Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Supporter: "Måste någon dö innan folk vaknar?"

- 19/03/2014, 09:23 -
Robin Lundberg

Robin Lundberg

"Jag kan fylla en hel tidning med exempel på vad en vanlig fotbollssupporter tvingas stå ut med", skriver Robin Lundberg.

Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Medborgareser mig som våldsverkare, media älskar att hata mig och polisen vill ingetannat än att slå mig. Jag är fotbollsupporter. Den lägsta formen av människa.

I lördagsspelades en fotbollsmatch i Malmö. Gruppfinal i Svenska Cupen mellan Malmö FFoch Hammarby. Malmö vann, inte helt oväntat. Men vid sidan av matchen hände någotsom inte har diskuterats tillräckligt. På sektionen avsedd för Hammarbys supportraruppstod nämligen tumult mellan supportrar och polis. Vad själva upprinnelsen varlåter jag vara osagt. Det jag däremot vill ta upp är det vansinniga övervåldpolisen stod för.

Jag har underdagen fått ta del av bilder och videoklipp på supportrar som utsatts för regelrättamisshandlingar, utförda av lagens väktare, som ska skydda oss från detsamma.Jag har sett folk jagas in till en betongvägg, utan chans att fly, och brutaltslås ner av polisens batonger. Upprepade slag mot personer som ligger ner. Batongslagmot huvuden. Jag har sett hur polisen stängt av den enda utrymningsvägen ochtömt burkvis med pepparspray på folk som bara ville hem. Jag har läst rapporterom hur hästburna poliser i grupp rider mot ensamma kvinnor. Om hur en polislyfter en annan kvinna i håret.  Och hur polisen använt sina piketbussarför att med full fart köra in i folkmassorna för att skingra grupperna.

Det är baratillfälligheter som gjorde att ingen dog där och då. Ett batongslag kunde lättha träffat fel ställe på huvudet, någon kunde ha trampat snett och fastnatframför polisbussen som kom körandes rakt mot honom. Bara tillfälligheter,alltså.

Jag kan fyllaen hel tidning med exempel på vad en vanlig fotbollssupporter tvingas stå utmed. För det här fallet som jag tagit upp är inte unikt. Det är bara ett fall imängden. Jag vill inte dö för att jag råkar hålla på ett fotbollslag, men jagär medveten om att den risken finns.

Polisen måstebörja rannsaka sig själva och media måste lyfta frågan. Innan det är för sent.

Robin Lundberg, supporter

Är polisen för våldsamma mot supportrar?