Josef Fransson, Sverigedemokraterna
Josef Fransson, Sverigedemokraterna

Josef Fransson (SD): "Magstarkt av Alliansen om jordbruket"

Josef Fransson från Sverigedemokraterna skriver om Alliansens misslyckade jordbrukspolitik, och om hur SD nu vill plocka upp stafettpinnen för att återigen föra upp jordbrukets intressen på dagordningen.


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Sverigedemokratisk jordbrukspolitik

"Jordbrukspolitikens mål är att ha ett livskraftigt företagarklimat på landsbygden där livsmedel av hög kvalitet levereras till skäliga priser med stor hänsyn tagen till djurskydd, kulturlandskap och miljö. 

Vi ser jordbruket som omistligt och en del av nationens ryggrad och som en förutsättning för en livskraftig landsbygd där människor kan verka och bo. De senaste årtiondenas trend av kraftigt minskad nationell livsmedelsproduktion måste brytas och självförsörjningsgraden måste öka väsentligt."

Källa: Sverigedemokraterna.se

Anders Borgs utspel om det svenska jordbruket slog här om veckan ner om en bomb bland svenska lantbrukare. 
- Att jordbruket ska överleva som industri? Nej, det tror inte jag, sa finansministern till tidningen Lantbruk.

Detta är ett inte så lite magstarkt uttalande från personen som mer än någon besitter makten över frågan. Regeringen är ideologisk motståndare till jordbrukssubventioner och agerar politiskt därefter. Även jag är principiellt emot olika former av produktionsstöd men menar att livsmedelsproduktionen inte är som vilken näring som helst. Samma principer kan inte råda för kött och mjölk som för tv-apparater och smarta telefoner. Livsmedelsproduktionen är så central att den snarare ska jämföras med försvarsmakten eller rättsväsendet. En renodlad marknadsekonomi är idag inte möjlig, inte minst då staterna i omvärlden knappast anpassar sig efter svensk inrikespolitik i frågan. Sverige skriver inte regelboken utan måste pragmatiskt anpassa sig till den realitet som råder.

För Sverigedemokraterna är Sveriges livsmedelsproduktion en del i nationens ryggrad. Utan att vi på något vis förringar värdet av handel menar vi att det inte minst finns en säkerhetspolitisk aspekt i att ha kontroll över vår livsmedelsförsörjning. Självförsörjningsgraden måste upp, det duger inte som idag där nettoimporten ligger kring 50 % av vår mat.

Under Alliansen har flera allvarliga kriser briserat i olika delar av jordbrukssektorn. Grisnäringen har minskat med nära 30 % under Alliansregeringens styre och just nu genomlider grisbranschen sin andra stora kris på bara några år. Förra året var det mjölkbönderna som hade en stor kris. Jordbruken läggs ner i en rasande fart och hela frågan kokar ner till att lönsamheten inte går att upprätthålla när importmaten flödar in över gränserna, oftast producerad på ett sätt som fått våra svenska bönder åtalade. Inte minst det djurplågerikött som importeras är ett hån mot våra egna bönder. Ensidigt höga miljö- och djurskyddskrav på det svenska jordbruket är en omöjlig kombination med frihandel om vi vill ha kvar något jordbruk i landet. Just på grund av dessa omständigheter driver SD frågan om en djurvälfärdsersättning som ska kompensera våra jordbrukare för de merkostnader som uppstår med Sveriges striktare djurskyddslagar. Vidare vill vi sänka jordbrukets drivmedelskostnader till en genomsnittlig europeisk nivå.

Ministerposten för jordbruksfrågorna besitts av Centerpartiet och Eskil Erlandsson. Han framställs ofta som jordbrukets försvarare, men jag kan svårligen se detta. Mikael Odenberg, som utsågs till försvarsminister i den första regeringen Reinfeldt, avgick mycket hederfullt när han fick klart för sig att toppduon i moderaterna ämnade fortsätta slakten av det svenska försvaret. Han kunde helt enkelt inte sätta sin namnteckning under den politik som skulle föras och hur rätt han hade är numera otvetydigt. Landsbygdsministern har däremot suttit kvar i nästan 8 år, trots regeringens katastrofala facit. Man kan svårligen tolka detta faktum som annat än att han delar moderaternas nyliberala jordbrukspolitik. ”Bondepartiets” bästföredatum har passerat och numera verkar man vara mer intresserad av tokstollerier för marginella grupper i Stockholms innerstad.

Jag och Sverigedemokraterna tar nu upp den tappade stafettpinnen för att föra fram jordbrukets intressen. Med en fot i dåtiden och en fot i framtiden vill vi åter se stolta jordbrukare som får betalt för sitt slit att förse oss andra med kvalitetsmat och ett rikt kulturlandskap. De mervärden som svenskt jordbruk producerar kan inte överskattas.

Josef Fransson, Sverigedemokraterna
Ledamot av riksdagens miljö- och jordbruksutskott

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Skulle du rösta på SD för deras jordbrukspolitik?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.
Senaste nytt

"Jag körde rattfull med ena dottern i bilen"

13 Dec 2022, 11:12

En stark välfärd är det enda som kan rädda svensk psykiatri

10 Sep 2022, 18:41
DEBATT: ​​"Man kan önska att jag var ett undantagsfall. Men jag är vuxen nu och med åren har jag träffat alldeles för många människor med liknande berättelser. Berättelser om en psykiatri som inte fungerar. Det är inte värdigt ett land som Sverige", skriver debattören och socialdemokraten Felicia Torpman.

DEBATT: "Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar"

8 Sep 2022, 15:20
"Regeringen pratar gärna om sin feminism, men satsningar på kvinnosjukdomar lyser med sin frånvaro. Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar och öronmärker resurser till forskning om kvinnosjukdomar", skriver Elisabeth Svantesson (M) och Matilda Ekeblad (MUF).

Därför går jag, Bränsleupprorets ledare, med i Moderaterna: "Arbetar hårdast"

5 Sep 2022, 15:34
"Redan innan Rysslands invasion av Ukraina hade Sverige världens dyraste diesel. Vi har i år sett bränslepriserna slå nya skyhöga rekord. Det finns ett parti som jag menar gör mest för att motverka detta, som arbetar hårdast för att priset ska sänkas", skriver Bränsleupprorets ledare Peder Blohm Bokenhielm.

Kan vi en gång för alla sluta klaga på skatten?

10 Jun 2022, 15:24
DEBATT. "Du som klagar. Du har säkert ett välbetalt jobb. Kanske betalar du mer i skatt än grannen. Men vet du? Det är inget straff. I grunden är skatter något fint. När det går till rätt saker", skriver debattören Felicia Torpman.

Sophie, 13, sätter ner foten: "Hjälp mig att befria försöksdjuren!"

2 Jun 2022, 09:47
INSÄNDARE: "Tänk att vara detta djur som används för att ta fram hudvård till människan, att lida och leva helt i motsats till sin instinkt", skriver Sophie Piper, 13.