Lördag 29 Jan
Stockholm

Vittnet: "På Hemköp är det skillnad på folk och folk"

Hemköp
Hemköp. Foto: TT NYHETSBYRÅN

"I Sverige 2014 är det med all tydlighet fortfarande skillnad på folk och folk, till och med på en plats så vardaglig som i en mataffär" skriver Linda Weintraub som ofta handlar hos Hemköpbutiken där en tiggande kvinna i dag utsattes för en hemsk kränkning.

Kommentera (16)
Kopiera länk
Dela
Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Läs mer
Om skribenten

Linda Weintraub bor inte långt ifrån den Hemköpbutik där den tiggande kvinnan utsattes för kränkningen.

Jag sitter hemma och slösurfar när det plötsligt dyker upp en uppdatering på Facebook som fångar mitt intresse. Där står att butikschefen på Hemköp, Stigbergstorget i Göteborg har hällt vatten på en tiggare när han putsade fönstren. Det är "mitt" Hemköp dit jag går nästan dagligen.

Flera vittnen har sett händelsen och den sprids snabbt på Facebook och Twitter. Med största sannolikhet är det en av de kvinnor jag ofta skänker pengar till eller något att äta när jag har handlat. Instinktivt känner jag att jag måste gå ner för att se om hon sitter kvar, och om hon behöver torra kläder. Jag är på plats en dryg timme efter att händelsen skett. Det är en strålande vårdag och många rör sig i området. Journalister intervjuar både kvinnan och förbipasserande. Det surras runt omkring och de som sett eller hört om händelsen är förfärade över hur butikschefen har uppträtt.

Jag hälsar på kvinnan och frågar om allt är ok, om hon behöver torra kläder. Flera medmänniskor har redan engagerat sig och hon har fått hjälp med med både kläder och mat. Hon pratar endast några få ord svenska, vi improviserar på engelska och teckenspråk. Hon kommer från Bulgarien och sitter utanför i ur och skur. Mer än så vet jag inte om henne. Men att hon behöver sitta där, är tillräckligt för att jag ska bry mig. 

Nu står ord mot ord huruvida butikschefen putsade fönstren eller om han medvetet hällde vatten över henne. Vittnen säger en sak, Hemköp hävdar att det hela är ett missförstånd. Men helt ärligt vad gör det för skillnad? Ingen vettig människa häller väl vatten på en annan person? Vad har den personen för människosyn? Hur går snacket inne på personalrummet? Får vem som helst handla där eller blir de förföljda i gångarna? Det är sådant jag funderar över. 

Till saken hör att det även florerar Faktum-försäljare samt en påflugen medelålders alkoholiserad man till och från i entrén på Hemköp. Dessa får dock stå innanför dörrarna i värmen och så vitt jag vet har de hittills sluppit få vatten slängda över sig. De kvinnliga tiggarna får inte ens sitta under det lilla taket som är över entrén.

Det gör väl knappast någon större skillnad att jag bojkottar den butiken, men jag kan ändå visa att jag inte ställer upp på sådana värderingar. Däremot kommer jag fortsätta att ge till kvinnorna utanför. I år är det dessutom val. Att vi har ett främlingsfientligt parti i riksdagen och rasister på gator och torg skrämmer mig mer än något annat. Att nyttja sin rösträtt är viktigare än någonsin. 

I Sverige 2014 är det med all tydlighet fortfarande skillnad på folk och folk, till och med på en plats så vardaglig som i en mataffär. Det är min fasta övertygelse att alla är lika och har samma värde oavsett bakgrund. Däremot är det skillnad på fönsterputsare och fönsterputsare. Vad jag kunde se behöver Hemköp ta in professionell hjälp.

Linda Weintraub

Vad tycker du om butikschefens agerande?
Tack för din röst!
Kommentera (16)
Kopiera länk
Dela
Nästa artikel
"Kämpa Showan!"