Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Alinde Mårtensson: "Saker man får utstå som bisexuell"

- 20/03/2014, 14:44 -
Alinde Mårtensson

Alinde Mårtensson

Alinde Mårtensson listar saker man tvingas utstå som bisexuell, samt ger sina tankar om dem.

Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

- Folk som puttar in en i facket som straight
"Har du träffat några trevliga killar då?" - Oftast någon släkting. Ja det kanske jag har, men jag hade lika gärna kunna träffat några trevliga tjejer.

- Folk som puttar in en i facket som lesbisk
"Men jag har aldrig sett dig [göra något sexuellt] med en kille" - Nej, kanske för att jag väljer med omsorg och inte vill råka välja någon som du.

- Folk som frågar om en föredrar killar eller tjejer
En del bisexuella har en preferens, men det har inte jag och den här frågan gör mig bara arg. Det du egentligen veta är om jag är "mest straight" eller "mest gay". Det fungerar inte så.

- Att inte alltid känna sig inkluderad i LGBT
Vi har väl alla hört om att bisexuella har "passing as straight" privilige? Det är total bullshit, varför skulle man ens vilja ha det privilegiet? Det är inte ett privilegie det är ett förtryck mot bisexuella att det anses som något bra att våran sexuella läggning ofta ”suddas ut” i olika sammanhang (tex. om man som bisexuell är i en ”hetero” relation). Bara straighta personer har och bör ha straight privilige!

- Att bisexualitet anses förstärka tvåkönsnormen mer än andra sexualiteter
Definitionen av ordet bisexuell står för att man kan vara attraherad av personer av samma kön som sig själv och personer av andra kön. Så berätta för mig igen hur jag ”bara” är attraherad av två kön när det finns fler.

- Att bisexualitet anses vara "en fas"
Ursäkta? Okej du säger att du är straight, men det kanske går över snart oroa dig inte.

- Främlingar som vill inkludera en i trekanter för att man är bi
Hm. Herregud vet inte ens vad jag ska säga om detta, blir chockad varje gång det händer. Ungefär som när en simsgubbe får ett skamlöst förslag av någon den inte har pratat med förut.

- Folk som tror att det är lättare att hitta en partner för att det finns "mer att välja på"
Låt mig förklara detta: Min partner måste acceptera min bisexualitet vilket minskar datingpoolens storlek väldigt mycket. Särskilt lesbiska har ofta något emot bisexuella för att vi är påstås vara "förrädare" eller "opålitliga". Plus att assumptionen att jag skulle ha ”mer att välja på” bygger på en föreställning att bisexuella skulle vara attraherade av fler personer än de som är straighta/homosexuella. Sure vi har ett större spektrum men det betyder inte att jag finner fler olika personer attraktiva än du gör som endast håller dig till ett kön.

- Att kändisar som är bi oftast beskrivs och uppfattas som antingen gay eller straighta, trots att de är öppet bisexuella.
Ett par kända personer som var bisexuella men aldrig fick den upprättelsen: Freddie MercuryAnne Frank och James Dean.

- Folk som säger att bifobi inte existerar separat utan är en del av homofobi
Dessa är personer som jag hoppas ändrar sin åsikt efter att ha läst den här texten.

--

Alinde Mårtensson
@clashtrash

Pratas det för lite om bisexualitet?