Stockholm

Replik om aborter: "Hur definierar man ett liv?"

Christopher Hederström
Christopher Hederström. Foto: Privat

Replik: Christopher Hederström besvarar den artikel om abort som Kristna Värdepartiets talespersoner publicerade på Nyheter24 Debatt i slutet av förra veckan.


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Läs mer
Debatten

Den här texten är en replik på den debattartikel som Kristna värdepartiets talespersoner publicerade på Nyheter24 Debatt i slutet av förra veckan. Den debattartikeln kan du läsa här.

Mats och Annette från Kristna Värdepartiet – jag har en fråga: Hur definierar man ett liv? Andemeningen i det jag skriver nu och i alla framtida debatter och diskussioner gällande abortlagen i Sverige är just den frågan, hur man definierar ett liv. Vad är ett liv?

Kanske går det att definiera ett liv som ett barn som föds av en femtonårig flicka – en graviditet hon tvingades utstå endast på grund av att hon litade på fel sorts kille. Enligt mig bör bara ett liv komma till under goda förutsättningar, det vill säga med kärlek och möjlighet till ett bra liv.

Genom att förbjuda abort tas dessa förutsättningar bort för inte bara ett, utan två liv – en ung tjej som för resten av sitt liv kommer leva med fruktansvärda ärr från en fruktansvärd dag, på grund av en fruktansvärd man.

Men även barnets förutsättningar försvinner; påtvingat sex ledde till att detta barn kom till livet, inte kärlek och önskan efter ett lyckligt familjeliv. Er hjärtefråga är varje människas rätt till liv, varför då kränka två liv genom att omöjliggöra deras chanser till att själva bestämma? Det är vad abort handlar om för mig, vad man räddar.

Att en kvinna har rätt till sin egen kropp är en självklarhet för de flesta, men enligt er är det argumentet ”ett försök att avleda uppmärksamheten från den obehagliga fråga man varken vill ställa eller svara på: Vad – eller vem – är det som dödas i en abort?”. Ni vågade ställa frågan och jag vågar svara på den. Man kan definiera ett liv som något med ett medvetande, vilket ur en biologisk synvinkel är när fostret har utvecklat ett medvetande som enligt forskning sker mellan 22 och 26 veckor in i graviditeten. Alltså varierar svaret på hur långt gången graviditeten är. Där har ni ett rent vetenskapligt svar på vad (embryo) eller vem (foster) som dödas i en abort.

Jag anser dock att frågan är felformulerad, för mig det är viktigare att blicka framåt mot det livet som barnet och dess förälder har framför sig. Ett liv en våldtäktsmans nycker har gett form åt. Det om något är helt oacceptabelt.

Det handlar inte om vad som dödas, Mats och Annette, utan om vad som räddas.

Christopher Hederström

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.