Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

"Alliansen kör bidragslinjen när opinionen går emot"

- 13/03/2014, 22:03
Alicia Dickner.

Alicia Dickner.

Regeringen har ångrat sig om sänkt studiebidrag. "De har inga idéer kvar och man kan inte lita på vad de säger", skriver debattören Alicia Dickner från Alliansfritt Sverige.

Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Så kom det - regeringen backade i frågan om sänkt studiebidrag. När sänkningen lanserades var det tänkt att finansiera Moderaternas skattesänkningar nu när de blivit lika populära som skoskav. Men nu när de inte längre ska sänka studiebidraget så har det gått från att vara en intäkt till att bli en kostnad för staten. Det bör ses i ljuset av det rekordhöga underskottet regeringen skapat med sina skattesänkningar på lånade pengar.

Hur ska de nu finansiera sin kovändning krona för krona? Det gav de inga svar på när de tillkännagav att de backar - bara att de skulle finansiera det. Men att vilja finansiera något är inte en trovärdig linje när man samtidigt försöker anklaga motståndarna för att inte veta hur de i sin tur ska finansiera sina förslag.

Alliansens styrka har tidigare varit att de har haft en tydlig idé och sen genomfört den. Man behöver inte ha hållit med om idén men de hade i alla fall en. Med tiden kom dock Moderaternas idéer att ta slut, men då hade de i alla fall en sak och det var att de hållt vad de lovade. Nu faller denna sista styrka och vi har en regering vars besked kan få omslag vilken dag som helst.

Nu när alliansen visat sig redo att ändra sig över en natt är det här på sin plats att fundera vad det innebär för alliansens trovärdighet i andra frågor - skattefrågan till exempel. De lovade att inte sänka skatten på lånade pengar innan valet år 2006. Sen sänkte de skatten på lånade pengar. De lovade att inte sänka skatten på lånade pengar innan valet år 2010. Sen sänkte de skatten på lånade pengar.

Att Moderaterna egentligen inte skulle vilja ha några bidrag alls är självklart - men de vet att svenska folket inte håller med. För ett politiskt parti som ser sin främsta kamp mot “bidragslinjen” kommer denna vändning självklart bara för att de inser vilken dålig idé det är att uppröra en av Sveriges viktigaste grupper under ett valår: studenterna.

Kom ihåg hur det lät för ett par månader sen när de vill sänka skatten med 15 miljarder för de med de allra högsta inkomsterna. De var arga och anklagade oppostionen för att ha gjort en deal med djävulen. Frågan nu är om inte Moderaterana borde skicka ett tackkort för att de fick mer pengar nu när de måste backa i denna fråga.

Att följa de moderata försvararnas argument blir mer och mer som att se hur folket i boken 1984 kan ändra uppfattning om vad de alltid har tyckt mitt i en mening. Hur länge kan de påstå att något är oansvarsfullt och ofinansierat - innan de själva ska behöva försvara idén?

Alliansen försöker gång på gång göra omtag men ingenting lyfter dem i opinionen. Nu har de inga idéer som inte är vad Socialdemokraterna lagt fram några månader innan och man kan inte längre lita på att de kommer genomföra vad de säger.

Vad har nu alliansen kvar förutom en vilja till makt och en väl belagd tendens att sänka skatten på lånade pengar?

Alica Dickner, skribent på Alliansfritt Sverige