Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

"Det är lätt att testa spice, men den enda du lurar är dig själv"

Wikimedia Commons

Debatt | 20/03/2014 12:28

"Jag skriver inte det här för att ni ska tycka synd om mig – det är så otroligt lätt att låta sig luras av att spice är så enkel att få tag på – att tro att det är harmlöst eller att man kan hålla det på en rimlig nivå. Men den enda du lurar är dig själv", skriver Henke Olovsson som själv har tagit sig ur ett spicemissbruk.

Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Jag är inte så bra på attskriva debattartiklar eller debattera viktiga ämnen, men ibland dyker det uppfrågor som är för viktiga för att hålla tyst om. Det här är min historia omspice.

Det började när jag varmed några kompisar som rökte hasch - det var första gången jag provade droger.Detta var ca 3 år sedan, men efter jag rökt hasch ungefär ett år åkte jag ditför ett orelaterat brott. I samband med detta fick jag lämna ett urinprov,vilket avslöjade att jag höll på med droger.

Det tog inte lång tidinnan jag blev tipsad om en lösning på problemet med att behöva lämna urinprov;den ännu lagliga drogen spice. Spice kan beskrivas som THC – det man blir högav i cannabis – framställd på kemisk väg. Själva ruset skiljer sig dock en delfrån det man får av cannabis.

Problemet med spice är attdet är så lätt att bli fast, så för att få tag i pengar till det började jagsjälv sälja drogen. När det ändå inte var tillräckligt var steget till attbörja begå även andra brott, inte speciellt långt.

Kriminaliteten hängde såklart ihop med att drogen förändrade min personlighet totalt. Jag började ocksåtappa minnet, och när jag hade använt spice under längre tid började även andrabieffekter visa sig: jag började samla vätska i lungorna, tappade känseln iansiktet, fick stickningar i fingrarna och blev så gravt paranoid att jagknappt vågade gå ut. I samband med detta fick jag även svåra sömnproblem somfortfarande kan göra sig påminda. Men jag kom lindrigt undan - en nära vän tillmig dog på grund av att han använde drogen.

Det var ett tag sedan jagsist använde spice, och för att gå runt lagen utvecklas drogen hela tiden. Detsenaste är ett spicepulver som är mycket värre än något jag använde – en variantsom gör dig förstörd.

Jag har många hemskahistorier om vänner som har råkat illa ut av den här drogen. En kompis till migdrabbades av svår paranoia och fick för sig att det var fullt av giftig rök iköket, vilket drev honom till att hoppa ut igenom fönstret. En annan vän ficken snedtripp som gjorde att han började slänga med huvudet fram och tillbakatills han nästan hade brutit nacken. Det kanske låter konstigt för dig somläser det här, men när man är mitt i ruset är det fullt logiskt och direktlivsfarligt.

För mig började med attjag rökte någon gång i veckan, men mot slutet tände jag ny en joint varjehalvtimme. Och det gjorde mig verkligen dum i huvudet. Det som triggade mittanvändande var den fruktansvärda abstinensen jag upplevde när jag inte kundefylla på när den förra trippen började försvinna. Jag drabbades av smärtor,skakningar, svettades och mådde otroligt dåligt.

Till slut bestämde jag migför att ta tag i mitt liv och försöka bli ren, men på behandlingshemmet jag togin på fanns det minst lika mycket spice som här ute, om inte ännu mer. Jagförstår att det låter sjukt, men behandlingen förstörde mer än den hjälpte, så detslutade med att jag skrev ut mig själv för att försöka bli ren på egen hand. Jagtror att det berodde mer på tur och hjälp från mina vänner, än på min egen disciplin,men mot alla odds lyckades jag till slut bli drogfri.

Jag skriver inte det härför att ni ska tycka synd om mig. Det jag vill att ni som läser det här tar meder är en varning. Det är så otroligt lätt att låta sig luras av att drogen ärså enkel att få tag på – att tro att det är harmlöst eller att man kan hålladet på en rimlig nivå. Men den enda du lurar är dig själv.

I dag finns det ingaskyddsnät i samhället som hjälper personer som använder sig av lagliga droger.Lagstiftningen hänger helt enkelt inte med, och direkt när en variant av spiceförbjuds dyker det upp en ny som är uppbyggd på ett annorlunda sätt men medsamma eller värre effekter.

Det är därför viktigt attfamilj och vänner är uppmärksamma på saker som att någon i ens närhet börjarbete sig underligt, isolerar sig, är ute hela nätterna eller fårhumörssvängningar. Det kan nämligen vara ett tecken på att en person använderspice eller någon annan drog, och då krävs det att anhöriga finns och kanhjälpa innan det är för sent.

Henke Olovsson

Har du använt någon drog?