Tisdag 25 Jan
Stockholm

@lismilf: "Vi luktar fitta och stjärt – det är helt normalt"

Isabelle Wahlf.
Isabelle Wahlf. Foto: Copyright © Petter Trens

"Det är helt okej att folk vill raka fittan, pierca sig eller hur de nu känner sig fina - Men kraven som andra ställer på våra kroppar är inte okej - Vi ska vara helrakade överallt, lagom trånga och blygdläpparna ska vara ljusrosa och inte för stora", skriver Isabelle Wahlf med anledning av den underlivsdeo som fick en del uppmärksamhet i slutet av förra veckan.

Kommentera (74)
Kopiera länk
Dela
Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Läs mer
Om författaren

Isabelle Wahlf är programledare, produktionsledare och sexrådgivare.

Följ henne på Twitter här: @lismilf

Häromdagen frågade min kollega om jag hade hört om den nyadeodoranten för fittan. Det första jag såg framför mig var en riktigt ledsenoch torr slemhinna. Nej, det är inte den senaste knäppa idén frånkändissekterna i Hollywood. Det är två systrar i Sverige som har hittat påidén. Den ena är läkare och ska ha märkt av ett stort behov av en deo för detkvinnliga könet. Nåja.

Själv märker jag av att många verkar ha problem med faktumetatt kvinnor också är människor, och att den mänskliga kroppen luktar. Nej, vårafisar doftar inte jordgubbe och vi bajsar inte blomblad. Varför får detkvinnliga könet inte lukta som det gör? Där har vi det riktiga problemet. Såvilka är det egentligen som tycker att kvinnan ska vara en helt ren och doftfrivarelse?

Företaget bakom fittdeon har redan fått pengar från olikaentreprenörstävlingar och i dagarna bestämde sig riskkapitalisten MatsGabrielsson, känd från tv-programmet Draknästet, för att trycka in miljontalskronor för att produkten ska bli verklighet. Och varför skulle han inte göradet? För kapitalister är kvinnors skam över sina kön, sina dofter och sinakroppar en lysande affär. Det finns otroliga summor att tjäna på att viförväntas vara smala, luktfria och helt hårlösa. 

Det är helt okej att folk vill raka fittan, pierca sig ellerhur de nu känner sig fina. Men kraven som andra ställer på våra kroppar är inteokej. Vi ska vara helrakade överallt, lagom trånga och blygdläpparna ska varaljusrosa och inte för stora. Många kvinnor som gör allt för att passa in inormen tar bort allt som finns till för att skydda könet. Och så här enkelt ärdet: Då blir det mer lukt.

Men samtidigt måste vi vara medvetna om att ens könhar en speciell doft. Vi luktar fitta och stjärt. Det är helt normalt. Enfitta som däremot luktar illa på riktigt är en fitta som kanske inte mår heltbra. Det kan bero på obalans i ph-värdet, på svamp eller bakterier. Det löserman inte genom att smeta på någon slags intimdeo, sådana problem bör man gåtill en gynekolog och få behandling för.

Så först blir de rika på att sälja en armé av produkter somgör stöper om våra kroppar efter normer och krav, sedan säger de att det göross ofräscha och vill då sälja på oss en fittdeo för att motverka följderna avprodukterna de redan sålt på oss. Det är smart, men vi kan väl enas om att låtabli att gå på det!

Min önskan är att vi bara får vara devi är och få må bra i våra kroppar utan do's and don't's. Därför kommer jaghelt och hållet strunta i fittdeon, och jag hoppas att väldigt många fler ocksåkommer göra det.

Isabelle Wahlfprogramledare, produktionsledare och sexrådgivare

Är det en bra idé med en fittdeo?
Tack för din röst!
Kommentera (74)
Kopiera länk
Dela