Birgitta Ohlsson
Birgitta Ohlsson - Foto: HENRIK MONTGOMERY / SCANPIX

"Ökat valdeltagande bland unga – om vi börjar prata EU-politik"

”Vi har en historisk möjlighet att öka valdeltagandet bland den unga väljargruppen. LSU kan idag presentera vilka frågor som kommer att få den unga väljargruppen att rösta. Istället för kvasidiskussioner om EU-valet som värdemätare inför riksdagsvalet, låt oss börja prata EU-politik på allvar!”, skriver Birgitta Ohlsson, Felix König och Markus Bonekamp.


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

”EU-valet är en bra uppvärmninginför höstens val”,hörs med jämna mellanrum i politiska utspel och medieanalyser. Det är ettfarligt uttalande som riskerar urholka det demokratiska värdet av valet tillEU:s enda direktvalda demokratiska institution. Visserligen kan resultatet iEU-valet ge en fingervisning om hur riksdagsvalet i höst kommer att se ut. Menframför allt är EU-valet varje enskild medborgares chans till direkt påverkanpå de politiska processer som ligger bakom både mycket av den svenskapolitiken, men också gemensamma EU-regler och globala frågor. Högtvaldeltagande är också grunden för den representativa demokratin; enfolkvald församling som Europaparlamentet blir mer välfungerande ju fler somröstar.

Historiskt sett har valdeltagandet i EU-valen varit lägrebland unga än för övriga grupper, men i år finns en möjlighet att ändra på det.Tidigare i vår presenteradeLSU siffror som visar att mer än två tredjedelar av Sveriges 1,5 miljoner ungai åldern 18-29 år ser det som ganska eller mycket troligt att de kommer attrösta i valet till Europaparlamentet. Detta kan ställas mot de 39% i sammaväljargrupp som röstade i valet 2009. Om den unga gruppen mobiliseras är därförsannolikheten stor att valdeltagandet bland unga kommer att öka markant jämförtmed år 2009.

Trots att endast 39% av de unga röstade i förraEuropaparlamentsvalet var det en kraftig ökning från tidigare val. Den främstaanledningen bakom ökningen var att sakpolitiska frågor som var relevanta förden unga väljargruppen debatterades. För att engagera de unga väljarna och fådem att gå till valurnorna den 25 maj måste de själva involveras i denpolitiska debatten. En debatt som måste börja handla om frågor som är relevantaför unga. LSU kan idag berätta vilka dessa frågor är. En SIFO-undersökning somLSU beställt visar att de sakpolitiska frågor som är allra viktigast för ungainför deras val den 25 maj är miljö, ekonomioch handel, jämställdhet och migration. Vi vet att demokratiskt deltagande iung ålder lägger grunden för fortsatt demokratiskt engagemang. Därför är denyngre väljargruppen extremt viktig. Ett högt valdeltagande bland dagens ungalägger grunden för ett framtida högt valdeltagande generellt - och stärkerdemokratin. Regeringen har därför avsatt 60 miljoner kronor förvaldeltagandeinsatser under 2014. Unga och utrikesfödda är prioriterademålgrupper för satsningarna.

Avsamma skäl utbildar LSU och Europaparlamentets informationskontor i Sverigeunder våren tillsammans 1 000 unga valambassadörer. Syftet medutbildningarna är att ge drivna unga människor kunskap och verktyg för attskapa ett bredare politiskt engagemang – och därigenom öka valdeltagandet. LSUhar också lanserat hemsidan www.maktenärdin.se med information och material inför valet. Där kan också alla som tänker röstaden 25 maj visa det med en enkel knapptryckning.

Enmajoritet av alla svenska politiska beslut har sin grund i ett EU-beslut. Detjugo svenska ledamöterna i Europaparlamentet har verkligt stor möjlighet attpåverka dessa och vi som medborgare kan i vår tur påverka vilka ledamöternablir och vilken politik de ska driva. Vi har nu en historisk möjlighet att öka valdeltagandet bland unga. Vår uppmaning tillpartipolitiska företrädare och medieföreträdare är därför: våga gå djupare in iEU-frågor! Underskatta inte den unga gruppens engagemang och intresse! Lyftistället viktiga frågor, bjud in till debatt och lyssna på argument. EU-valetär ingen uppvärmning, det är the real deal.

BirgittaOhlsson, EU- och demokratiminister
FelixKönig, ordförande för LSU – Sveriges ungdomsorganisationer
MarkusBonekamp, chef för Europaparlamentets informationskontor i Sverige

/
/
EU
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Kommer du rösta i EU-valet?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.
Senaste nytt

"Jag körde rattfull med ena dottern i bilen"

13 Dec 2022, 11:12

En stark välfärd är det enda som kan rädda svensk psykiatri

10 Sep 2022, 18:41
DEBATT: ​​"Man kan önska att jag var ett undantagsfall. Men jag är vuxen nu och med åren har jag träffat alldeles för många människor med liknande berättelser. Berättelser om en psykiatri som inte fungerar. Det är inte värdigt ett land som Sverige", skriver debattören och socialdemokraten Felicia Torpman.

DEBATT: "Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar"

8 Sep 2022, 15:20
"Regeringen pratar gärna om sin feminism, men satsningar på kvinnosjukdomar lyser med sin frånvaro. Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar och öronmärker resurser till forskning om kvinnosjukdomar", skriver Elisabeth Svantesson (M) och Matilda Ekeblad (MUF).

Därför går jag, Bränsleupprorets ledare, med i Moderaterna: "Arbetar hårdast"

5 Sep 2022, 15:34
"Redan innan Rysslands invasion av Ukraina hade Sverige världens dyraste diesel. Vi har i år sett bränslepriserna slå nya skyhöga rekord. Det finns ett parti som jag menar gör mest för att motverka detta, som arbetar hårdast för att priset ska sänkas", skriver Bränsleupprorets ledare Peder Blohm Bokenhielm.

Kan vi en gång för alla sluta klaga på skatten?

10 Jun 2022, 15:24
DEBATT. "Du som klagar. Du har säkert ett välbetalt jobb. Kanske betalar du mer i skatt än grannen. Men vet du? Det är inget straff. I grunden är skatter något fint. När det går till rätt saker", skriver debattören Felicia Torpman.

Sophie, 13, sätter ner foten: "Hjälp mig att befria försöksdjuren!"

2 Jun 2022, 09:47
INSÄNDARE: "Tänk att vara detta djur som används för att ta fram hudvård till människan, att lida och leva helt i motsats till sin instinkt", skriver Sophie Piper, 13.