Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Amie Bramme Sey: "Jag vill höra den icke vita kvinnans historia"

Jag finns. Jag vill bara börja med att konstatera det. Att jag är kvinna, en icke vit sådan, och att jag finns. Om någon vill argumentera mot min existens så är hen varmt välkommen. Tills vidare tänkte jag bara konstatera denna sanning. Att jag finns.

Amie Bramme Sey

Amie Bramme Sey

Varför konstarerar jag då det? Jo för att de stora mediehusen här i Sverige inte tycks förstå det. Samtliga mediehus här i Sverige tycks tro att de enda som finns är vita människor. Främst vita män. Att mediehusen är överbelamrade av vita män är självklart inget nytt. Och jag värjer mig redan nu för alla kontringar som kommer hagla över mig.

”Vi har visst icke-vita människor på vår redaktion. Ahmed där borta är faktiskt från Iran”. Men även om många redaktioner har lyckats rekrytera EN icke-vit människa känner jag fortfarande ett starkt behov att säga: jag är kvinna, en icke vit sådan, och att jag finns.

Expressen uppmärksammar 8 mars, internationella kvinnodagen hela veckan. Kul! Finns massor att säga om att vara kvinna i dagens Sverige. På Expressen läser jag artiklar om medlemmarna från Grupp 8, om våldet mot kvinnor i Guatemala och om systerskapet i Indien. Det enda problemet är bara att Expressen valt att inte se längre än till denna vita homogena grupp som med stor säkerhet återspeglar en lika vit representation inom Expressen. För vem är det som berättar dessa historier? Jo, det är vita kvinnliga skribenter. Vi får inte höra de riktiga rösterna. Vi får inte höra hur kvinnan som blivit våldtagen i Guatemala känner, eller varför kvinnorna i Indien väljer att stå tillsammans mot våldtäkt. Genom att enbart låta vita skribenter komma till tals har Expressen enbart skapat en plattform för vita kvinnor att återberätta kvinnans vardag.

Vad händer när Expressen enbart låter vita kvinnor komma till tals? Jo, vi får läsa om kvinnans vardag ur en vit människas perspektiv. Kan en vit kvinna återberätta en svart kvinnas vardag? Nej, det kan hon inte. Det är som att låta en man återberätta en kvinnas vardag.

När Expressen låter åtta vita kvinnor ge sitt perspektiv på kvinnans vardag osynliggör de tusentals andra kvinnors perspektiv.  

"Värdegrunden inom feminism är att alla kvinnor och män har lika värde"

En vit kvinna vet ingenting om hur det är att bli exotifierad av män som attraheras av ”dina svarta kurvor”. En vit kvinna vet ingenting om hur det är att bli diskriminerad på arbetsmarknaden bara för att ditt namn klingar osvenskt. En vit kvinna som är uppvuxen i Sverige kan inte återberätta erfarenheter av att vara nyanländ i ett nytt land. Att fly från krig. Att leva som papperslös kvinna i ett Sverige. Att inte kunna språket. En vit kvinna vet ingenting om den internaliserande rasismen som många icke vita kvinnor tvingas växa upp med. Att inte kunna se sig själv i någon av karaktär i serier och filmer. Att ständigt vara underrepresenterad. Att ständigt vara annorlunda. Att ständigt vara den enda bruna/svarta icke-vita i ett rum. En vit kvinna vet ingenting om att ständigt vara utanför normen. Om att aldrig få vara en del av representationen. Så varför har Expressen valt att enbart lyfta vita kvinnor? Finns det inga icke vita kvinnor som kan skriva och berätta om sin vardag? Jag tror vi alla vet svaret på den frågan. Värdegrunden inom feminism är att alla kvinnor och män har lika värde. Hur uppnår vi det när endast det vita perspektivet får komma till tals?

På under en minut kom jag på 21 namn på icke vita kvinnor vars verklighet jag vill veta mer om.

Jag vill se Sverige ur deras ögon. Genom filter av deras kultur, uppväxt, familjeförhållanden, dagliga upplevelser. Genom filter av rasism och sexism. Jag vill se lika många nyanser i kvinnans historia som jag ser nyanser på olika kvinnors skinn.

På lördag mellan kl. 11-15 sänder jag i Metropol 93,8. Mitt uppdrag är att återspegla Stockholm och stockholmare. För mig är en rättvis representation inte bara livsviktigt utan även busenkelt. Utgå bara från att det finns lika många olika historier som det finns kvinnor, att fler perspektiv än normen existerar. Sen bokar du dina gäster.

Jag vill höra den icke vita kvinnans historia. För hon finns. Om någon vill argumentera mot vår existens så är hen varmt välkommen. Tillsvidare tänker jag bara konstatera att vi finns. 

Amie Bramme Sey, programledare på Metropol 93,8

Mer:

Feministiskt initiativ: "Det behövs fler feminister i maktens rum"