Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Josef Fransson (SD): "Magstarkt av Alliansen om jordbruket"

- 06/03/2014, 19:06 -
Josef Fransson, Sverigedemokraterna

Josef Fransson, Sverigedemokraterna

Josef Fransson från Sverigedemokraterna skriver om Alliansens misslyckade jordbrukspolitik, och om hur SD nu vill plocka upp stafettpinnen för att återigen föra upp jordbrukets intressen på dagordningen.

Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Anders Borgs utspel om det svenska jordbruket slog här om veckan ner om en bomb bland svenska lantbrukare. 
- Att jordbruket ska överleva som industri? Nej, det tror inte jag, sa finansministern till tidningen Lantbruk.

Detta är ett inte så lite magstarkt uttalande från personen som mer än någon besitter makten över frågan. Regeringen är ideologisk motståndare till jordbrukssubventioner och agerar politiskt därefter. Även jag är principiellt emot olika former av produktionsstöd men menar att livsmedelsproduktionen inte är som vilken näring som helst. Samma principer kan inte råda för kött och mjölk som för tv-apparater och smarta telefoner. Livsmedelsproduktionen är så central att den snarare ska jämföras med försvarsmakten eller rättsväsendet. En renodlad marknadsekonomi är idag inte möjlig, inte minst då staterna i omvärlden knappast anpassar sig efter svensk inrikespolitik i frågan. Sverige skriver inte regelboken utan måste pragmatiskt anpassa sig till den realitet som råder.

För Sverigedemokraterna är Sveriges livsmedelsproduktion en del i nationens ryggrad. Utan att vi på något vis förringar värdet av handel menar vi att det inte minst finns en säkerhetspolitisk aspekt i att ha kontroll över vår livsmedelsförsörjning. Självförsörjningsgraden måste upp, det duger inte som idag där nettoimporten ligger kring 50 % av vår mat.

Under Alliansen har flera allvarliga kriser briserat i olika delar av jordbrukssektorn. Grisnäringen har minskat med nära 30 % under Alliansregeringens styre och just nu genomlider grisbranschen sin andra stora kris på bara några år. Förra året var det mjölkbönderna som hade en stor kris. Jordbruken läggs ner i en rasande fart och hela frågan kokar ner till att lönsamheten inte går att upprätthålla när importmaten flödar in över gränserna, oftast producerad på ett sätt som fått våra svenska bönder åtalade. Inte minst det djurplågerikött som importeras är ett hån mot våra egna bönder. Ensidigt höga miljö- och djurskyddskrav på det svenska jordbruket är en omöjlig kombination med frihandel om vi vill ha kvar något jordbruk i landet. Just på grund av dessa omständigheter driver SD frågan om en djurvälfärdsersättning som ska kompensera våra jordbrukare för de merkostnader som uppstår med Sveriges striktare djurskyddslagar. Vidare vill vi sänka jordbrukets drivmedelskostnader till en genomsnittlig europeisk nivå.

Ministerposten för jordbruksfrågorna besitts av Centerpartiet och Eskil Erlandsson. Han framställs ofta som jordbrukets försvarare, men jag kan svårligen se detta. Mikael Odenberg, som utsågs till försvarsminister i den första regeringen Reinfeldt, avgick mycket hederfullt när han fick klart för sig att toppduon i moderaterna ämnade fortsätta slakten av det svenska försvaret. Han kunde helt enkelt inte sätta sin namnteckning under den politik som skulle föras och hur rätt han hade är numera otvetydigt. Landsbygdsministern har däremot suttit kvar i nästan 8 år, trots regeringens katastrofala facit. Man kan svårligen tolka detta faktum som annat än att han delar moderaternas nyliberala jordbrukspolitik. ”Bondepartiets” bästföredatum har passerat och numera verkar man vara mer intresserad av tokstollerier för marginella grupper i Stockholms innerstad.

Jag och Sverigedemokraterna tar nu upp den tappade stafettpinnen för att föra fram jordbrukets intressen. Med en fot i dåtiden och en fot i framtiden vill vi åter se stolta jordbrukare som får betalt för sitt slit att förse oss andra med kvalitetsmat och ett rikt kulturlandskap. De mervärden som svenskt jordbruk producerar kan inte överskattas.

Josef Fransson, Sverigedemokraterna
Ledamot av riksdagens miljö- och jordbruksutskott

Skulle du rösta på SD för deras jordbrukspolitik?