Söndag 1 Aug
Stockholm

Kent Persson (M): "Socialdemokraterna saknar fortfarande finansiering"

Kent Persson, partisekreterare för Moderaterna
Kent Persson, partisekreterare för Moderaterna. Foto: JESSICA GOW / SCANPIX

Kent Persson, partisekreterare för Moderaterna, skriver om att Socialdemokraternas förslag saknar finansiering.

Kommentera (2)
Kopiera länk
Dela
Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Läs mer

Den utdragna lågkonjunkturen i Sverige är på väg att vända. Vi ser ljusglimtar av en konjunkturuppgång och under kommande år förväntas sysselsättningen att öka. En ny fas i ekonomin kräver också en omställning av finanspolitiken. I tider av ekonomiska oroligheter har det varit nödvändigt att stötta ekonomi och jobb. Men i takt med att Sveriges tillväxt ökar avtar behovet av att stimulera ekonomin. Vi måste istället skapa stabilitet och överskott i de offentliga finanserna för att stärka skyddsvallarna inför en eventuell ny finanskris.

När finanspolitiken går in i en ny fas måste våra jobb- och utbildningsreformer finansieras krona för krona. Detta kommer att ske genom utgiftsminskningar och vissa skattehöjningar, det handlar framförallt om att motverka skattefusk och skatteplanering samt höja vissa punktskatter.

Vi är tydliga med att jobben är vår viktigaste fråga. Genom skattelättnader på arbete har Nya Moderaterna tillsammans med Alliansen stärkt drivkrafter till jobb och ökat möjligheter för företagen att anställa. Det är därför inte aktuellt med några skattehöjningar på jobben. Här ligger valets viktigaste konflikt då Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet vill gå fram med kraftiga skattehöjningar som skulle slå hårt mot jobb och tillväxt.

Socialdemokraterna vägrar ge besked i regeringsfrågan, fastän man kommer att vara beroende av Vänsterpartiet och Miljöpartiet för att kunna bilda regering. Beroende på hur många av MP: s och V:s krav S är beredda att gå till mötes, kommer det att innebära en skattechock mot jobb och företagande i storleksordningen 30-75 miljarder kronor.

Men det är inte bara i regeringsfrågan som beskeden från Socialdemokraterna uteblir. Stefan Löfven och Magdalena Andersson har inte ens gett tydliga besked om hur deras egen politik ser ut. I deras budgetalternativ saknas närmare 11 miljarder kronor för att finansiera deras tänkta återgång från arbetslinjen till bidragslinjen.

Nya Moderaterna tillsammans med Alliansen tar ansvar för Sverige och är det enda regeringsalternativet som presenterar en ansvarsfull ekonomisk politik. I tider av ekonomisk orolighet i omvärlden har Alliansregeringen lyckats stärka svensk ekonomi och i dag är Sverige ett av de länder i EU som har de starkaste offentliga finanserna. Mot detta står Socialdemokraterna som vill återgå till bidragslinjen med kraftigt utbyggda ersättnings- och transfereringssystem som de dessutom saknar finansiering för. Nya Moderaterna står för en politik för fler jobb. Vi vill fortsätta att stärka arbetskraften genom utbildningssatsningar, och detta kommer att finansieras krona för krona. Vi är övertygade om att ett bra Sverige kan bli bättre för alla människor behövs i byggandet av ett bättre Sverige.

Kent Persson
Partisekreterare (M)

Kommentera (2)
Kopiera länk
Dela