Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

@svartkvinna: "Jag hoppas att kontot leder till att fler säger ifrån"

- 21/03/2014, 13:54 -
#svartkvinna

#svartkvinna

"Jag tror att många inte riktigt har förstått hur sexualiserande, exotifierande och rasistiska vissa situationer faktiskt är - @svartkvinna öppnar ögonen för dem som inte tidigare sett strukturerna", skriver initiativtagaren bakom @svartkvinna.

Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Förra veckan startades kontot @svartkvinna på Instagram. Jag som är initiativtagare vill visa vad svarta kvinnor i Sverigetvingas stå ut med. När rasism kombineras med sexism och tankar om att svarta kvinnor är så exotiska och annorlunda från andra människor blir resultatet desituationer som läggs upp på kontot. Där varvas klartrasistiska händelser med diskussioner om ”negerbollar”, perversa frågor om vårakön med rent absurda påståenden och ”komplimanger”. Situationerna är personligaupplevelser. I kommentarsfälten förs debatten. Många kommentarer handlar om vemsom har rätt att kommentera och vilka som bara borde läsa och lära. Kontot finnsför alla som vill bredda sin samhällsmedvetenhet. Därför är alla följarevälkomna att kommentera och debattera. Dock finns det ofta experter i debatter.

Experterna på @svartkvinna är desvarta kvinnorna. De har meriter och erfarenheter, deras kommentarer och vad demenar är problematiskt bör därför få extra stort utrymme i analysen kringstrukturerna kontot påvisar.

Allt som publiceras är personliga berättelser. Men igenkänningsfaktorn hos andrasvarta kvinnor är hög. Under nästan varje bild står kommentarer som ”Standard”,”Klassiker” och ”Detta har hänt mig med”. Det är intressant att se hurkommentarerna skiljer sig beroende på avsändaren. De som inte själva är svartkvinna eller kanske inte känner särskilt många svarta kvinnor är chockade: ”Herregudhur kan folk säga så här 2014?!”, ”WTF, på riktigt?!!” 

Det är väldigt talande att vissa kommenterar med gråtande och illröda, ilsknasmileys medan andra kommenterar med smileys som gråter av skratt. Några harbörjat garva åt idioterna vi möter. Situationerna som publiceras är ju inte nyaeller chockerande för alla. Samma personer är inte bara beredda att skrivaunder på faktumet att detta visst händer i Sverige 2014, många av dem delaräven med sig av sina egna upplevelser. Över 200 historier som vittnar om ettsexistiskt och rasistiskt Sverige har mailats in. Det är riktigt illa att såmånga är chockade av det många svarta kvinnor upplever i sin vardag.

Hurkommer det sig då att något ”klassiskt” för vissa är förvånade för andra? Jagtror att många inte riktigt har förstått hur sexualiserande, exotifierande ochrasistiska vissa situationer faktiskt är. Nu ses dem i ett sammanhang som frånbörjan pekar på problematiken. @svartkvinna öppnar ögonen för dem som inte tidigaresett strukturerna.

@svartkvinnavill också öppna öronen och munnen på dem som inte förstått vad de tidigare faktiskthar hört och därför inte sagt något. Jag hoppas att kontot leder till att flersäger ifrån när de hör, ser eller upplever liknande situationer som de @svartkvinnapublicerar.

Taupp senaste inlägget på eftermiddagsfikat på jobbet! Det är ju trots allt ifikarummet vi ska ta debatten, så låt oss börja redan idag! Ni kan berätta ikommentarsfältet hur diskussionerna gick.

@svartkvinnapå InstagramTwitter och Facebook

Har du blivit utsatt för rasism, sexism eller exotifiering?