Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Talenti: "Stefan Löfvén är skyldig ungdomarna ett svar"

1 av 2

Erik Mårtensson / SCANPIX

Johan Talenti
2 av 2

Johan Talenti

Debatt | 17/03/2014 11:52

"Att återställa arbetsgivaravgifterna för de unga är att singla slant om deras framtid - köerna på landets arbetsförmedlingar fortsätter att växa och köerna är längst för de unga" skriver Johan Talenti, VD för Silentium AB

Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Många är kritiska till att regeringens och oppositionens politik liknar varandra alltmer.

En tydlig skillnad ligger dock i hur de två regeringsalternativen ser på arbetsgivaravgifterna för dem under 26 år. Den nuvarande regeringen har halverat avgifterna med motivet att det underlättar för företagen att anställa fler unga. Socialdemokraternas är kritiska till sänkningen och har aviserat att man kommer att återställa avgifterna om man vinner valet.

Det finanspolitiska rådet ger visst stöd till Socialdemokraternas uppfattning medan Centern med hänvisning till Riksdagens Utredningstjänst menar att 64 000 ungdomsjobb riskerar att försvinna om avgifterna höjs. Det finanspolitiska rådet hävdar också att skattesänkningen riskerar att ha lett till högre löner vilket således skulle leda till ett lönetryck nedåt om arbetsgivaravgifterna skulle höjas. Att de ungas löner pressas nedåt som en logisk följd av Socialdemokraternas förslag är en rimlig men föga önskvärd konsekvens, inte heller för Socialdemokraterna.

Om det är svårt att enas kring vilken effekt sänkningen har haft är det omöjligt att exakt veta hur många ungdomsjobb som försvinner om den av Socialdemokraterna aviserade fördubbling av avgifterna blir verklighet.

Det man däremot kan vara säker på, är att ingen med hedern i behåll kan se de unga i ögonen och säga att en fördubbling av arbetsgivaravgifterna skulle underlätta för entreprenörerna att anställa unga. När vi i februari 2014 intervjuade drygt 1000 småföretagare svarade knappt 200 av dessa att de har personal under 26 år. På frågan hur man kommer att hantera en eventuell höjning av arbetsgivaravgifterna svarar tre av tio personalneddragningar vilket därmed är det vanligaste svaret. Färre av företagarna tror att det är möjligt att höja priset för att kompensera kostnadsökningarna, vilket är det mantra som Stefan Löfvén gång på gång använder sig av.

Att återställa arbetsgivaravgifterna för de unga är därför att singla slant om deras framtid. Köerna på landets arbetsförmedlingar fortsätter att växa och köerna är längst för de unga. Den som frågar den redan hårt belastade personalen på arbetsförmedlingarna vad de tror behövs får nog räkna med svaret är att det måste bli enklare att hitta jobb för de unga.

Att tro att Socialdemokraterna skulle fråga vad företagarna tycker är nog att hoppas för mycket. Men Stefan Löfvén är svaret skyldig ungdomarna, vad ska de unga göra om färre företag har möjligheter att anställa unga?

Johan Talenti
vd Silentium AB

Tycker du att den halverade arbetsgivaravgiften för unga ska vara kvar?