Gabriel Wikström, förbundsordförande för SSU
Gabriel Wikström, förbundsordförande för SSU - Foto: JESSICA GOW / SCANPIX

SSU: "För varje jobb regeringen har skapat, har de vaskat tre"

"Dubbelstöten är ett typexempel på borgerlig desperation - Istället för att ta till sig från fakta från oberoende institut, väljer man att plöja ner miljontals kronor för att skjuta ner de förslag som verkligen kan minska ungdomsarbetslösheten", skriver Gabriel Wikström, förbundsordförande för SSU.


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Läs mer

På SSU-siten trippelstoten.se kan du läsa mer.

Visita har under ledning av Maud Olofsson spenderat tiomiljoner kronor de senaste veckorna på att bevisa att egenintresset aldrigljuger. Nu lär ingen tvivla på att det stämmer. Restaurangbossarna har gåttsamman för att genomföra en smutskastningskampanj av amerikanska mått motsocialdemokratin.

De kallar sin kampanj dubbelstöten och hävdar attungdomsarbetslösheten kommer att förvärras om oppositionen tar makten ochåterställer restaurangmomsen och arbetsgivaravgiften för unga.Socialdemokraterna vill använda pengarna för att finansiera en garanti för ungatill arbete, praktik eller utbildning inom 90 dagar från att man blir arbetslös.

Sänkningarna av arbetsgivaravgiften och restaurangmomsen skulle skapafler jobb, men Sveriges ekonomer och expertmyndigheter är överens: det funkadeinte. Istället har varje nytt jobb kostat ungefär 1,3 miljoner kronor,motsvarande 3 heltidstjänster i skolan eller välfärden. Detta samtidigt somungdomsarbetslösheten har ökat. SSU kallar detta för trippelstöten. För ettjobb som köpts, har man kastat bort tre.

Det är föga förvånansvärt att den gamla centerbasen Maudslåss med näbbar och klor för att försvara alliansens flaggskepp iarbetsmarknadspolitiken. Det var ju trots allt hon som införde reformen frånbörjan. Vad som förvånar är Visitas totala brist på fair play. Samtidigt som demålar upp en apokalyptisk bild av ett regeringsskifte vägrar de att lyssna påde oberoende instituten som menar att restaurangmomssänkningen inte givit deresultat som utlovats.

Ekonomistyrningsverketmenar att: “Effekterna på sysselsättningen avförslaget är sannolikt små. De nedsatta arbetsgivaravgifterna, både medbefintliga och föreslagna regler, minskar kostnaden för anställningar som i höggrad skulle blivit av ändå.”

Arbetsförmedlingensäger att man istället vill se ”insatsersom är temporärt utformade och som direkt riktar sig till de ungdomar som villha arbete och saknar anställning.”

Konjunkturinstitutet menar att sänkt restaurangmomshar ”ökat sysselsättningen i branschenmed uppskattningsvis 4 000 jobb [...] Denna beräknade effekt kan dock intelikställas med att reformen på sikt ökar sysselsättningen i hela ekonomin medmotsvarande antal.”

Till dessa kanföras en rad ekonomer som menar att det i grund och botten är ungefär sammaandel ungdomar som jobbar före och efter reformerna och att dessa inte gettnämnvärd effekt.

Dubbelstöten är ett typexempel på borgerlig desperation. Iställetför att ta till sig från fakta från oberoende institut, väljer man att plöjaner miljontals kronor för att skjuta ner de förslag som verkligen kan minskaungdomsarbetslösheten. Sverige behöver inga fler domedagsprofetior från inhyrdaPR-byråer. Sverige behöver en politik som förstår sig på att lösaungdomsarbetslösheten.

Gabriel Wikström,
Förbundsordförande för Sveriges Socialdemokratiska Ungdomsförbund - SSU

/
SSU
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.
Senaste nytt

"Jag körde rattfull med ena dottern i bilen"

13 Dec 2022, 11:12

En stark välfärd är det enda som kan rädda svensk psykiatri

10 Sep 2022, 18:41
DEBATT: ​​"Man kan önska att jag var ett undantagsfall. Men jag är vuxen nu och med åren har jag träffat alldeles för många människor med liknande berättelser. Berättelser om en psykiatri som inte fungerar. Det är inte värdigt ett land som Sverige", skriver debattören och socialdemokraten Felicia Torpman.

DEBATT: "Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar"

8 Sep 2022, 15:20
"Regeringen pratar gärna om sin feminism, men satsningar på kvinnosjukdomar lyser med sin frånvaro. Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar och öronmärker resurser till forskning om kvinnosjukdomar", skriver Elisabeth Svantesson (M) och Matilda Ekeblad (MUF).

Därför går jag, Bränsleupprorets ledare, med i Moderaterna: "Arbetar hårdast"

5 Sep 2022, 15:34
"Redan innan Rysslands invasion av Ukraina hade Sverige världens dyraste diesel. Vi har i år sett bränslepriserna slå nya skyhöga rekord. Det finns ett parti som jag menar gör mest för att motverka detta, som arbetar hårdast för att priset ska sänkas", skriver Bränsleupprorets ledare Peder Blohm Bokenhielm.

Kan vi en gång för alla sluta klaga på skatten?

10 Jun 2022, 15:24
DEBATT. "Du som klagar. Du har säkert ett välbetalt jobb. Kanske betalar du mer i skatt än grannen. Men vet du? Det är inget straff. I grunden är skatter något fint. När det går till rätt saker", skriver debattören Felicia Torpman.

Sophie, 13, sätter ner foten: "Hjälp mig att befria försöksdjuren!"

2 Jun 2022, 09:47
INSÄNDARE: "Tänk att vara detta djur som används för att ta fram hudvård till människan, att lida och leva helt i motsats till sin instinkt", skriver Sophie Piper, 13.