Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Debattör: "Ge inte Putin samma möjlighet som man gav Stalin"

1 av 1

Ap

Debatt | 03/03/2014 16:47

Debattören och studenten Telason Getachew skriver om vad historien kan lära oss när det kommer till hur vi bör hantera Rysslands agerande mot Ukraina.

Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Jag fick i dag frågan ”internationella institutioner nu saknar betydelse?”. Vadfrågeställaren vill ha svar på är om FN, EU, Nato eller andra likartadeinternationella institutioner egentligen har någon relevans. Frågan var ställdi kontext till den konflikt som nu pågår för fult i Östeuropa mellan Ukrainaoch Putin.

Efter det långa folkliga missnöjet med Ukrainas nu flyende president, somefterlysts för massmord på 90 demonstranter, Victor Yanukovych, hotar nu Vladimir Putin och Ryssland medkrigsåtgärder mot Ukraina. Argumenten för denna aggressivitet ifrånPutin känns igen ifrån historien och det är inte svårt att inte göraparalleller till 1930-talets Europa som hotades av Hitler Nazityskland. 

Precis som nu och då är det en auktoritärnation med en karismatisk ledare med sinne för uppstyltade evenemang ocheftersträvan att bygga en personkult kring sig själv som hotar freden i Europaoch kanske möjligen världsfreden.

Med önskan om att utöka sitt territorium harRyssland med Putin i rodret under senaste decenniet uppvisat oroväckandebeteende. Man har använt sin stora tillgång till gas som ett vapen för att fåsina grannländer att inte närma sig Europeiska Unionen. Man har visat upp sinamilitära muskler genom att inskränka på andra suveräne länders luftrum, blandannat mot Sverige, och talat om för Finland att det inte är en god idé att gåmed i Nato.

Man blanda sig i den interna konflikten sompågick i suveräna Georgien under 2008 med argument som liknar de som Hitler hadenär han ville inkorporera det självständiga Tjeckoslovakien med Nazityskland.Och man har under en lång tid ”terroriserat” och lagt sig i Ukrainas inreangelägenheter, kolumnen nådes när rysk militär intog den Ukrainske delen avKrim, en historisk strategisk plats för alla aktörer som befästat områden kringKrim.

I kontext till denna händelseutveckling kanman fråga sig följande: saknar internationellainstitutioner betydelse nu? 

Jag skulle bestämt hävda att så inte ärfallet, utan det är nu i detta läge som internationellainstitutioner har en betydelse. Det är just för att undvika dessa tillfällensom internationella institutioner har byggts upp. För att hindra att konflikterav typen som pågår just nu i Krimhalvön eskalerar så behövs de internationellainstitutioner, som EU, FN, Nato som står upp och sätter ner foten, för debeteenden som Ryssland och Putin uppvisar, och för de kommande krav som kankomma att ställas av Putin vid en eventuell förhandling.

Kompromissens tid under andra världskriget avFDR och Churchill gav Stalin och Sovjet legitimitet och väst blundade för detenorma förtryck som sovjeterna blev utsatta för, tills man mötte Stalins sannaansikte och man såg vad ”Uncel Joe” egentligen vill. Västvärlden bör undvikaatt hamna i ett maktspel om Krim, man bör inte ge Putin samma möjlighet som mangav Stalin när det kom till förhandlingar om Berlin. Muren har fallit och detEuropiska projektet bör utvidgas och komma till dels för de som vill inkluderasin i EU.

Telason Getachew
Internationella Relationer Student samtmedlem i Tankesmedjan Ung Liberal 

Håller du med skribenten?