Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

"Kristdemokraterna är piggare än någonsin!"

- 28/03/2014, 06:25
Sara Skyttedal, förbundsordförande för KDU

Sara Skyttedal, förbundsordförande för KDU

KDU

"Socialdemokrater och moderater tävlar i att kopiera varandras förslag och trängs i mitten, nästa budget utgör den bortre horisonten för det politiska samtalet och de långsiktiga perspektiven lyser med sin frånvaro", skriver Sara Skyttedal från Kristdemokratiska ungdomsförbundet.

Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Ihelgen samlas Kristdemokraterna till kommun- och landstingspolitiska dagar iGöteborg. Samtidigt kommer partiets 50-årsjubileum att firas under trevligaformer. KDU kommer naturligtvis att finns på plats och delta i evenemanget. Viser fram emot många intressanta samtal om kristdemokratins framtid i Sverige.

Fördet råder ingen tvekan om att Kristdemokraterna behövs i svensk politik - idagliksom för 50 år sedan. Den svenska politiska debatten har länge präglats avsocialistiska och liberala värderingar. Ända sedan bildandet har också Kristdemokraterna bemötts med fientlighetav liberalsocialistisk media. Detetablerade mediala och politiska Sverige ville göra allt för att ett värderingsbaseratparti som kämpar för familjens frihet, ett livskraftigt civilsamhälle ochordning och reda i skolan inte skulle få fotfäste i Sverige.

Väljarna ville dock annorlunda, även om det tog nästan30 år innan partiet kom in i riksdagen. Numera är Kristdemokraterna en etablerad politisk kraft att räkna med.KDU gör dagligen allt för att kristdemokratin ska vara tongivande i svenskpolitik även i framtiden.

Men det är ingen hemlighet att partiet idag harett alldeles för lågt väljarstöd, särskilt i förhållande till det faktiska stödsom finns för Kristdemokraternas politik. Enligt en mätning från SOM-institutetskulle partiet ha ungefär 12% av rösterna om väljarna faktiskt röstade enligtsina egna åsikter. Det är alltså inte Kristdemokraternas politik som ärproblemet, utan den bild av partiet som finns hos alltför många väljare.

Den enda vägen framåt är genom tydligprofilering. Kristdemokraterna är och ska vara ett parti som sätter barns- ochungas uppväxtvillkor i fokus och är en tydligt borgerlig röst. För det är trångti mitten och där finns inget att hämta.

Den politiska debatten i Sverige liderav stora problem. Socialdemokrater och moderater tävlar i att kopiera varandrasförslag och trängs i mitten. Nästabudget utgör den bortre horisonten för det politiska samtalet. De långsiktigaperspektiven lyser med sin frånvaro och de stora ideologiska frågorna uteblir.

Detta är en oroande utveckling. Det är dags att den värderingsgrundade långsiktigadiskussionen om samhällets utveckling kommer igång på allvar. Samtidigt är detnaturligtvis minst lika viktigt att politiken fokuserar på frågor som berörmänniskor i deras vardag och handlar om reella samhällsproblem. Så skapar viförutsättningar för en livskraftig samhällsdebatt och här kan Kristdemokraternagöra skillnad.

Vi unga kristdemokraterkommer att fortsätta vara en borgerlig röst för familjens frihet, för ordningoch reda i skolan och för en tydlig rättspolitik. Här finns ett tomrum i svenskpolitik som kristdemokratin kan fylla. Nu blickar i framåt och jobbar hårt föratt Kristdemokraterna ska uppnå det resultat i valen som partiet förtjänar. Detfinns mycket kvar att göra, men det är en 50-åring som är piggare än någonsinvi nu ska fira!

Sara Skyttedal
Förbundsordförande,Kristdemokratiska Ungdomsförbundet

Kan du tänka dig att rösta på KD?