Kim Fredriksson
Kim Fredriksson

"Skyll inte på supporterkulturen – lyssna på den"

"Det är klubbarna och supporterföreningarna som har minskat våldet kring läktarna - inte polisen eller missriktade lagar som i det närmsta kan beskrivas som rättsvidriga mot vanliga supportrar", skriver Kim Fredriksson.


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Om skribenten

Kim Fredriksson är malmöit, tidigare organisatör, strateg och skribent inom den svenska extremhögern. Idag debattör, skribent och ­föreläsare med fokus på sociala frågor och antifascism.

Kim skrev tidigare en mycket uppmärksammad debattartikel om nazistattacken i Malmö. Läs den här.

Beatrice Asks utspel om att det är supporterkulturens fel att en människa misshandlades till döds i samband med den allsvenska fotbollspremiären i Helsingborg igår är grovt missriktat. Detta då supportersverige och kulturen på läktarna är det som har lyckats minimera våldet på arenorna sedan åratal.

Supporterföreningarna kämpar oavbrutet mot våld över hela landet. Det är ett synligt arbete och varenda förening jobbar hårt. Våldsbenägna grupper som distanserar sig från klackarna och som oftast inte är en aktiv del i dessa kan föreningarna och klubbarna inte ansvara för.

Ask gör det bekvämt för sig när hon pekar på substanslösa floskler. Vilket är tragiskt med tanke på att det avslöjar hur lite koll hon har. Ministern borde inte skylla på supporterkulturen. Detta då det inte är supporterkulturens fel. Det som har hänt har nämligen inte med supporterkultur att göra överhuvudtaget.

Varenda större supporterförening tar i skrivande stund avstånd från den här typen av meningslösa våld och har även skickat sina tankar till offrets familj. Den breda supporterkulturen i Sverige stödjer inte detta, och det är ingen hemlighet. Supporterkulturen är snarare en inkluderande kraft i samhället. Något som inte minst kunde synas efter det nazistiska mordförsöket på en representant för Fotbollssupportrar mot homofobi i Malmö och efter Turinas tragiska bortgång.

Beatrice Ask vet inte vad hon talar om och nu finns risken att fotbollsälskande supportrar drabbas av missriktad polisiär repression före insatser som kan leda till minskat våld på riktigt - igen. 

Hade Ask och högerregeringen varit pålästa, smarta och befunnit sig i verkligheten så hade supporterkulturen inte angripits från första början. 

Då hade Ask snarare lierat sig med den. För det är där krafterna mot våldet finns på riktigt, på varenda match, år in och år ut. Det är klubbarna och supporterföreningarna som har minskat våldet kring läktarna. Inte polisen eller missriktade lagar som i det närmsta kan beskrivas som rättsvidriga mot vanliga supportrar.

Det är valår nu. Jag antar helt enkelt att det är viktigare med reaktionära utspel istället för att tala klarspråk från politikernas sida. Fotbollshuliganism är en produkt av många faktorer.

Men ytterst så är det ett polisiärt problem utanför läktarna. Ofta inte ens i anslutning till matchdag. Detta är verkligheten och det är tiotusentals fans till Sveriges klubbar högst medvetna om.

Gör därför det enda rätta Beatrice Ask. Skyll inte på supporterkulturen hädanefter, lyssna på den istället. För uppenbarligen är supportersverige bättre på att minimera våldet kring fotbollen än vad du är.

Kim Fredriksson, samhällsdebattör och supporter till Malmö FF

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med skribenten?
Tack för din röst!
Nästa artikel
"Kämpa Showan!"
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.
Senaste nytt

"Jag körde rattfull med ena dottern i bilen"

13 Dec 2022, 11:12

En stark välfärd är det enda som kan rädda svensk psykiatri

10 Sep 2022, 18:41
DEBATT: ​​"Man kan önska att jag var ett undantagsfall. Men jag är vuxen nu och med åren har jag träffat alldeles för många människor med liknande berättelser. Berättelser om en psykiatri som inte fungerar. Det är inte värdigt ett land som Sverige", skriver debattören och socialdemokraten Felicia Torpman.

DEBATT: "Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar"

8 Sep 2022, 15:20
"Regeringen pratar gärna om sin feminism, men satsningar på kvinnosjukdomar lyser med sin frånvaro. Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar och öronmärker resurser till forskning om kvinnosjukdomar", skriver Elisabeth Svantesson (M) och Matilda Ekeblad (MUF).

Därför går jag, Bränsleupprorets ledare, med i Moderaterna: "Arbetar hårdast"

5 Sep 2022, 15:34
"Redan innan Rysslands invasion av Ukraina hade Sverige världens dyraste diesel. Vi har i år sett bränslepriserna slå nya skyhöga rekord. Det finns ett parti som jag menar gör mest för att motverka detta, som arbetar hårdast för att priset ska sänkas", skriver Bränsleupprorets ledare Peder Blohm Bokenhielm.

Kan vi en gång för alla sluta klaga på skatten?

10 Jun 2022, 15:24
DEBATT. "Du som klagar. Du har säkert ett välbetalt jobb. Kanske betalar du mer i skatt än grannen. Men vet du? Det är inget straff. I grunden är skatter något fint. När det går till rätt saker", skriver debattören Felicia Torpman.

Sophie, 13, sätter ner foten: "Hjälp mig att befria försöksdjuren!"

2 Jun 2022, 09:47
INSÄNDARE: "Tänk att vara detta djur som används för att ta fram hudvård till människan, att lida och leva helt i motsats till sin instinkt", skriver Sophie Piper, 13.