Moderaternas Sverigemöte
Moderaternas Sverigemöte - Foto: TT NYHETSBYRÅN

Erik Pelling (S): "Det är dags att ta ekonomiskt ansvar, Ahlstedt"

"Jag hoppas därför att Fredrik Ahlstedt (M) tar intryck av seminariet ”Slöseri med skattepengar – en valfråga” på Moderaternas Sverigemöte - För som politisk beslutsfattare behöver du trovärdighet i den politiska styrningen, ta ekonomiskt ansvar och visa respekt för väljarna", skriver Erik Pelling, kommunalråd (S) i Uppsala


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Idag inleder Moderaterna sitt Sverigemöte. Förtroendevalda M-politikerfrån hela landet samlas för att diskutera politik och strategi. En avseminariepunkterna under Sverigemötet heter ”Slöseri med skattepengar – envalfråga”. Det är en rubrik som rymmer ett viktigt ämne.

För som folkvald politiker är utgångspunkten att använda våraskattepengar så effektivt som möjligt. Varje felanvänd skattekrona är en stöldfrån det gemensamma. I Uppsala, där jag är kommunalråd i opposition, har vijust nu ett tydligt exempel där Moderaterna ägnar sig åt en tveksam hanteringav skattebetalarnas pengar. Kommunstyrelsens ordförande Fredrik Ahlstedt (M),en av deltagarna på Moderaternas Sverigemöte, har varit pådrivande i en hastigtgenomförd privatisering av kommunens IT-verksamhet. SVT har döpt affären till”IT-härvan” och skälen till det är flera.

För det första saknas en samsyn kring det framtida behovet inom IT-området.Alldeles oavsett hur man ställer sig till outsourcing som idé är en fungerandebeställarorganisation en absolut förutsättning för att överhuvudtaget kunnaförfatta ett relevant förfrågningsunderlag och utforma ett avtal som hanterarriskerna och tillgodoser behoven. Affären följer således den moderata privatiseringsidénsom vi har kunnat beskåda inte minst med vårdcentraler i Stockholm ochserviceverksamheter på riksplan: ett gediget underlag är av sekundär betydelse,det primära är att ägandet går från det gemensamma till privat.

För det andra har såväl Saco-rådet, Vision, Lärarnas Riksförbund,Lärarförbundet och Kommunal alla ställt sig emot förslaget och pekat på bristeri beslutsunderlaget och på avsaknaden av ekonomiska kalkyler inför beslutet.Men Moderaterna valde att ignorera remissinstanserna och driva igenom sinprivatisering.

För det tredje, och kanske det som har väckt mest uppmärksamhet, sitter kommunstyrelsensordförande Fredrik Ahlstedt (M) på dubbla stolar. Fredrik Ahlstedt har varitpådrivande i att lägga ner kommunens egen IT-verksamhet med runt 300 anställdaför att istället köpa tjänsterna på den privata marknaden. Ahlstedt själv ärsamtidigt tjänstledig från IT-företaget CGI, ett av de största IT-företagen iSverige, som har goda chanser att vinna den upphandling som Moderaterna nu har öppnatupp för. Kritiska frågor kring detta har ställs av såväl SVT, Sveriges Radiooch TV4, men Ahlstedt har slagit ifrån sig kritiken och hävdat attbeslutsunderlaget i frågan är ”utmärkt” och att risken för jäv är ”obefintlig”.Men nu granskas Ahlstedt av JO för den intensiva mejlkorrespondens som hanunder det senaste året har haft just med CGI. En affär av den här storlekenmåste vara höjd över alla misstankar för att kunna genomföras på ett bra sätt. Attframhärda med upphandlingen under de här förhållandena kan medföra negativaekonomiska konsekvenser för kommunen. Socialdemokraterna har därför krävt attupphandlingen avbryts i väntan på den pågående utredningen och att denmoderatledda alliansen tar timeout från alla större upphandlingar fram tillvalet.

Allt detta kokar ner till en principiell diskussion om hur vi hanterar våragemensamma resurser och skattebetalarnas pengar. Hur kommer de uppmärksammadeturerna kring beslutet att påverka eventuella anbudsgivare och deras vilja attlämna seriösa bud? Kan närheten till valet och det forcerade tempot påverkaaffären negativt när det gäller såväl antalet budgivare som storleken ochkvaliteten på buden? Och inte minst: Ligger det i skattebetalarnas intresse attgenomdriva privatiseringen under dessa förhållanden?

Jag hoppas därför att Fredrik Ahlstedt (M) tar intryck av seminariet”Slöseri med skattepengar – en valfråga” på Moderaternas Sverigemöte. För sompolitisk beslutsfattare behöver du trovärdighet i den politiska styrningen, taekonomiskt ansvar och visa respekt för väljarna.

Erik Pelling
Kommunalråd (S) i Uppsala

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.