Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Cannalisörerna: "Kolla fakta, Kalla Fakta!"

- 17/03/2014, 14:13 -
Föreningen Cannalisörerna skriver om faktafel i gårdagens avsnitt av Kalla Fakta

Föreningen Cannalisörerna skriver om faktafel i gårdagens avsnitt av Kalla Fakta

Ap

"Gårdagens avsnitt av Kalla Fakta var fullt av myter, missförstånd och rena lögner - politiskt förtryck i sitt esse, helt enkelt" skriver föreningen Cannalisörerna som kämpar för en legalisering av cannabis.

Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Det var med is i magen och en stor portion hopp som vi bänkade oss framför gårdagens Kalla Fakta. Tyvärr kom vi inte långt i programmet innan faktafelen, propagandan och skuldbeläggningen började. Det gick så långt att vi beslutat att anmäla programmet till granskningsnämnden. Vi kan omöjligen ta upp alla felaktigheter här, så vi har valt att fokusera på dessa tre påståenden.

THC sänker IQ, ger kognitiva skador och upphov till psykos
Det man lutar sig emot med detta påstående är Dunedin-studien. Man glömmer dock nämna att studien inte alls drar slutsatsen att cannabisanvändare skulle få sämre IQ. Faktum är att de som börjat använda cannabis i vuxen ålder och som som deltog i studien uppvisade högre IQ än snittet. Att tungt bruk i väldigt unga år kan ge en försämrad inlärningsförmåga är naturligtvis sant, men att bara redovisa ena sidan av myntet kallas "russinplockning" och är ett känt propagandainstrument. Fred Nyberg påstår dessutom att cannabis stör kognitionen, ger depressioner och psykoser. En forskningssammanfattning gjord av forskaren Åsa Hidmark visar att detta är direkt oriktiga påståenden. 

Cannabis-spice
Cannabis-Spice är ett nytt begrepp som redaktionen valt att mynta. Spice och cannabis är två helt olika droger där spice försöker återskapa cannabis på syntetisk väg.Tyvärr lyckas man inte riktigt, spice kan vara förenat med livsfara och flera ungdomar har redan fått sätta livet till. Cannabis har aldrig dödat någon, oavsett vad Kalla Fakta, genom Fred Nyberg och Beatrice Ask, påstår. Farliga ersättningsdroger finns dessutom enbart på grund av förbudet. 

Legaliteten gör det farligare
Som vi nämnde i vårt förra debattinlägg är det främst miljö och arv som styr vem som hamnar i problematiskt bruk. Lagen gör föga skillnad där. Förutom att den naturligtvis förvärrar problembilden för individen. Bara det faktum att man straffar folk med missbruksdiagnos är illa nog, att straffet sedan pågår i flera år med det stigma en prick i polisregistret ger gör definitivt inte saken bättre. En reglering av marknaden skulle innebära att färre ungdomar kom i kontakt med cannabis, bland annat med hjälp av ID-kontroller. Inkomsterna från försäljningen skulle gå tillbaka till samhället istället för till de kriminellas fickor. Dessutom skulle det vara möjligt att köpa kvalitetstestad cannabis, där nivåer av THC och CBD tydligt anges. Detta är insatser som hjälper och lyfter samhället. Repressiv politik är enbart destruktiv. 

Förutom dessa felaktigheter påstår man att folket bakom legaliseringsrörelsen skulle vara totalt okända och gärna lite tvivelaktiga människor. Självklart väljer många oproblematiska brukare att vara anonyma, då bara åsikten att vilja legalisera kan leda till repressalier. Politiskt förtryck i sitt esse med andra ord. Men vi som faktiskt är den enda organisationen i Sverige som driver frågan är långt ifrån hemliga. På Facebook finns även intressegrupper med över 9000 medlemmar som alla vill avkriminalisera Cannabis. Att FN i dagarna haft en stor konferens om narkotikafrågan där många medlemsstater understrukit värdet av att avkriminalisera har man också missat.

Kalla Fakta med sin tradition av djupgrävande journalistik gjorde oss igår mycket besvikna. Förtroendet är borta.

Nelly Mathilda Fredlund, Ordförande Cannalisörerna
Sven-Olof Mattson, Vice Ordförande Cannalisörerna
Jens Siekas, Kassör Cannalisörerna
Johanna Karlsson, Sekreterare Cannalisörerna
Linus Andersson, Ledamot Cannalisörerna
Ingrid Markström, Suppleant Cannalisörerna
Danielle Wendin, Suppleant Cannalisörerna
Michael Lind, Utlandskorrespondent Australien för Cannalisörerna

Bör Sverige legalisera cannabis?