Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Salar Rashid (S): "Liberalernas tandlösa problemformulering gynnar nazisterna"

- 10/03/2014, 12:18 -
Salar Rashid, Socialdemokraterna

Salar Rashid, Socialdemokraterna

Lena Dahlström

Salar Rashid, Socialdemokraterna, skriver om hur den liberala problemanalysen om nazistvåldet inte räcker, och därför snarare förvärrar grundproblemet.

Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Vid sidan av den tragiska händelsen som inträffades den 8-mars iMalmö, där sex personer blev grovt misshandlade av nazister, efter attmedverkat i ett demonstrationståg, finns det ett åtkommande fenomen som är ännumer skrämmande och tragiskt.

Ett fenomen som blivit en regel snarare än ett undantag. Dethandlar om en samlad journalistkårs ovilja och feghet att inte benämna ”politiskmotiverat våld” vid dess rätt namn. Där avsaknaden av både objektivitet ochneutralitet verkar vara ett stort problem. Och att det är en regel snarare änett undantag att denna företeelse oftast kommer ifrån borgliga och liberalaopinionsbildare.

Som en kritik mot regeringens extremistutredning, beskrev ExpressensAnna Hellgren denna företeelse med några välvalda ord, som skulle kunnaförklara detta märkliga journalistiska agerande; ”I en liberal värld finns detinga ideologier- bara våld”.

Förutom de liberala idétraditioners oförmåga att kunna skilja påpolitiskt motiverat våld, finns det en mer djupgående politisk förklaring tilldetta handlande. Ett typexempel på denna politiska företeelse är när DN:sledarskribent, Hanne Kjöller, i sin ledare "Debattklimat: S-märkt avloppsrör", medvetet försöker klumpa ihop vänsterbloggen Politism med den högerextrema bloggen Avpixlat. Detta är inte bara är absurt, det är också ohederlig journalistik.

För hur kan skribenter som drivs av idén om alla människors likarätt och värde överhuvudtaget jämföras med individer som står bakom en bloggsom vill krossa denna idé?

Jo, för att denna liberala företeelse ärpolitisk. Lika politisk som det politisk motiverade våldet bakom nazistattackerna,både i Kärrtorp och i Malmö. 

Det handlar om att med alla till buds stående medel hindraframmarschen av de maktanalyser och teorier som ligger närmre vänstern, och som bättrekan ge förklaringar till rasismen, ojämställdheten mellan könen, klyftorna ochsegregationen i samhället. Saker som analysen om den liberala ”offerkoftan” interäcker till.  

Frågan är bara hur långt man är beredd att gå i jakten på att få ”verklighetsbilden” att tippa över till den borgerliga planhalvan? Eftersomför varje felaktig skildring av nazistiskt våld som enskilda personer utsätts för, finns deten människa av kött och blod som på grund av tolkningsföreträdarnas ovilja benämna”politisk motiverade våld” vid dess rätt namn,förvandlas från offertill förövare i allmänhetens ögon.

Missförstå mig rätt. All typ ”politiskt motiverat eller betingatvåld” bör fördömas. Oavsett om detta kommer ifrån höger eller vänster grupper.Men för att kunna få möjlighet till detta, bör vi benämna det ”politiskt motiverade våldet” vid dess rätta namn.

För det är som författaren James Joyce säger; ”Frågor som avgörsmed våld är aldrig avgjorda.”

Salar Rashid, socialdemokrat och ledamot av Stockholms kommunfullmäktige

Är liberalernas förklaringar till våld otillräckliga?