Zandra Hedlund
Zandra Hedlund

Zandra Hedlund om samtycke: "Män är djur"

"Vi behöver en samtyckeslag och jag ska tala om varför det är viktigt för dig – du hederliga man med ärligt uppsåt, som aldrig skulle missbruka din sexuella makt, som varken är ett djur eller en våldtäktsman – du har allt att vinna på detta", skriver Zandra Hedlund.


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

En man som blir kåt är attlikställa med en hanhund som får vittring på en löptik. Han kan omöjligtkontrollera sina impulser och ger sig på allt han ser. En kort kjol, en djupurringning, ett flirtigt ögonkast, en antydan om att hon inte är oskuld. Deträcker för att tappa kontrollen och han kommer att göra vadsomhelst för att fåsina lustar tillfredsställda. När kuken slås på slås hjärnan av och hanförlorar helt förmågan att tolka signaler som säger att kvinnan inte vill likamycket som han. Det spelar ingen roll om hon stretar emot, hennes kropp finnstill för hans rena nöjes skull. Han kan inte hjälpa det och det är inte hansfel om hon upplever det som att hon har blivit tvingad. Han är bara ettviljelöst stackars djur utan självkontroll.

Håller du med om ovanstående?Eller låter det befängt? Det är nämligen precis så här män porträtteras i svensklagstiftning. Som viljelösa offer för sin egen sexualitet. Det här ärtolkningar från svenskt rättsväsende. I domsluten kan vi läsa om hur män friasfrån våldtäkt eftersom de inte förstod bättre, för att kvinnan inte skrek nejtillräckligt högt eller gjorde tillräckligt motstånd, för att hon klädde sigutmanande, för att hon pratade om sex tidigare på kvällen, för att honfrivilligt följde med honom hem.

Vad ska egentligen krävas för enfällande våldtäktsdom? När varken erkännanden, vittnen eller fysiska bevisräcker.

Män, det här handlar om er. Detär ni som hängs ut som viljelösa offer. Det är ni som grupperas som potentiellavåldtäktsmän.

Vi har en lagstiftning som sägeratt män är djur, att ni inte kan kontrollera er själva. Män, vill ni ha det så?Kan ni förlika er med den bild som målas upp av er som grupp i domslut efterdomslut? Om inte är det dags för er också att göra era röster hörda. Det här äringen kvinnofråga.

Män, det här är ert ansvar. Detär ni som måste ta kampen för att återfå ert människovärde. Ni måste ställa erupp och kräva ändring. Det här är er kamp.

Vi behöver en samtyckeslag ochjag ska tala om varför det är viktigt för dig. Du hederliga man med ärligtuppsåt, som aldrig skulle missbruka din sexuella makt, som varken är ett djureller en våldtäktsman, du har allt att vinna på detta.

Män, det är er tur nu. Om du intebryr dig om kvinnors rättigheter kanske du bryr dig om det här. Det måste liggai varje mans intresse att inte likställas med en kåt hund.

En samtyckeslag innebär att dumåste få en bekräftelse från den du vill ha sex med, ett förtydligande om attpersonen i fråga även vill ha sex med dig. Jag utgår från att varje människamed vettet i behåll redan kontrollerar detta. Vem skulle rimligtvis vilja hasex med någon som inte vill? Eftersom du redan är säker på att du inte våldtar,eftersom du redan kontrollerar att alla inblandade är med på noterna, eftersom dualdrig går över någon annans gränser, eftersom det aldrig finns något tvivel,blir det alltså ingen kännbar skillnad i praktiken. Förutom förvåldtäktsmännen. Och det faktum att du inte längre skulle vara ett djur enligtlagen.

Män, ni är djur. Tillsammans kanvi ändra på det.

Zandra Hedlund

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Vill du införa en samtyckeslag?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.