den rent ut sagt ovärdig.  Men förhoppningsvis påverkar Londoños tankar inte hans arbete för Rädda Barnens Ungdomsförbund.

David LindénFödd i Indien, svensk och historiker 

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med David Lindén?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.
Senaste nytt

"Jag körde rattfull med ena dottern i bilen"

13 Dec 2022, 11:12

En stark välfärd är det enda som kan rädda svensk psykiatri

10 Sep 2022, 18:41
DEBATT: ​​"Man kan önska att jag var ett undantagsfall. Men jag är vuxen nu och med åren har jag träffat alldeles för många människor med liknande berättelser. Berättelser om en psykiatri som inte fungerar. Det är inte värdigt ett land som Sverige", skriver debattören och socialdemokraten Felicia Torpman.

DEBATT: "Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar"

8 Sep 2022, 15:20
"Regeringen pratar gärna om sin feminism, men satsningar på kvinnosjukdomar lyser med sin frånvaro. Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar och öronmärker resurser till forskning om kvinnosjukdomar", skriver Elisabeth Svantesson (M) och Matilda Ekeblad (MUF).

Därför går jag, Bränsleupprorets ledare, med i Moderaterna: "Arbetar hårdast"

5 Sep 2022, 15:34
"Redan innan Rysslands invasion av Ukraina hade Sverige världens dyraste diesel. Vi har i år sett bränslepriserna slå nya skyhöga rekord. Det finns ett parti som jag menar gör mest för att motverka detta, som arbetar hårdast för att priset ska sänkas", skriver Bränsleupprorets ledare Peder Blohm Bokenhielm.

Kan vi en gång för alla sluta klaga på skatten?

10 Jun 2022, 15:24
DEBATT. "Du som klagar. Du har säkert ett välbetalt jobb. Kanske betalar du mer i skatt än grannen. Men vet du? Det är inget straff. I grunden är skatter något fint. När det går till rätt saker", skriver debattören Felicia Torpman.

Sophie, 13, sätter ner foten: "Hjälp mig att befria försöksdjuren!"

2 Jun 2022, 09:47
INSÄNDARE: "Tänk att vara detta djur som används för att ta fram hudvård till människan, att lida och leva helt i motsats till sin instinkt", skriver Sophie Piper, 13.