Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Debattören: "Det krävs mer information om de negativa sidorna med smink"

- 18/03/2014, 13:42
Katja Lozbina

Katja Lozbina

"Problemet är att ingen ifrågasätter det hur smink påverkar oss - forskare har, i en undersökning i Usa, funnit 10-15 direkt farliga ämnen i kosmetika", skriver Katja Lozbina.

Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

På senare tid har jag lagt märke till att många unga tjejeranvänder sig mycket av kosmetika. Det är mycket reklam och rena propagandan föratt vara perfekt och med idealt ansikte utan rynkor som barbiedockor.

Men vad utsätter vi vår kropp för? Vad för slags ”naturlig”kosmetik lägger vi på oss varje dag och hur mycket? Och vem plågas för att viska kunna ha på oss smink??

Varje dag möts vi av glansiga reklamaffischer. Snygga ochsexiga toppmodeller eller berömda kändisar som talar om att köpa den nya varor.Oftast brukar man aldrig ställa sig frågan om vad den där krämen innehåller, omden är naturlig eller vem de prövade den på.

Jag är en person som är emot den stora kosmetikapropagandan.Jag är emot idealet som företagen har skapat för oss och emot att djur plågasför att vi ska kunna uppnå skönhetsidealet.

Djuren plågas i hemska, omänskliga tester. Varje år dör iSverige 912 500 djur i olika tester. Varför är det lagligt att djuren hålls ismå burar och tvingas leva ett sådant liv?  Är det mänskligt att behandladjuren så? Vem har get oss rätten att plåga djuren så omänskligt? Vi lever iett utvecklat samhälle men fortsätter att göra det. Dessutom så är det intebara djuren som påverkas och plågas i samhället. Vi människor gör det också, avsamma sorts kosmetika.

Varje dag smetar unga tjejer på sig i snitt 174 olika ämnen ochäldre kvinnor i snitt 164. Problemet är att ingen ifrågasätter det hur detkommer att påverka. Forskare har, i en undersökning i Usa, funnit 10-15 farligaämnen i kosmetika. Många av dessa var kemikalier som är kända för att framkallacancer, hudirritationer, astma och allergi både hos både vuxna och barn.

Till sist så är det många unga tjejer som börjar påverkasav den stora propagandan från ung ålder. Ett exempel är skönhetstävlingar därmammor lägger på sina barn oerhört mycket kosmetika. De gör sina barn perfektaoch barnen börjar ständigt leva med pressen att vara perfekta. Föräldrarnatänker inte vad de utsätter sina barn för. Man börjar med smink och slutar sinadagar i jakten på skeva idealet.

Trots att djuren plågas så omänskligt och många får problemav kosmetika, så finnas det många människor som säger att kosmetika är bra. Mankan förändra sig själv, gör sig snyggare. Fånga upp killarnas uppmärksamhet ochhöra långa mmm… efter sig.  Kosmetika kan i och för sig även förändra enperson till det bättre. Man kan dölja brännskador, finnar eller liknande medsmink. Man kan förändra en person väldigt snabbt och personen behöver då integå med huvudet sänkt.

Många säger att kosmetika är ofarligt eller att det intekan påverka så mycket att en människa kan få cancer. Många tycker även attdjuren inte är lika mycket värda och har inte samma känslor som vi människor.Plus så säger många att kosmetika är en bra sjukvård. Men denna skönhet kanalltså orsaka stora problem senare i livet såsom cancer, hudirritationer ochkanske förmågan att föda barn. Är det värt det? Vad tycker du?

Människor borde få valet om de vill medverka till detskeva idealet genom sådant som står bakom det. Om var och en fortsätter att gömma sigi sin lilla låda händer ingenting.

Jag tycker inte att informationen om kosmetika ska hållas hemligt från oss. Om vi vill ha en bra framtid, om vi vill se våra barnoch barnbarn måste förändingen komma snart. Om vi vill att våra barn inte skafölja den stora kosmetikapropagandan, måste vi ageranu!

Katja Lozbina

Sminkar du dig dagligen?